Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock: „Nejhorší na tom je, že pokud odmítnete očkovat své dítě, i když může být očkováno, osobou, kterou ohrožujete, není jen vaše dítě, ale také dítě, které nemůže být očkováno ze zdravotních důvodů. Možná má rakovinu a jeho imunitní systém je příliš slabý,“ Foto: webové stránky. M. Hancocka

Velká Británie zvažuje povinné očkování dětí. Důvodem je klesající proočkovanost

Neoočkované děti ohrožují ostatní, prohlásil britský ministr zdravotnictví Matt Hancock. Ten chce „zvážit všechny možnosti“ na posílení klesající proočkovanosti dětí v zemi, včetně zavedení povinného očkování. Podle něj je na místě, aby občané převzali svůj díl zodpovědnosti. Reaguje tak na skutečnost, že Velká Británie obdobně jako Česko ztratilo status země, kde se nevyskytují spalničky.

 

Současná konzervativní britská vláda „velmi vážně zvažuje“ zavedení očkovací povinnosti v zemi, prohlásil na nedávné konferenci strany v Manchesteru ministr zdravotnictví Matt Hancock. Nynější stav, kdy proočkovanost stále klesá, je podle něj nepřijatelný. „Existuje velmi silný argument pro povinné očkování, protože pokud děti chodí do školy a jsou neočkované, ohrožují jiné děti,“ citoval ministra deník The Guardian. Podle něj by země měla být otevřena této možnosti: „Upřímně, pokud říkám, že když stát poskytuje občanům určité služby, je to vzájemné – také musíte převzít svůj díl zodpovědnost,“ dodal Hancock.

Ministr tak reaguje na zhoršující se epidemiologickou situaci ve Velké Británii a současně klesající proočkovanost v zemi. Jak ukazují údaje National Health Service (NHS) pro Anglii proočkovanost klesá dlouhodobě proti třinácti nemocem, proti nimž je v zemi zavedeno dobrovolné očkování dětí. Současně Světová zdravotnická organizace odebrala Velké Británii obdobně jako Česku status země, kde se spalničky nevyskytují. Stalo se tak navzdory skutečnosti, že Velká Británie i Česko byly v minulosti na seznamu zemí, kde byly spalničky oficiálně eradikovány. „V případě spalniček je pokles proočkovanosti vážným problémem a je neuvěřitelné, že Velká Británie ztratila status země bez výskytu spalniček,“ dodal ministr.

Neočkované děti ohrožují ostatní

Podle Matta Hancocka znamená rostoucí počet neočkovaných dětí v zemi vážný problém pro veřejné zdraví. Podle údajů UNICEF není ve Velké Británii dostatečně očkováno proti spalničkám 500 tisíc dětí. Bohaté Spojené království, kde je toto očkování hrazené státem, tak řeší stejný problém jako rozvojové země bez funkčního systému zdravotnictví. „Víme, že v mnoha místech válečných konfliktů, odlehlých venkovských oblastech a městských slamech jsou děti z různých důvodů ponechány bez očkování, ale to, že současně vidíme epidemie spalniček v Evropě, USA a Japonsku je velkým zklamáním,“ popsal letos v květnu pro deník The Guardian Robin Nandy, vedoucí imunizačního programu UNICEF. Podrobněji jsme o celosvětovém problému neočkovaných dětí a dopadu této skutečnosti na veřejné zdraví psali zde.

Britský ministr zdravotnictví upozorňuje, že rozhodnutí rodičů neočkovat své děti neovlivňuje pouze jejich zdravotní stav: „Nejhorší na tom je, že pokud odmítnete očkovat své dítě, i když může být očkováno, osobou, kterou ohrožujete, není jen vaše dítě, ale také dítě, které nemůže být očkováno ze zdravotních důvodů. Možná má rakovinu a jeho imunitní systém je příliš slabý,“ citoval ministra zpravodajský portál BBC News. On sám proto „velmi vážně zvažuje“ variantu, že by v zemi bylo zavedené povinné očkování dětí. Situaci, kdy Velká Británie ztratila status země bez výskytu spalniček, může podle něj ovlivnit každý, právě tím, že nechá své děti očkovat. „Ztráta našeho statusu země bez spalniček je důraznou připomínkou toho, že se ničivé nemoci mohou znovu objevit a v budoucnu se objevovat budou. Nesmíme se bát, a já předem nevylučuji žádné opatření, aby každé dítě bylo dostatečně chráněno,“ dodal s tím, že vědecké důkazy jednoznačně mluví pro očkování.

Proočkovanost klesá kvůli dezinformacím o očkování

Podle údajů úřadu European Centre for Diseases Control and Prevention (ECDC) v roce 2018 klesla proočkovanost proti spalničkám potřebnými dvěma dávkami vakcíny ve Velké Británii stejně jako v Česku pod 89 %. Kritická je však hranice proočkovanosti 95 %, což obě země již několik let nedosahují. V období od srpna 2018 do července 2019 pak bylo podle ECDC ve Velké Británii potvrzeno 736 případů spalniček, tedy 11,1 případů na 1 milion obyvatel. Pro srovnání za stejné období bylo v Česku potvrzeno 636 případů spalniček, tedy 59,9 případů na 1 milion obyvatel.

Vůbec nejméně jsou pak děti očkovány vakcínou proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím v Londýně. Podle údajů NHS England bylo v letech 2017/2018 očkováno jednou dávkou vakcíny 85,1 % dětí a v letech 2018/2019 pouze 83 % dětí. Proočkovanost potřebnými dvěma dávkami vakcíny je pak ještě nižší. Jak uvádí deník The Guardian, pokles proočkovanosti se týká i dalších závažných infekčních onemocněních, proti kterým je běžně k dispozici očkování. Konkrétně proti záškrtu, tetanu, černému kašli, obrně a Haemophilus influenzae typu b klesla mezi lety 2017/2018 a 2018/2019 proočkovanost z 93,1 % na 92,1 %. Pro upřesnění Velká Británie zavedla očkování dětí hexavakcínou, která poskytuje ochranu proti záškrtu, tetanu, černému kašli, obrně, hepatitidě typu B a Haemophilus influenzae typu b před dvěma lety u dětí narozených po 1. srpnu 2017. V Česku se hexavakcína používá od roku 2007.

Profesorka Heidi Larsonová, která vede Vaccine Confidence Project na London School of Hygiene and Tropical Medicine a dlouhodobě se zabývá problematikou důvěry v očkování, upozorňuje, že pokles proočkovanosti v zemi je setrvalý trend. „Chtěla bych zdůraznit, že se nejedná o náhodný výkyv, ale pokles přetrvávající několik let,“ uvedla pro deník The Guardian. „Nedávná britská ztráta statusu země bez výskytu spalniček – spolu s Českem, Řeckem a Albánií – by měla být budíčkem, že situace je opravdu vážná,“ dodala. Právě podle profesorky Larsonové je největším pandemickým rizikem současnosti šíření dezinformací o očkování na internetu, které vede k poklesu důvěry v očkování a poklesu proočkovanosti: „Předpokládám, že další vážná epidemie, ať už se bude jednat o vysoce fatální kmen chřipky nebo něco jiného, nebude způsobena nedostatkem preventivních technologií. Místo toho by emocionální nákaza, digitálně podpořená, mohla narušit důvěru v očkování natolik, až dojde k jeho odmítání. Záplava konfliktních informací, dezinformací a manipulativních zpráv na sociálních sítích by měla být uznána jako celosvětová hrozba pro veřejné zdraví,“ napsala expertka v loňském roce pro odborný žurnál Nature.

Za velmi nebezpečné považuje dezinformace o očkování také profesor molekulární virologie Jonathan Ball, který působí na University of Nottingham. Důvodů poklesu proočkovanosti vidí více. „Některé z nich se týkají dezinformací o nebezpečnosti vakcín, které stále kolují na sociálních sítích, další je obtížné oslovení některých komunit očkováním. Domnívám se ale, že za poklesem proočkovanosti je zejména to, že jsme zapomněli, jak závažné mohou být tyto infekčních choroby a považujeme za ‚běžné dětské nemoci‘,“ popsal deníku The Guardian. Podle Mary Ramsayové, ředitelky pro vakcinaci úřadu Public Health England, pokles proočkovanosti zasahuje velké množství dětí, které nejsou nyní chráněny: „Tento trend je pokračováním toho, co jsme viděli v předchozích letech. Žádný z rodičů by neměl mít pochybnosti o zničujícím dopadu infekčních chorob. Proto je důležité, aby si každý uvědomil význam očkování a akceptoval je jako nabídku zachraňujících život.“

Ludmila Hamplová