Motol a Homolka v Praze a bohunická a svatoanenská v Brně budou mít pro léčbu pacientů s COVID-19 vždy 30 ventilovaných lůžek intenzivní péče a 60 lůžek bude s oxygenací. Foto: Wikipedie

Homolka a Motol připraví 90 lůžek pro pacienty s koronavirem, podobně tomu bude i v Brně

Vyhrazené dvojice nemocnic Motol a Homolka v Praze a bohunická a svatoanenská v Brně budou mít pro léčbu pacientů s COVID-19 vždy 30 ventilovaných lůžek intenzivní péče a 60 lůžek bude s oxygenací, tedy možností doplňování kyslíku. Podobný model, byť v podstatně menším rozsahu, bude uplatňován v další síti 80 nemocnic po celé zemi, řekl včera po jednání vlády náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

 

Od pondělí 23. března bude mít Fakultní nemocnice Motol vyhrazeno 20 lůžek s ventilací a 40 s oxygenoterapií. Vyčlení také dva až tři operační sály a jednu pooperační stanici. Lůžka pro nemocné s nejtěžším průběhem nemoci budou v budově číslo 22 současně s infekčním oddělením mimo hlavní areál. Nyní je tam lůžek deset, dovybaveno bude dalších deset a na jejich 24hodinový provoz bude třeba asi 30 lékařů a 160 sester.

Devětadvacet současných pacientů bude přemístěno na jiná oddělení nebo do jiných nemocnic. Prostory budou upraveny, aby vznikly infekční a neinfekční zóny a u vstupu speciální prostory, takzvané filtry. Dalších 40 lůžek pro méně závažné případy s kyslíkovou terapií bude v samostatném patře vedlejší budovy Pneumologické kliniky.

„V rámci stavebních úprav dojde ke striktnímu vymezení infekčních a neinfekční prostor, to znamená, že budou zřízeny vstupní filtry a přesně „vytrasované“ tzv. čisté zóny, aby se zabránilo šíření infekce,“ napsala motolská nemocnice v tiskové zprávě.

„Všichni pacienti, kteří nyní budou přijímáni do nemocnice k operačním výkonům, budou podrobeni rychlotestům na zjištění koronaviru. Pokud nebude zdravotní stav pacienta nutné neodkladně řešit, podstoupí ještě další vyšetření, které je založené na průkaznosti koronaviru PCR metodou. Jedná se o spolehlivější diagnostický způsob, u rychlotestů může dojít k potvrzení tzv. falešné negativity. Pokud bude nutné u pacientů s covid-19 přistoupit k operačním výkonům, budou se provádět na dvou až třech speciálně vyčleněných operačních sálech a pooperační péče bude poskytována na speciální pooperační stanici. Jedná se o pracoviště v nemocniční části pro dospělé. Po operaci je v plánu pacienty hospitalizovat na pokojích standardních oddělení jednotlivě, bude-li to možné z hlediska kapacity. Možnost zajištění nadstandardů se nyní ruší,“ popisuje nemocnice.

Všechny nové pacienty nemocnice otestuje pomocí rychlotestu na COVID-19. Nemocnice jich podle mluvčí Pavlíny Dankové dostala včera 5000 kusů, dalších 1000 poputuje do Nemocnice na Homolce. Tři tisíce kusů dostala podle mluvčího Petra Sulka Thomayerova nemocnice, Ústřední vojenská nemocnice je podle mluvčí Jitky Zinke čeká ve čtvrtek.

Nemocnice na Homolce připraví pro pacienty nakaženými novým typem koronaviru deset ventilovaných lůžek a 20 lůžek s oxygenoterapií, informovala dnes v tiskové zprávě. „Naším cílem je zajistit péči jak pacientům s COVID-19, tak i ostatním akutním pacientům, s jinými vážnými onemocněními,“ řekl ředitel nemocnice Petr Polouček. Nemocnice podle pondělního nařízení vlády utlumila neakutní operace a vyšetření.

O pražské pacienty se má v řádu týdnů až dvou Homolka starat společně se sousední Fakultní nemocnicí v Motole. Dohromady budou mít 90 lůžek. „Homolka bude mít v řádu dnů pro akutní pacienty připravených osm ventilovaných lůžek na ARO a další lůžka budou v případě potřeby zřízena na ostatních odděleních,“ uvedla mluvčí nemocnice Martina Dostálová.

Původně se hovořilo o stovkách lůžek ve Fakultní nemocnici svaté Anny v Brně a pražské Nemocnici na Homolce. Vyčlenění nemocnic oznámil premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí, měly podle něj mít až 300 lůžek. Proti záměru se ale ozvala svatoanenská nemocnice, která uvedla, že nemá dostatek přístrojů. Včera informovala, že v první fázi vyčlení právě 30 intenzivních lůžek pro pacienty v těžkém stavu.

„Na Moravě FNUSA a FN Brno vytvoří společný tým pro rozdělení ostatní jinak nezastupitelné zdravotnické péče v kraji. Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně vyčlení v první fázi 30 intenzivních lůžek, připravených pro pacienty z celé Moravy, pozitivní na COVID-19, kteří budou potřebovat napojení na plicní ventilaci. Cílem této centralizace nemocných je zabezpečení adekvátní péče s co nejlepším výsledkem.“ uvedla včera v tiskové zprávě nemocnice. „Fakultní nemocnice Brno bude i nadále dělat tzv. filtr. Znamená to, že pacientům udělá a vyhodnotí stěry, popřípadě je hospitalizuje na svém infekčním oddělení,“ dodává zpráva.

„S tím souvisí domluva se záchrankou Jihomoravského kraje, že zlomené nohy a další podobné věci bude teď spíše vozit do jiných nemocnic v Brně a okolí, tak, abychom se mohli věnovat akutní péči,“ napsala ZD Dana Lipovská z tiskového oddělení svatoannenské nemocnice.

Homolku a svatou Annu vybrali podle Babiše kvůli jejich blízkosti s dalšími zařízeními, kam mohou být jejich pacienti převezeni. Z Homolky budou přemístěni do nemocnice v Motole, v Brně se pacienti z celé svaté Anny přestěhují do FN Brno. Připravené mají být do týdne až dvou.

Vojenská nemocnice v Těchoníně na Orlickoústecku může být uvedena do chodu během 12 hodin. „Zaktivovat Těchonín je jednoduché, je to otázka personálu, který tam musí najet,“ uvedl v pondělí Prymula.

-čtk, red-