Lékárnická komora teď řeší zejména financování lékárenské péče. Nesouhlasí s výsledkem úhradové vyhlášky pro rok 2020, která podle nich přidala všem segmentům péče kromě lékáren. Foto: Wikipedia - vyobrazení lékárny v italské knize Tacuinum sanitatis ze 14. století

O místo prezidenta komory lékárníků mají zájem (zatím) dva kandidáti

O místo prezidenta České lékárnické komory (ČLnK) mají před sjezdem zájem dva kandidáti. Další přihlášky je možné podávat i přímo na sjezdu, který v pátek a v sobotu jedná v Benešově. Současný prezident Lubomír Chudoba, který vedl lékárníky poslední dvě období, už znovu kandidovat nemůže. Delegátů je přes 220, členství v komoře je povinné, má ho asi 9000 lékárníků.

 

„Kandidátní listiny se však budou uzavírat až na sjezdu, a na funkci prezidenta či viceprezidenta může být novým představenstvem navržen kdokoli z jeho řad,“ sdělila ČTK mluvčí komory Michaela Bažantová. Dopředu kandidaturu oznámili viceprezident Aleš Krebs a člen současného představenstva Martin Kopecký.

Nové představenstvo komory bude voleno v pátek v odpoledních a večerních hodinách. Voleni budou také členové čestné rady, revizní komise, prezident a viceprezidenti. Podle Bažantové bude kandidovat mnoho členů současných orgánů. V posledních volbách stavovské organizace před čtyřmi lety byl protikandidátem současného prezidenta, zvoleného v roce 2011, jeho předchůdce Stanislav Havlíček.

Komora teď řeší zejména financování lékárenské péče. Nesouhlasí s výsledkem úhradové vyhlášky pro rok 2020, která podle nich přidala všem segmentům péče kromě lékáren. Lékárny mají příjem z veřejného zdravotního pojištění prostřednictvím takzvaného signálního výkonu, což je paušální platba 15 korun za vydání léku na recept, komora chce zvýšení na 18 korun. Pojišťovny ji platí od zrušení třicetikorunových poplatků za recept, který platili pacienti. Další příjmy lékáren tvoří marže a prodej volně prodejných léků, doplňků stravy, kosmetiky a podobně.

Dalšími tématy jsou například regulace počtu lékáren nebo jejich vlastnictví, podpora lékáren v obci jedinečných nebo úhrady na nově ukládané administrativní povinnosti, například kontrolu pravosti léčiv zabraňující prodeji padělků.

Sněm bude pokračovat ještě v sobotu, kdy je naplánována debata o budoucnosti lékárenské péče, které se zúčastní i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Lékáren je v Česku kolem 2800. Členství v komoře je upraveno zákonem, pro lékárníky je povinné podobně jako pro lékaře v České lékařské komoře a pro stomatology v České stomatologické komoře. Už v minulosti se řešilo, jestli nemá být členství ve stavovských komorách dobrovolné.

-čtk-