"Chceme vytvořit nové studijní programy jako například veřejné zdravotnictví. Jeho absolventi by pak lépe rozuměli řízení zdravotnictví, oblasti pojišťoven, ale také třeba tomu, zda potřebujeme tolik různých přístrojů," míní rektor Masarykovy univerzity neurolog Martin Bareš. Foto: Masarykova univerzita.

Masarykova univerzita plánuje institut veřejného zdravotnictví a program farmacie

Masarykova univerzita v Brně chystá projekt výzkumně-vzdělávacího institutu veřejného zdravotnictví. Novinářům to dnes v Brně na krajské konferenci ke zdravotnictví řekl rektor univerzity Martin Bareš. Institut by se měl zaměřit na stárnutí populace. V areálu kampusu by podle Bareše mohly vzniknout do roku 2023 budovy odhadem za půl miliardy až miliardu korun. Univerzita na to chce čerpat podporu z Evropské unie a od státu.

 

Z informací na konferenci ke krajskému zdravotnictví vyplynulo, že z 1,2 milionu obyvatel kraje tvoří pětinu senioři. V roce 2050 by měli tvořit skoro třetinu.

Na projektu chce univerzita spolupracovat s různými partnery, ať už s Vysokým učením technickým, hospodářskou komorou, firmami, ale předjednanou spolupráci má i s Fakultní nemocnicí Brno a Fakultní nemocnicí u svaté Anny v Brně, uvedl Bareš. Podle něj může Fakulta informačních technologií VUT spolupracovat například na vývoji umělé inteligence. „Musíme hledat chytrá řešení a využít nástroj umělé inteligence, díky kterému bychom mohli seniory nechat doma. Příkladem jsou například chytré náramky nebo roboti, kteří řeknou seniorům, kdy je potřeba se napít,“ uvedl Bareš.

Institut by měl několik základních pilířů. „Není to čistě vědecký projekt, ale má dopad do vzdělávací činnosti. Chceme vytvořit nové studijní programy jako například veřejné zdravotnictví. Jeho absolventi by pak lépe rozuměli řízení zdravotnictví, oblasti pojišťoven, ale také třeba tomu, zda potřebujeme tolik různých přístrojů. Jedna věc je mít přístroje a druhá věc je zajistit personál,“ uvedl Bareš.

Dalším pilířem je celoživotní vzdělávání. „Není možné dostudovat fakultu a pak už se nevzdělávat, protože může přijít změna například kvůli klimatické krizi a jiným výzvám. Je potřeba kontinuální rekvalifikace,“ řekl Bareš. Součástí institutu by mohly být doktorandské školy.

„Doktorandi z různých fakult by se na jednom místě podíleli na řešení stejného problému z různých pohledu,“ poznamenal Bareš. Podle něj by v mohlo v budoucnu v institutu vzniknout zázemí pro plánovaný program farmacie.

-čtk-