O úpadku Lužické nemocnice s poliklinikou, která je pro péči ve Šluknovském výběžku zásadní, rozhodl soud loni v srpnu.Foto: nemrum.cz

Personál nemocnice Varnsdorf nechce pod Krajskou zdravotní, bojí se nižších mezd

Starosta Varnsdorfu Roland Solloch (ANO) včera požádal zastupitele, aby navrhli členy pracovní skupiny, která by měla nastínit budoucnost varnsdorfské nemocnice. Rada města o opakované nabídce na spolupráci Krajské zdravotní (KZ) opět jednala, ale zarazilo jí, že společnost chce zřídit dvě ordinace v oborech, které nemocnice Varnsdorf již provozuje. Personál nemocnice pod KZ, která spravuje pět nemocnic v kraji, většinou nechce. Podle jednoho ze zaměstnanců, fyzioterapeuta Miroslava Krause, nabízí horší podmínky.

 

Ve varnsdorfské nemocnici, která je příspěvkovou organizací města, funguje ortopedická, gynekologická a chirurgicko-traumatologická ambulance, ultrazvuk, rentgen a léčebna dlouhodobě nemocných. Nemocnice se přirozeně může podílet na zajištění zdravotní péče ve Šluknovském výběžku, který má 55.000 obyvatel.

Předseda představenstva Krajské zdravotní Jiří Novák už dříve uvedl, že KZ měla v plánu zahájit spolupráci nejdříve formou poraden v oboru gynekologie a chirurgie, které by nenahrazovaly fungující ambulance, ale pouze je doplňovaly a rozšiřovaly. „Navrhovali jsme pak v druhé etapě prohloubení spolupráce formou zřízení pracoviště jednodenní chirurgie pro obory gynekologie, ortopedie a chirurgie, přičemž jedním ze základních předpokladů bylo dořešení pro poskytovatele lůžkové zdravotní péče značně nevýhodných úhradových mechanismů jednodenní péče od zdravotních pojišťoven,“ uvedl Novák.

„Nevidím v tom nic obohacujícího,“ řekla na dnešním jednání zastupitelstva nabídce KZ místostarostka Ladislava Křížová (ODS). Kvůli nejasnosti nabídky pozvala rada města zástupce KZ na další jednání. Podle radních ale trvají na své nabídce a schůzky se odmítli zúčastnit.

Zaměstnanci nemocnice by po případné dohodě mezi varnsdorfskou nemocnicí a KZ uvažovali o stávce. „V případě neprojednání nebo nezachování stávající péče, my zaměstnanci půjdeme do stávky,“ uvedl fyzioterapeut Kraus. „Šli bychom platově dolů, šli bychom dolů s výhodami,“ řekl k důvodům případné stávky na dnešním jednání městského zastupitelstva.

Náměstek ústeckého hejtmana Petr Šmíd (SPD – SPO) varnsdorfským zastupitelům dnes řekl, že by Varnsdorf nabídku přijmout měl. „Pokud tohle někdo odmítne, tak se chová jako šílenec,“ řekl.

Šmíd se vyjádřil i k situaci v rumburské nemocnici, která je od loňského srpna v úpadku. Kraj podle něj nemá povinnost zdravotní péči zabezpečovat. Nevyloučil však, že by se KZ do výběrového řízení o nemocnici nepřihlásil. „Klidně se to může stát,“ řekl a dodal, že je tu i ta možnost vybudovat nemocnici na zelené louce.

O úpadku Lužické nemocnice s poliklinikou, která je pro péči ve Šluknovském výběžku zásadní, rozhodl soud loni v srpnu. Městu, které za posledních 15 let do zařízení investovalo zhruba 200 milionů korun, se nepodařilo najít strategického partnera.

-čtk-