Česká lékárnická komora žádá, aby v jedné SMS mohlo být více léků. Přepisování jejich kódů do počítače v lékárně výdej léku pacientovi zdržuje. Foto: Pexels

Lékárníci žádají, aby víc receptů na léky mohlo přijít jednou SMS

Od roku 2020 budou lékaři moci tisknout více různých léků na recept na jeden papír. Pokud pacient ale bude chtít recept poslat jako SMS, dostane do mobilního telefonu pro každý lék jednu zprávu. Česká lékárnická komora (ČLnK) žádá, aby v jedné SMS mohlo být také více léků. Přepisování jejich kódů do počítače v lékárně výdej léku pacientovi zdržuje. Komora o tom informovala v tiskové zprávě. Od ledna také nebudou moci lékaři vypisovat opakovací recepty v listinné podobě, které zajišťují výdej léku pro pacienta na období až jednoho roku. V elektronické podobě bude možno opakovací recepty psát i nadále.

 

Od ledna může pacient dostat místo několika papírů s předepsanými léky od lékaře jen jeden list. „Doposud bylo zvykem na jednu papírovou průvodku tisknout pouze jeden recept. To však není nutné a od nového roku bude praktické využití jedné průvodky na dva i více, případně využití takzvaného sdruženého kódu pro více receptů, který již dnes využívají velké nemocnice,“ uvedl prezident ČLnK Aleš Krebs.

Z 5,5 milionu receptů předepsaných v prosinci bylo více než milion SMS zpráv. „Zaslání SMS na mobilní telefon zpravidla pro lékárníky i pacienty znamená zbytečně zdlouhavý přepis číselného identifikátoru do počítače,“ uvedla ČLnK. U modernějších telefonů s připojením k internetu lékárníci žádají, aby pacienti používali aplikaci Lékárny v ČR, z níž recept načtou snáz. Podobně mohou používat i přímo aplikaci e-receptu vydanou Státním ústavem pro kontrolu léčiv.

„Řešením by mohl být také hromadný identifikátor pro více receptů nebo přístup lékárníka k dalším předepsaným receptům konkrétního pacienta po načtení prvního identifikátoru, o což Česká lékárnická komora dlouhodobě usiluje,“ dodal Krebs. Další možností by podle něj mohlo být zobrazení identifikátorů vydaných receptů v lékovém záznamu pacienta, který začne fungovat v polovině příštího roku. Lékárníci v něm uvidí soupis všech předepsaných léků pacienta.

Systém elektronických receptů na léky na předpis byl spuštěn od roku 2008 a od roku 2018 je pro lékaře povinný. První rok této povinnosti lékaři za jejich nevystavování nedostávali pokuty, nyní jim hrozí. Nevypsat recept elektronicky, tedy nenahrát data o něm na centrální úložiště, mohou jen v případě poruchy elektřiny nebo internetu a dalších vybraných situacích. Každý měsíc je vydáno mezi pěti a 6,5 milionu e-receptů.

-čtk-