Domácí péče je segment, který byl dlouho opomíjen. Nyní je snaha problematiku ze strany MZ i plátců řešit, nelze však asi příliš čekat, že se desetiletí kupené problémy vyřeší jednorázovým navýšením úhrad. Foto: Flickr/Agilemktg1

Ministerstvo opět odmítlo skokové zvýšení úhrad za domácí péči

Ministerstvo zdravotnictví se opět postavilo odmítavě k požadavkům poskytovatelů domácí zdravotní péče o zvýšení úhrad o dvě pětiny. Náměstkyně ministra Helena Rögnerová na včerejším veřejném slyšení sněmovního petičního výboru řekla, že jde o druhý nejrychleji rostoucí segment ve zdravotnictví a skokový růst úhrad by neodpovídal realitě. V petici organizované Charitou ČR se píše o hrozbě kolapsu domácí zdravotní péče. Podepsalo ji více než 64.600 lidí.

 

Poskytovatelé hradí z jiných zdrojů podle Ludmily Kučerové z Charity 40 procent nákladů. „Úhrady by měly být takové, aby poskytovatelé na domácí péči nedopláceli,“ zdůraznila. Sestry drží už rok stávkovou pohotovost.

„Určitě nikdo nechce v žádném případě rušit domácí péči a ani ji nechce omezovat,“ zdůraznila Rögnerová. Návrh úhradové vyhlášky pro příští rok předpokládá podle ní růst úhrad o 16 procent, což představuje asi 340 milionů korun. V některých případech může být podle ní navýšení i o 27 procent. „Plošné 40procentní navýšení nedokážeme ustát,“ uvedla Rögnerová. Poukazovala na to, že u jiných segmentů zdravotnictví se počítá s nárůstem v průměru do osmi procent.

Ředitel největší Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek řekl, že zdravotně pojistný plán předpokládá navýšení úhrad domácí péče o 18,8 procenta. „Segment domácí péče poroste v příštím roce jako druhý nejdynamičtější,“ řekl. Růst o 40 procent by podle něho nebyl adekvátní.

Organizátoři petice představili pět konkrétních návrhů, jak uvedli, „ke stabilizaci a rozvoji domácí zdravotní péče“. Chtějí například vyšší než navrhovanou cenu bodu nebo lepší ohodnocení noční a víkendové práce. Ministerstvo se bude podle vyjádření Rögnerové náměty zabývat a případně se pokusí některému z nich vyhovět, pokud by bylo možné jej v úhradách zvládnout.

Poskytovatelé domácí péče poukazují na to, že je mnohem levnější než péče v nemocnicích. Upozorňují, že kvůli podle nich nízkým úhradám od zdravotních pojišťoven sestry odcházejí do lépe placených zaměstnání.

-čtk-