Situace, kdy sociální sítě slouží jako prostor k šíření dezinformací a zneužívání strachu rodičů, jsou už několik let realitou. Foto: koláž ZD

Malý chlapec zemřel na chřipku, matka se radila ve facebookové skupině odpůrců očkování

Uděláš líp, když mu dáš vitamín D a C, bezinky, zinek a ať jí hodně ovoce a zeleniny, to je jedna z rad, kterou dostala matka čtyřletého syna, který onemocněl chřipkou. Lékař mu předepsal antivirotikum Tamiflu, tedy lék určený právě pro léčbu tohoto onemocnění. Ona jej však ani nevyzvedla v lékárně, protože si nebyla jistá, zda jde o správný postup, a proto se rozhodla poradit ve facebookové skupině odpůrců očkování. Chlapec o pár dní později zemřel. Tragický příběh toho, jak velký vliv mají anonymní rady odpůrců očkování, přinesla americká zpravodajská televizní stanice NBC News, a ukázala tak na problém, který se dotýká také Česka.

 

Mateřské mléko, tymián nebo třeba bezinky, to jsou doporučení, které dostala americká matka čtyřletého chlapce, jenž onemocněl chřipkou stejně jako jeho mladší sourozenci. Lékař celé rodině předepsal užívání antivirotika Tamiflu vyvinutého a ověřeného jako cílená léčba chřipky. Matka se však rozhodla jej ani nevyzvednout v lékárně a místo toho se poradit ve facebookové skupině odpůrců očkování Stop Mandatory Vaccination (Stop povinnému očkování). Žádný z celkem čtyřiceti pěti komentářů určených matce nemocného dítěte neobsahoval doporučení, aby svým dětem podala léky předepsané lékařem. Právě naopak, dostalo se jí rad, jak ještě rozšířit její „přírodní léčbu“ v podobě oleje z máty peprné, vitamínu C a tymiánu, kterou sama aplikovala. Ostatní diskutující ji povzbuzovali v tom, aby nepodávala antivirotikum, ale sáhla po dalších neověřených metodách „alternativní medicíny“.

„Moc díky, jen teď doufám, že to nechytí jeho patnáctiměsíční sestra. Děsí mě, že doktor mně a mým dvěma dalším dětem předepsal Tamiflu. Takže ho nebereme,“ napsala sama matka s tím, že zkusí právě podávání vitamínů D, C, zinku, bezinek a zvýšený příjem zeleniny. O několik dní později byl její čtyřletý syn hospitalizován a zemřel.

Nejde jen o odpor k očkování, ale šíření dezinformací

Tragický příběh matky, která přišla o čtyřletého syna, podrobně popsala americká zpravodajská televizní stanice NBC News, odkrývá pozadí toho, jak fungují facebookové skupiny odpůrců očkování, a jak velký vliv mají na životy svých členů. Skupiny fungují po celém světě včetně Česka a posilují přesvědčení rodičů odmítat nejen očkování, ale i další zdravotní péči.

„Stop Mandatory Vaccination je extrémistická facebooková skupina zaměřená proti lékařům, propagující „alternativní medicínu“ a sdílející konspirační teorie například o koronaviru nebo chřipce. Nejedná se jen o odmítání očkování,“ vysvětluje Brandy Zadrozny, investigativní reportérka NBC News. Konkrétně tato facebooková skupina má více než 178 tisíc (!) členů a už v minulosti několikrát šířila informace o tom, že ohniska infekčních chorob, kterým lze účinně předcházet očkováním, jsou ve skutečnosti „vládním podvodem“ a nic takového se neděje. Podobné dezinformace se běžně už několik let šíří také v Česku (více zde).

„Lidé sem přicházejí pro rady, nevěří zdravotnickým odborníkům, ale jsou přesvědčeni o existenci spiknutí farmaceutických firem. Radí se, jak se vyhnout očkování, včetně očkování proti chřipce, či léčbě doporučené lékařem,“ přibližuje reportérka smysl existence velmi živé online komunity. Podle ní se jedná o „dezinformační prostor č. 1“, jehož existenci však společnost Facebook toleruje s tím, že se necítí být „arbitrem pravdy“.

Rozhodnutí lékaře předepsat rodině antivirotikum Tamiflu, které zkracuje dobu léčby a výrazně snižuje pravděpodobnost rozvoje vážných komplikací, včetně život ohrožujících, bylo zcela na místě. V okamžiku, kdy se matka ptala na internetu, u jejího syna ještě oficiálně chřipka nebyla potvrzena, ale měl již vysoké horečky a febrilní křeče. Lékař proto doporučil užívání Tamiflu celé rodině. Ona lék však ani nevyzvedla v lékárně. Stalo se tak v době, kdy podle podle údajů úřadu Centre for Diseases Control and Prevention vedla aktuálně probíhající chřipková epidemie v USA k smrti 78 dětí.

„Antivirové léky jsou důležitým doplňkem k vakcinaci proti chřipce při kontrole tohoto onemocnění. Téměř všechny (>99%) chřipkové viry otestované v této chřipkové sezóně jsou citlivé na čtyři chřipkové antivirové léky schválené FDA pro použití v této sezóně,“ informuje CDC na svých webových stránkách. Podle starších příspěvků této matky několika dětí z roku 2017 ona sama své potomky proti chřipce neočkovala a očkování odmítala.

Právě facebookové skupiny jako je tato a dlouhá řada dalších, včetně českých, fungují jako zdroj nijak neověřených zdravotnických rad. Odmítání očkování je jejich součástí, nikoliv však jedinou. Nedávno publikovaný výzkum postojů rodičů, který si nechala zpracovat American Academy of Family Physicians, odborná společnost zastupující rodinné lékaře v USA, ukázal, že 59 % rodičů alespoň jednou vynechalo pravidelné očkování svých dětí proti chřipce, protože uvěřili různým dezinformacím a mýtům o vakcinaci i chřipce samotné. Nejčastěji uváděli, že nechtějí, aby jejich děti byly kvůli očkování nemocné, mysleli, že toto očkování jejich potomci nepotřebují, nebo že chřipka není závažné onemocnění, a tak je očkování proti ní zbytečné. Zásadní vliv měly v jejich rozhodování odpůrci očkování a jejich různá hnutí, organizace či skupiny, zasahující naprostou většinu rodičů.

„Komunita odpůrců očkování se v posledních letech stala hlasitější, a proto je mnoho pacientů zasaženo jejich rétorikou,“ popsala magazínu Health Beth Oller, pediatrička působící v Kansasu. „Věda prokázala, že vakcíny jsou bezpečné a zachraňují životy, ale lidé stále věří mýtům. Myslí si, že vakcíny zabraňují tomu, aby si děti vybudovaly vlastní imunitu, nebo způsobují autismus, navzdory tomu, že tato tvrzení byla znovu a znovu vyvrácena,“ dodala.

Místo antibiotik potírat ránu močí?!

Situace, kdy rodiče vyhledávají zdravotní rady na internetu ve skupinách odmítajících očkování i další lékařskou péči, není nijak neobvyklá ani v Česku. Obdobně před několika měsíci postupovala také Češka, jejíž tříletý syn byl hospitalizován ve Fakultní nemocnici Brno s tetanem. Tento chlapec nebyl očkován, protože matka očkování odmítla.

„Je nezodpovědné či riskantní zvolit cestu přírodní medicíny a věřit tělu, že si poradí samo (syn zdravý, troufnu si tvrdit, že imunita velmi dobrá) nebo dát preparáty předepsané lékařem,“ ptala se matka ve facebookové skupině ALTERNA – alternativní léčba nemocí, která má více než 51 tisíc členů. Ostatním diskutujícím popsala, že její syn si strčil baterii do nosu, vyhledala pohotovost, odkud jí odeslali do nemocnice k vytažení baterie s tím, že už došlo k oxidaci a baterie mohla poleptat, a tím poškodit, sliznici nosu. „Byli mu nasazeny antibiotika a antibiotická mast na regeneraci nosní sliznice. Jeden názor: nasadit léčbu podle lékařů Druhý názor: nezatěžovat tělo další chemií, nasadit přírodní antibiotika a protizánětlivé prostředky doma dostupné (lichořeřišnice, švestky umenboshi, kurkumový čaj, lékořice), do nosu levandulová silice a domácí mast (měsíček, propolis, pryskyřice…),“ svěřovala se matka ostatním (pozn. redakce – příspěvek stejně jako další komentáře ponechán v původní podobě bez úprav). Dostalo se jí tehdy celé řady rad, jako například: „Pokud jste baterii vyndala bez poškození, tak bych se na atb v klidu vykašlala,“ či „V čem ta ATB mají konkrétně pomoci? Spíš něco na zklidnění a přirozeně hojivé“.

Léčbu antibiotiky odmítla také „urinová apoštolka“ Bětka Vintrová, která mimo jiné nabízí kurzy urinoterapie, tedy „alternativní“ léčebné metody postavené na využití potírání či konzumace lidské moči. „Antibiotika mi v tomto případě nepřijdou jako adekvátní řešení. Osobně bych volila výplach nosu urinou. Je hojivá, tlumí bolest, působí antiviroticky, antibakteriálně, harmonizačně. Způsobů, jak jí aplikovat je víc: buď konvičkou, stříknout injekční stříkačkou, nakapat, u dětí bývá ale snazší vytřít nosánek opatrně počůranou uchošťourou nebo vatovým tamponkem (možno i nechat v nose nějakou dobu),“ radila matce žena, která přiložila odkaz na své webové stránky Lekarnickavnas.cz, kde propaguje urinoterapii. Sama o sobě říká, že sice nemá „školy a tituly v oblasti medicíny“, ale jako samouk „přečetla hodně literatury týkající se alternativních léčebných metod, výživy a zdraví“. „Všechny ty znalosti se v mé hlavě spojily v obrovský celek, v němž do sebe postupně zapadly,“ tvrdí s tím, že během let kolem sebe „viděla strašně moc potíží, které by urina dokázala hravě vyřešit“.

V tomto konkrétním případě se však jednalo o chlapce, u něhož byl potvrzen výskyt tetanu, a navzdory komplexní léčbě se u něj objevily závažné projevy onemocnění, včetně poruchy polykání, neschopnosti pohybu, bolestivých křečovitých stavů a typického prohnutí těla do tvaru luku. Chlapec musel být připojen na umělou plicní ventilaci a převezen na oddělení ARO Fakultní nemocnice Brno. Celkem byl hospitalizován 35 dní, než mohl být propuštěn do domácí péče a i po propuštění u něj byly přítomné následky očkováním plně preventabilního onemocnění. V Česku, kde se plošně proti tetanu očkuje od roku 1951, kdy tomuto onemocnění podlehlo 140 osob, se jednalo teprve o třetí případ závažné infekce za posledních osmnáct let. Podrobněji jsme o tomto případu nákazy i vývoji vakcinace u nás psali v loňském roce (více zde).

Sociální sítě pomáhají šíření dezinformací a šarlatáni na tom vydělávají

Americký i český příběh matek, které hledaly rady na to, jak se co nejlépe postarat o své děti na sociálních sítích, spojuje řada faktorů. Navzdory velmi vážným důsledkům, jenž mělo to, že se obě spolehly na anonymní doporučení v „alternativních“ facebookových skupinách, obě chtěly pro své děti jen to nejlepší a cítily velké obavy o jejich zdraví. Bohužel se obě spolehly na nesprávné zdroje informací a naletěly. Právě přirozeného rodičovského strachu dokáží využít ti, kteří si na odporu k očkování postavili vlastní ekonomický profit. V loňském roce jsme například popsali příběh rodiny, která investovala 70 tisíc korun v naději, že „léčí dítě postižené očkováním“ tak, že podstoupí „řízenou kontrolovanou detoxikaci Joalis“, homeopatii či terapii pomocí různých doplňků stravy či Bachových esencí.

„Tento seznam nákladů je zajímavým dokladem toho, v jakých částkách se anti-vakcinační byznys pohybuje. Ukazuje na prolínání komunity odpůrců očkování s komunitou příznivců „alternativní“ medicíny,“ popsal Jaromír Šrámek, lékař a předseda Českého klubu skeptiků Sisyfos. Podle něj tento příběh současně ukazuje na běžnou praxi mezi odpůrci očkování, kdy znejistěné rodiče přesvědčují o tom, že existuje asociace mezi postižením a vakcinací, navzdory tomu, že nic z toho nepotvrzují rozsáhlé vědecké studie. Rodičovský strach je však silnější.

„Šarlatáni využívají celý psychologický arzenál, jak získat klienty. Pracují s jejich strachem a nejistotou, atmosférou ve společnosti, s rozšířenými mýty a memy. Přinášejí rodičům naději. To, že jde o falešnou naději, protože nemají své návrhy podložené žádnými důkazy, jim nevadí. Vědou buď opovrhují, nebo, pokud se jim to hodí, citují vědecké studie, které nesprávně interpretují, vybírají si závěry z pilotních studií, metodologicky slabé studie či statisticky bezvýznamná zjištění, která prezentují jako tvrdá vědecká data,“ upozornila Kateřina Thorová, psycholožka a ředitelka metodického střediska NAUTIS. Podrobnější informace, jak funguje tento byznys s lidským strachem, jsme popsali zde.

Také za facebookovou skupinou Stop Mandatory Vaccines stojí člověk, který má konkrétní finanční profit z toho, že poskytuje „alternativní“ rady. Larry Cook sám sebe popisuje jako „obhájce přirozeného života“ pod heslem „Vakcíny nezachraňují životy, ale zdravý imunitní systém ano!“. Poté, co se objevila zpráva o chlapcově smrti, zveřejnil ve facebookové skupině prohlášení, ve kterém obvinil z jeho smrti nemocnici. „Matka říká, že v nemocnici s ním zacházeli špatně a samozřejmě mu nikdy nenabídli skutečnou léčbu, která by pravděpodobně jejich chlapce vyléčila,“ citoval jeho slova zpravodajský portál CBC News.

Situace, kdy sociální sítě slouží jako prostor k šíření dezinformací, je už podle Koliny Koltai, vědkyně, která se na University of Texas v Austinu zabývá právě chováním odpůrců očkování ve virtuálním prostoru, už několik let realitou. Setkala se s obdobnými příspěvky, kdy matky neočkovaných dětí, které onemocněly, žádaly ostatní o radu i během opakovaných epidemií spalniček. Pomoc ve facebookových skupinách a konkrétní rady žádaly dokonce i matky onkologicky nemocných dětí.

„Tyto komunity se staly útočištěm a zdrojem informací pro rodiče a ženy, kteří se chtějí spojit s druhými a požádat je o pomoc,“ popsala NBC News. Právě vzájemná výměna informací je hlavním smyslem fungování podobných skupin. Jenže, když jsou ve skupině udíleny nesmyslné rady ohledně zdraví a nemocí, může to mít velmi závažné důsledky. „Před tímto varujeme,“ dodala Koltai.

Ludmila Hamplová