Většina lidí infikovaných bakterií Mycobacterium tuberculosis nakonec tuberkulózou neonemocní, což vede k názoru, že infekce souvisí s určitým stupněm ochrany, vakcína pak přirozenou imunitu posiluje. Foto. Wikimedia

Vědci představili slibnou vakcínu k boji proti tuberkulóze

Vědci na světové pneumologické konferenci v jihoindickém Hajdarábádu včera představili vakcínu, která by mohla znamenat obrat v celosvětovém tažení proti tuberkulóze (TBC) a poskytnou lidem dlouhodobou ochranu. Ačkoliv se úvodní zkoušky ukázaly jako úspěšné, uvedení očkovací látky na trh ještě několik let potrvá, poznamenal portál BBC.

 

Vysoce nakažlivé onemocnění, kterému každoročně podlehnou 1,5 milionu lidí, způsobují mykobakterie. Léčba je stále komplikovanější kvůli antibiotické rezistenci. Očkování je v současné době možné vakcínou BCG, která v Česku není povinná a která je určena především pro rizikové skupiny. Problematická u BCG je její účinnost, která se v závislosti na studiích pohybuje kolem 80 procent.

Nově vyvíjená vakcína je sestavena z proteinů bakterie, což vyvolává imunitní reakci. Vědci na konferenci oznámili, že už prošli kritickou fází klinických testů a že látka byla vyzkoušena na více než 3500 dospělých v Jihoafrické republice, Keni a Zambii, tedy zemích, které se s tuberkulózou potýkají.

Odborník na TBC David Lewinsohn v rozhovoru s BBC řekl, že připravovaná vakcína je přelomová. „Pozoruhodné je, že je efektivní i u dospělých, kteří už byli infikováni bakterií Mycobacterium tuberculosis, která tuberkulózu způsobuje,“ řekl. Poznamenal, že většina lidí infikovaných touto bakterií nakonec tuberkulózou neonemocní, což vede k názoru, že infekce souvisí s určitým stupněm ochrany, vakcína pak přirozenou imunitu posiluje.

Lewinsohn očekává, že vakcínu ještě musejí prověřit rozsáhlejší testy. Odhaduje ale, že dostupná by mohla být do roku 2028.

Světová zdravotnická organizace (WHO) si za cíl mezi lety 2015 a 2035 dala snížení nových případů TBC o 90 procent a počet úmrtí o 95 procent. Informace WHO za rok 2018 udávají, že tuberkulózou onemocnělo asi deset milionů lidí.

Kritická je situace v Indii, na kterou připadá takřka třetina všech případů. Velmi zasažena je i Čína, Indonésie, Filipíny či Pákistán. Česko patří k zemím s nejnižším výskytem tuberkulózy, loni jich bylo kolem čtyř set, 18 pacientů zemřelo.

-čtk-