Podle náměstka hejtmanky jde o rozpočtově odpovědné rozhodnutí, které kraj finančně neohrozí. Foto: pixabay.com

Středočeský kraj si chce půjčit od EIB až 6,5 miliardy korun. Miliarda by měla jít do nemocnic

Středočeský kraj si chce půjčit od Evropské investiční banky (EIB) až 6,5 miliardy korun. V následujících třech až čtyřech letech mu to umožní financovat investice ve zdravotnictví, sociální péči, dopravě a školství. O přijetí úvěru bude krajské zastupitelstvo hlasovat v dubnu nebo červnu, včera schválilo záměr. Opozice se novému úvěru nebrání, chce ale znát seznam projektů, na něž peníze půjdou.

Na projekty v silniční dopravě by mělo jít čtyři až pět miliard korun, na rekonstrukce a výstavbu nemocnic a jejich vybavení miliarda. Další peníze, 250 milionů korun, mají být investovány do sociálních zařízení a stejnou částku chce kraj vložit do sportovní infrastruktury ve školství.

„Makroekonomoicky jsme v situaci, kdy je ideální doba investovat,“ uvedl hejtmančin náměstek pro finance Gabriel Kovács. Podle něj jde o rozpočtově odpovědné rozhodnutí, které kraj finančně neohrozí. Vedení hejtmanství chce dosáhnout širší politické shody a k úvěru sestaví pracovní skupinu. EIB je podle Kovácse nejlogičtější partner, s nímž může kraj jednat. Poukázal na to, že podobnou cestou se vydaly Jihomoravský, Moravskoslezský a Zlínský kraj a například i města Brno, Ostrava nebo Olomouc.

Předseda opozičního klubu ODS Tomáš Havlíček připomněl, že půjde o závazek na dalších pět až šest volebních období. Souhlasí s tím, že z hlediska splátek kraj nový úvěr zvládne, poukázal ale na to, že úvěrový rámec od EIB je vázán na konkrétní akce. Je proto nutné vědět, jaké projekty má kraj připravené. Předložení seznamu projektů požadoval i předseda klubu STAN Věslav Michalik.

Podle Kovácse detailní seznam zatím není, všechno jsou to ale akce, o nichž se už na zastupitelstvu mluvilo. Kraj je podle něj na úvěr projektově a rozpočtově dobře připravený. Zastupitel za ODS Michael Pánek kritizoval, že největší část peněz získají krajští silničáři, kteří podle něj s prostředky nakládají nehospodárně. V minulosti už podal na vedení kraje i krajských silničářů trestní oznámení. Radní pro dopravu František Petrýl (ANO) to odmítl, správa a údržba silnic je podle něj nejvíce kontrolovanou organizací v širokém dalekém okolí.

Rozpravu provázela slovní přestřelka mezi hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO) a Pánkem, který jí vyčetl, že mu vypnula mikrofon. Hejtmanka namítla, že se jeho vyjádření netýkalo projednávaného bodu. Pánka se zastal Michalik, podle nějž se zastupitel řádně přihlásil a teoreticky mohl klidně číst básně Karla Hynka Máchy. Hejtmanka dodala, že takové zvyky jsou ve Sněmovně, ale ne ve středočeském zastupitelstvu. Pánkovu námitku vůči předsedající následně zastupitelstvo nepřijalo.

-čtk-