Klíč na Alzeheimera? Informace! Přesné, poctivé a včas.

I s demencí se dá dobře žít. To je stěžejní poselství série stejnojmenných infospotů, za jejichž tvorbou stojí síť Moje lékárna, sdružení nezávislých lékáren čítající téměř 350 subjektů po celé České republice. Ke shlédnutí jsou v archivu České televize. https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/12716951470-i-s-demenci-se-da-dobre-zit/ Konkrétně se na jejich přípravě podílel tým odborníků – lékařů a lékárníků, kteří chtějí upozornit, že stáří, demence ani Alzheimerova choroba nemusejí děsit. Když máte dostatek informací.

Stáří a stárnutí je velmi aktuální téma. Nechceme, aby se zvyšoval věk dožití, aniž by se zvyšovala i kvalita života ve stáří. Smyslem pořadů je prevence a osvěta. Aby měli lidé na paměti nejen preventivní prohlídky u zubaře či gynekologa, ale i prevenci demence. Příliš se neví, že má souvislost i s onemocněním srdce, se způsobem stravování. A že riziko jejího vzniku může snížit zdravý životní styl – cvičení fyzické i duševní, změna jídelníčku,“ vysvětluje Mgr. Karel Šlegr, ředitel pro strategii a rozvoj sítě lékáren Moje lékárna.

Tváří kampaně je herec Karel Zima: „Je to jednoznačně bohulibý projekt. Zasáhnout může každého z nás, zažil jsem to v nejbližší rodině, s nemocí se potýkal bývalý tchán. Přitom je onemocnění demencí stále tabu, vůbec si nepřipouštíme, že by mohlo potkat přímo nás. Mě. Kohokoli. Nepřemýšlíme, jak by s námi mělo být naloženo, kdybychom měli tuto diagnózu. Bývá to složité nejen pro pacienta, ale i jeho rodinu. Což si neuvědomíte, pokud nemoc nezažijete na vlastní kůži, nesetkáte se s ní osobně.

Spolu s ním otevírá téma v první sérii spotů přední česká odbornice na Alzheimerovu chorobu Doc. MUDr. Iva Holmerová, Ph.D., ředitelka Pražského gerontologického centra. Společně vysvětlují, proč je nutné o Alzheimerově nemoci i o jiných typech demence mluvit, jak klíčové jsou správné informace, jak se nemoc projevuje, jaký má průběh, jaké jsou možnosti diagnostiky i prevence.

Vyléčit se nedá, léky ji ale mohou zbrzdit. Hlavním poselstvím je, že demence není strašák a dá se s ní dobře žít. Jen je důležité ji včas odhalit,“ připomíná Mgr. Karel Šlegr.

Významnou součástí Mojí lékárny je vzdělávání lékárníků. Úzce spolupracujeme s Českou gerontologickou a geriatrickou společností. Chceme nabídnout kvalitní a užitečné informace jak seniorům, tak jejich rodinným příslušníkům a pečujícím. Právě pro seniory a jejich blízké jsme spustili nový informační portál www.MOJESTARI.cz s radami, jak si udržet zdraví a vitalitu,“ říká Mgr. Šlegr.

V lékárnách jsou k dostání pomůcky pro trénování paměti, například tréninkové sady s pexesem, puzzle či pracovní sešity. Díky preventivním programům některých pojišťoven lze získat i příspěvek na jejich pořízení. „Tématu demence se věnuje Moje lékárna i prostřednictvím mobilních poraden v rámci zářijových Dnů paměti, které budou probíhat od 21.9. do 27.9. v 6 lékárnách Moje lékárna. Více informací je uvedeno na www.mojelekarna.cz. Na místě jsou k dispozici odborní konzultanti, kteří lidem v otázkách poruch paměti, ale i výživy poradí. Měřením stáří cév přispíváme k prevenci kardiovaskulárních onemocnění, která mají souvislost s poruchou a úbytkem poznávacích funkcí,“ doplňuje Mgr. Šlegr.

V Česku přibývá lidí s demencí. Od roku 1990 se počet nemocných zdvojnásobil a překročil 150 tisíc. V roce 2020 by pacientů mohlo být přes 180 tisíc a v polovině století pak ještě o 200 tisíc víc. „Riziko onemocnění demencí narůstá s věkem. Zlom nastává v důchodovém věku, kdy s každým přibývajícím rokem výskyt nemoci přibývá,“ píše se ve Zprávě České alzheimerovské společnosti.

O demenci je důležité mluvit proto, že bývá odhalena, až když už je pozdě. Pak zasáhne celou rodinu, která o blízkého pečuje. Kdyby byla odhalena včas, mohli by nemocní i pečující prožít kvalitnější život,“ uzavírá ředitel pro strategii a rozvoj sítě lékáren Moje lékárna.

Více na: www.mojestari.czwww.mojelekarna.cz.

Podívejte se na první dvě série Správné informace a Příznaky ZDE

Komerční prezentace