Foto: Firmy.cz

Nejsme na to zařízení, hájí rychnovská nemocnice nepřijetí rodičky s infekcí

Chybějícím vybavením pro péči o předčasně narozené děti hájí rychnovská nemocnice nepřijetí rodičky s infekcí, jejíž dítě zřejmě utrpělo trvalá poškození po pozdním podání antibiotik. Kvůli poškození zdraví dítěte dostali výtky lékaři v Pardubické nemocnici, kde nakonec žena rodila, a ředitelka nemocnice Štěpánka Fraňková byla kvůli případu odvolána. Fakultní nemocnice v Hradci Králové, která zmíněnou rodičku také odmítla přijmout, sdělila jen, že pacientka neprošla příjmem nemocnice. ČTK to řekli mluvčí nemocnic.

 

Děvčátko narozené v červnu v Pardubické nemocnici zřejmě nedostalo včas antibiotika proti nákaze streptokokem a ponese si trvalé následky. Ženu, které se narodilo, před porodem odmítly přijmout nemocnice v Rychnově nad Kněžnou a Hradci Králové v sousedním kraji. Podle společnosti Nemocnice Pardubického kraje by zdravotní komplikace nemusely nastat v případě normálního transportu a včasného podání antibiotik před porodem. Rychnovská nemocnice ale tvrdí, že rodičku nemohla přijmout, protože šlo o předčasný porod ve 33. týdnu těhotenství.

„Pro péči o předčasně narozené novorozence jsou vybavena pouze specializovaná pracoviště. Proto byla v rychnovské porodnici odkázána na vyšší pracoviště tak, aby nedošlo k časové prodlevě. Případ prověřuje policie, proto nebudeme sdělovat více informací,“ uvedla na dotaz ČTK mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilová. Rychnovská nemocnice na svém webu uvádí, že vede porody až od ukončeného 36. týdne těhotenství.

Fakultní nemocnice v Hradci Králové nepřijetí rodičky blíže nezdůvodnila. Mluvčí nemocnice Jakub Sochor ČTK řekl pouze, že žena „neprošla příjmem fakultní nemocnice“. „Bližší informace nebudeme s ohledem na probíhající vyšetřování sdělovat,“ dodal.

Ředitelka pardubické nemocnice Fraňková kvůli tomuto případu končí, včera ji odvolalo představenstvo. O odvolání informoval na facebooku hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Další opatření podle něj budou následovat, aby se situace urychleně vrátila do standardní situace. Ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo, že do pardubické nemocnice pošle kontrolu. Nemocnice také čelí obvinění kvůli pooperačním komplikacím malého chlapce v roce 2017, který následně zůstal v takzvaném bdělém komatu. Obviněny jsou i lékařka a dvě zdravotní sestry z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

-čtk-