Do nového subjektu bude patřit i nemocnice Břeclav. Foto: nembv.cz

Jihomoravské nemocnice by mohly spadat pod jednu organizaci

Jihomoravské nemocnice zřizované krajem by mohly časem spadat pod jednu společnou krajskou organizaci, jejíž vznik má přinést finanční úspory. Vyplývá to z koncepce zdravotnictví, kterou by v lednu mohlo projednat krajské zastupitelstvo. ČTK to řekl radní pro zdravotnictví Milan Vojta (ANO).

Pokud zastupitelé koncepci schválí, vznik zastřešující organizace potrvá několik let. Nemocnice by zůstaly nadále samostatné se svým vedením, organizace by sloužila například pro centrální nákupy nebo jednání s pojišťovnami.

Předseda největšího krajského opozičního klubu Jan Grolich (KDU-ČSL) ČTK řekl, že koncepce může přinést pozitiva, ale nyní má mezery a je potřeba ji dopracovat.

Podle Vojty by měla transformace řízení nemocnic několik výhod. „Můžeme mít úspory v provozních nákladech a peníze investovat do léčení. Umožníme sdružit části administrativy pro více nemocnic a realizovat jednotné nákupy za nižší ceny díky vyšším objemům. Vytvoříme také silného hráče pro jednání s pojišťovnami i jinými poskytovateli,“ uvedl Vojta.

Zlepší se podle něj i vzdělávání personálu. „Sdružení nemocnic pod jednu příspěvkovou organizaci nám pomůže čelit tlaku na redukci některých oddělení, nebo dokonce tlaku na uzavření nemocnic,“ řekl Vojta.

Kraj zřizuje nemocnice ve Znojmě, Břeclavi, Kyjově, Hodoníně, Vyškově, Letovicích, Ivančicích, Tišnově a Hustopečích. Nyní každá nakupuje a jedná za sebe. Také podle Grolicha by mohl jednotný subjekt přinést několik výhod jako větší sílu pro jednání s pojišťovnami, lepší ekonomické řízení a společné řešení personálních otázek, aby si nemocnice mezi sebou nepřetahovaly zaměstnance. Koncepce má ale ještě spoustu mezer, míní Grolich. „Zatím je to nic neříkající dokument. Musí se dopracovat. Pokud bude jen společné IČO kvůli jednání s pojišťovnami, ale nebudou se řešit personální věci, nemocnice budou mezi sebou bojovat o personál,“ řekl Grolich. Podle něj je potřeba i částečná centralizace zdravotnictví. „Každá okresní nemocnice nemůže mít specializovanou chirurgii, například Kyjov s Hodonínem jsou blízko sebe. Bylo by lepší specializované zákroky centralizovat do větších nemocnic a v okresních mít základní ošetření,“doplnil.

-čtk-