Ve hře je také možnost navýšení majetkového podílu ve firmě jejím současným výkonným ředitelem, italským miliardářem Stefano Pessinou. Foto: Wikipedia/ Koláž ZD

Walgreens Boots Alliance, největší lékový obchodní řetězec světa je možná na prodej

Americký velko- i maloobchodník s léky, který je obchodovaný na akciové burze, by mohl přejít do rukou několika soukromých investorů. Zájem má i jeho současný výkonný ředitel a italský miliardář Stefano Pessina.

 

Agentura Reuters a list Financial Times přinesly informaci o tom, že Walgreens Botts Alliance je na prodej. Její zástupci jednají se soukromými (private equity) investory o možném převzetí. Pokud by někdo chtěl největšího globálního obchodníka s léky obchodovaného na burze převzít, musel by si nachystat nejméně 55 miliard dolarů (asi 1,27 bilionu korun). Taková je jeho aktuální tržní hodnota.

Pětapadesát až sedmdesát miliard dolarů

Jestliže k transakci dojde, bude to největší převod na burze obchodované společnosti do soukromých rukou v historii. Překonal by dosavadní rekordní prodej tohoto typu z roku 2007, kdy soukromí investoři koupili energetickou společnost TXU. Tehdy za ni zaplatili 45 miliard dolarů (přes bilion korun).

Zároveň by to ale nejspíše znamenalo, že se Walgreens Boots Alliance z burzy stáhne. O finální ceně, kterou by investor (či skupina investorů) zaplatil, se však zatím jen spekuluje. List Financial Times přišel s tím, že by se konečná suma mohla vyšplhat až na 70 miliard dolarů (přes 1,6 bilionu korun).

Podle agentury Reuters proběhla v minulým měsících předběžná jednání zástupců Walgreens s několika největšími private equity společnostmi. Lidé z Walgreens se prý mimo jiné dotazovali rovněž investiční banky Evercore Partners na možnosti financování případné transakce. Vzhledem k předpokládané výši potenciální kupní ceny je prý také téměř jisté, že by se společnost Walgreens ocitla v rukou několika private equity firem a nikoli pouze jediného investora.

Pessina: největší akcionář i výkonný ředitel

Zdroje, na které se Reuters i Financial Times odvolávají, rovněž uvedly, že ve hře je také možnost navýšení majetkového podílu ve firmě jejím současným výkonným ředitelem, italským miliardářem Stefano Pessinou. Pessina je totiž momentálně největším akcionářem Walgreens, v níž mu patří šestnáct procent akcií. On sám má prý zájem na tom, aby se firma z akciových burz stáhla.

Stefano Pessina by se tak mohl vrátit zpět na výsluní coby jeden z nejvlivnějších lidí v byznysu s léky vůbec. Jeho snem podle Financial Times vždy bylo vytvoření globálního farmaceutického impéria. To se mu zčásti podařilo, když na počátku 90. let minulého století budoval Alliance Santé, kterou časem dovedl do pozice jednoho z největších obchodníků s léky na předpis na celém světě.

Jeho vize vytvořit panevropský farmaceutický řetězec narazila v mnoha zemích na tvrdý odpor. Pessina se ovšem nevzdal a prostřednictvím několika akvizic za pomoci private equity společností se mu nakonec podařilo Walgreens Boots Alliance přetvořit v transatlantického obra, který dnes po celém světě zaměstnává více než 440 tisíc lidí. Pod jeho křídla patří i distributor léků Alliance Healthcare, má podíly také v americkém velkoobchodníkovi AmerisourceBergen.

Pod tlakem konkurence

Jenže v posledních letech se nad impériem značky Walgreens začalo smrákat. Její akcie od loňského prosince ztratily bezmála čtyřicet procent hodnoty. Může za to několik skutečností. Walgreens je sice sám obrem, ale má také obří dluhy, které dosahují kolem patnácti miliard dolarů (345 miliard korun), což je více než čtvrtina jeho tržní hodnoty.

A pak je tu výrazný pokles ziskovosti firmy. Provozní zisk se loni snížil o celou pětinu, a tak se management snaží snižovat náklady, kde se dá. Jenže Walgreens se ocitl pod tlakem konkurenčních firem a vrásky na čele mu dělá zejména to, že se na obchod s léky nedávno vrhnul také Amazon.

Skupinu Walgreens také velmi citelně zasáhlo rozhodnutí britské Národní zdravotní služby o tom, že sníží platby za léky na předpis, a to opět pod vlivem nabídky lacinějších alternativ od konkurenčních výrobců a obchodníků. Nicméně bezprostředně po oznámení možnosti prodeje skupiny Walgreens do rukou soukromých investorů její akcie posílily o osm procent.

Petr Musil