Foto: torange.biz

Týden ve farmabyznysu: dvě akvizice a jeden vstup na burzu na obzoru

Švýcarští farmaceutičtí obři Novartis a Roche se chystají k nákupu svých menších rivalů. Francouzská skupina Sanofi pak zvažuje přímý prodej nebo vstup na burzu své divize zabývající se spotřebním farmaceutickým zbožím.

 

Francouzská farmaceutická skupina Sanofi zvažuje přímý prodej, ale i vytvoření joint venture podniku ze své divize pro spotřební farmabyznys. Jde o součást nového plánu strategického rozvoje, který Sanofi představí během následujícího měsíce, jak uvedla agentura Reuters.

Sanofi představí novou strategii

Jednou z možností je i vstup spotřební divize Sanofi na burzu. V takovém případě by došlo k úpisu akcií (IPO – Initial Public Offering – první veřejná nabídka), který by mohl vynést až třicet miliard dolarů (690 miliard korun). „Sanofi momentálně zvažuje několik variant. Její zástupci hovoří s investičními bankami, ale zatím nebylo učiněno žádné konečné rozhodnutí,“ řekly agentuře Reuters dva zdroje, které jsou se záležitostí dobře obeznámeny.

S investory se bude i nadále setkávat výkonný ředitel společnosti Paul Hudson, který byl do své funkce jmenován teprve začátkem září. Podle agentury Reuters má naplánováno několik schůzek během „dne kapitálových trhů“, který se bude konat 10. prosince v massachusettském městě Cambridge.

O tom, že se Sanofi svého spotřebního farmaceutického byznysu zbaví, se spekuluje přinejmenším několik posledních týdnů. A to přesto, že této její divizi neustále rostou tržby. Sanofi však hodlá více investovat do svého výzkumu a vývoje, a tak by se jí třicet miliard dolarů jistě hodilo.

Novartis chce posílit na kardiovaskulárním „trhu“

To švýcarský farmaceutický gigant Novartis má přesně opačné plány. Podle zpráv listu The Wall Street Journal v těchto dnech dokončuje dojednávání podmínek pro nákup americké biotechnologické společnosti Medicines Company, která vyrábí zejména přípravky na snížení hladiny cholesterolu. Novartis za ni má zaplatit téměř sedm miliard dolarů (asi 161 miliard korun).

Novartis podle dobře informovaného zdroje odsouhlasil, že za jednu akcii Medicines Company zaplatí 85 dolarů. Pokud se podaří vše dotáhnout do konce a Novartis získá požehnání od antimonopolních úřadů, posílí svou pozici na trhu s produkty pro léčbu kardiovaskulárních onemocnění. Švýcarská skupina totiž už na tomto trhu působí. Je výrobcem léku Entresto, který se používá při léčbě srdečního selhání, a který skupině ve třetím letošním čtvrtletí přinesl na tržbách asi 430 milionů dolarů (skoro 10 miliard korun), což znamenalo výrazný meziroční růst.

Přestože Novartis za Medicines Company nabízí sedm miliard dolarů, akcie této společnosti v závěru minulého týdne ztratily dvě procenta. A to přesto, že její tržní hodnota dosahuje 5,4 miliardy dolarů – Novartis tedy nabízí výrazně více. Jde ale možná jen o krátkodobý výkyv. Medicines Company totiž za poslední rok posílila o necelých 260 procent.

Chce se Roche zbavit konkurenta?

Nákupní plány má také další švýcarská farmaceutická skupina, Roche. Ta již před měsícem oznámila svůj záměr získat pod svá křídla mladou americkou společnost Spark Therapeutics, která se zaměřuje na vývoj genové terapie. Roche hodlá za Spark zaplatit 4,3 miliardy dolarů (skoro 100 miliard korun).

Jenže akvizice se zadrhává. Původní termín pro podávání nabídek akcií k prodeji vyhlásila Roche na 25. listopad, ovšem koncem minulého týdne jej posunula až na 10. prosinec. Oficiálním důvodem je protahující se posuzování akvizice americkou Federální obchodní komisí a britským Úřadem pro hospodářskou soutěž. Tak zpoždění alespoň vysvětluje podle portálu FiercePharma.com společnost Roche.

Pravá příčina odložení uzávěrky nabídek může ale ležet někde jinde. Analytici portálu FiercePharma.com si totiž všimli, že se snížil počet akcií, které současní akcionáři Sparku chtějí nabídnout k prodeji. Zatímco před měsícem jich bylo asi dvacet procent, v současné době klesl tento podíl pod patnáct s tím, jak se termín posouvá. Zástupci Roche nicméně stále věří, že do 10. prosince se situace změní k lepšímu.

Na každý pád konečné slovo stejně budou mít regulátoři bdící nad hospodářskou soutěží. Jak ten britský, tak ten americký se zajímají o důvody, proč Roche americký start-up vlastně chce. FiercePharma.co se odvolává na dobře informovaný zdroj, podle něhož se chce Roche zbavit konkurenčního produktu. Spark Therapeutics totiž vyvíjí lék, který by mohl ohrozit pozici produktu zvaného Hemlibra, jehož Roche dodává na trh. Na druhé straně by ale Roche příliš nezískala, protože o schválení podobného léku už u Evropské lékové agentury požádala společnost BioMarin Pharmaceutical.

Petr Musil