MPSV zruší dva posty náměstků a jejich sekce, nové hned zřídí

Ministerstvo práce čekají od ledna znovu změny. Ruší se dva posty náměstků a dvě jejich sekce, dvě jiné sekce se dvěma náměstky ale hned zase vzniknou. Seškrtat se má také odbor informačních technologií či lékařské posudkové služby. Počítá s tím lednová systemizace míst, kterou schválila vláda. ČTK má materiál k dispozici. Kvůli změnám v resortu se ve čtvrtek mimořádně sejde sněmovní sociální výbor. Celkem úřad ruší 98 míst, tedy šest procent. Zůstane 1530 pozic.

 

Ministerstvo úpravu své struktury zdůvodnilo potřebou sjednotit postup v rodinné politice a v přípravě na stárnutí, zefektivnit posudkové řízení a odstranit zdvojení činností u informačních technologií. „Sekce sociální politiky se ruší a nově se zřizuje sekce podpory seniorů. Sekce sociálně pojistných systémů a nepojistných dávek se ruší a nově vzniká sekce podpory rodiny,“ upřesnila mluvčí ministerstva Barbara Hanousek Eckhardová.

Tiskové oddělení uvedlo, že v posledních letech se sociální politika kvůli demografickým změnám stále víc soustředí na stárnutí a podporu rodin. Ty je podle resortu „třeba řešit více komplexně a za pomoci celé škály nástrojů, které budou působit ve vzájemné synergii“.

Ministerstvo práce je ve správě ČSSD. Rušenou sekci sociální politiky řídí náměstkyně Jana Hanzlíková z vládního hnutí ANO. V čele sekce dávek je náměstkyně Kateřina Jirková, která patří k expertkám resortu. V minulosti byla šéfkou ministerského odboru dávek či odboru rodinné politiky. Na vedení nových sekcí musí resort udělat výběrová řízení. Oznámení o výběru náměstka či náměstkyně pro podporu rodiny už zveřejnil, pozice by měla být podle plánu obsazena od ledna. Hlásit se je možné do 13. prosince.

Ve škrtané sekci dávek se ruší odbor posudkové služby s deseti odděleními. Jeho činnost má převzít přejmenovaný odbor odvolání. Podle podkladů pro vládu se agendy propojí a odvolací řízení zefektivní. Vyřizování posudků sklízí dlouhodobě kritiku. Lidé si stěžují mimo jiné na dlouhé lhůty. Problémem se už několikrát zabýval sněmovní sociální výbor, který požadoval nápravu.

Změny čekají i odbor ICT, který zastřešuje sedm oddělení, a to mimo jiné provozu, financování či architektury informačních systémů. Z nich se zruší šest oddělení, vzniknou místo nich tři nová. Podle podkladů pro vládu se odstraní zdvojení činností. Resort má se zaváděním nových systémů problémy. Už od roku 2017 měl fungovat nový, ucelený systém pro vyplácení dávek a agendu zaměstnanosti. S jeho spuštěním vedení ministerstva počítá od roku 2021. Úplné propojení se systémem penzí a dalšími systémy by mělo být podle schválené novely pak od roku 2022.

Na začátku letošního roku bylo na ministerstvu 1629 míst, na konci má být o jedno méně. Od ledna zůstane 1530 pozic. Ruší se šest procent postů. Proti letošnímu lednu ubude 120 služebních míst, z toho 17 pro představené. Pracovních postů naopak 21 přibude, osm z nich je pro vedoucí. Celkově se tak meziročně škrtá devět míst šéfů a 90 řadových míst.

Zrušení desetiny míst navrhovala na jaře ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Materiál k rozpočtu počítal pak s tím, že by od ledna měla desetina pozic ubýt na ministerstvech, pět procent v dalších resortních úřadech a tři procenta v příspěvkových organizacích, jako jsou třeba knihovny, divadla, nemocnice, muzea, galerie, dětské domovy či ústavy.

První větší zemětřesení zažilo ministerstvo práce po volbách po nástupu ministryně první Babišovy vlády Jaroslavy Němcové (ANO). Zrušila dvě pozice odborných náměstků a jejich agendu převedla do jiných sekcí, odbory přeskupila. Zdůvodnila to lepší možností řízení i kontroly. Skončilo pět odborných náměstků. Další otřes nastal letos v lednu, kdy nynější ministryně Jana Maláčová (ČSSD) dvě sekce s pozicemi náměstků zrušila, nové hned zřídila. Odbory pak přeskupila. Dohromady se škrtlo 15 ze zhruba 1650 míst.

Po minulých změnách se řadu postů nedařilo na ministerstvu obsadit, a to třeba i rok. Dlouhou dobu byly volné i pozice náměstků. Opozice i někteří koaliční poslanci situaci kritizovali. Podle nich to brzdilo přípravu nových opatření i chod úřadu.

-čtk-