ČPZP je opřipravena operativně řešit náklady zdravotnických zařízení, ujišťuje mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová

ČPZP garantuje úhrady, které souvisí s léčbou koronaviru

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP), která je počtem téměř 1, 3 milionu pojištěnců druhou největší  zaměstnaneckou pojišťovnou v ČR, garantuje nemocnicím, praktickým lékařům a ostatním poskytovatelům zdravotních služeb úhrady za zdravotní péči související s léčbou onemocnění koronavirem.  Další případné náklady je ČPZP ve spolupráci se zdravotnickými zařízeními připravena operativně řešit. Zdravotnickému deníku to sdělila mluvčí pojištovny Elenka Mazurová.

 

„Celkem jsme již vyšetřili 1816 osob. K dnešnímu ránu stále platí 94 pozitivních pacientů,“ uvedl dnes ráno ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ve středu řekl, že stav dvou pacientů je vážnější. Jeden z těchto pacientů byl na jednotce intenzivní péče v pražské Nemocnici Na Bulovce. Druhou pacientkou s obtížnějším průběhem nemoci je seniorka hospitalizovaná v Brně.

„U brněnské pacientky naštěstí nakonec stav v tuto chvíli není tak vážný. Byla tam pneumonie hlášená z Vojenské nemocnice v Brně, pak byla převezena do Fakultní nemocnice v Brně a nyní je na standardním lůžku. Tam ta situace je lepší, byť je to starší paní, myslím 86 let. Ani pneumonie není diagnostikovaná v tuto chvíli,“ řekl před jednáním kabinetu Vojtěch.

Horší je podle něj stav jednoho prostějovského pacienta. „Pacient v Prostějově na klinice je ve vážném, nikoli kritickém, ale vážném stavu. Je na standardním lůžku, ale je tam pneumonie. Lékaři musí být velmi obezřetní. Mám tu informaci z dnešního rána z prostějovské infekční kliniky,“ doplnil ministr.

Po hlavním městě má nejvíce nakažených Ústecký kraj, kde je 16 pacientů. Následuje Středočeský kraj s 11 infikovanými. V Olomouckém a Královéhradeckém kraji jsou zatím čtyři lidé s koronavirem, ve Zlínském tři. Po jednom případu mají momentálně Pardubický, Plzeňský, Jihomoravský, Liberecký, Jihočeský, Karlovarský, Moravskoslezský kraj a Vysočina.

-red, čtk-