Lidé by nyní v lékárny měli ve frontě dodržovat odstupy, a to i od lékárníka. Foto: Flickr/Brother UK

Lékárníci: Dodržujte odstupy, na respirátory čekáme

Česká lékárnická komora (ČLnK) doporučila kvůli nemoci COVID-19 lékárníkům, aby prostory styku s pacienty pravidelně dezinfikovali a nebrali do rukou mobilní telefony pacientů s e-recepty. Lidé mají ve frontě dodržovat odstupy, a to i od lékárníka. Komora v tiskové zprávě také připomněla, že lékárníci, kteří patří spolu s praktickými lékaři a zubaři mezi nejohroženější zdravotníky, stále čekají na dodání ochranných respirátorů od státu.

 

„V lékárnách je pravidelně prováděná zvýšená dezinfekce prostor, ploch, povrchů nebo klik. Aby samotní pacienti nebyli zdrojem nákazy pro ostatní návštěvníky lékáren, ale i pro lékárníky, prosíme, aby dodržovali dostatečný odstup od ostatních, či rozestupy ve frontě,“ uvedl viceprezident komory Martin Kopecký. Zvažuje se i zavedení regulace vstupu nebo počtu lidí v lékárně, ale také zavedení průhledných plastových zábran, které by lékárníky a pacienty oddělily.

Komora lékárníkům doporučuje, aby nebrali do rukou mobilní telefony pacientů, v nichž často nosí e-recepty jako SMS zprávu. „Žádáme pacienty, aby nám kód ze SMS sami nadiktovali nebo telefon natočili tak, aby lékárník SMS přečetl, aniž by se dotýkal telefonu,“ uvedla mluvčí komory Michaela Bažantová. Doporučila také, aby si lidé mobilní telefony otírali dezinfekčními ubrousky. „Rovněž pacienty žádáme, aby si nenasliňovali prsty, když lékárníkovi podávají listinné recepty, vytištěné e-recepty nebo peníze,“ dodala.

Lékárníci podle komory odpovídají lidem i na dotazy týkající se nového typu koronaviru, hygienických opatření, karantény nebo možností testování. V lékárnách bude také díky výjimce ministerstva zdravotnictví moci vyrábět dezinfekci, protože ta komerčně vyráběná je v současné době často vyprodaná. „Pro zabránění šíření pandemie je totiž důležité, aby hygienická pravidla dodržovalo co nejvíce lidí,“ uvedl prezident komory Aleš Krebs.

Další nedostatkové zboží – respirátory a roušky – ale zákazníci v lékárnách neseženou. „V tuto chvíli lékárny nemají ani respirátory, ani roušky. V současnosti je možné prodávat pouze ochranné pomůcky třídy FFP2 a nižší. Respirátory a další ochranné pomůcky třídy FFP3 je možné prodat podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví pouze státu,“ dodal Krebs.

Lidé umístění do karantény, kteří si potřebují v lékárně vyzvednout léky, mají do lékárny zavolat, lék si zarezervovat a poslat pro ní zdravého příbuzného nebo známého. „Lékárník samozřejmě i v tomto případě provede dispenzaci neboli poučení o užívání léku a požádá daného člověka, aby kompletní informace pacientovi předal spolu s léčivy,“ doplnil Kopecký.

V domácí karanténě jsou v po návratu z Itálie tisíce lidí, další přibývají s rozšířením na celkem 15 zemí, kromě Číny, Jižní Koreje a Íránu evropských, kde se virus nejvíc šíří. Doma zůstávají z nařízení hygieniků také lidé, kteří byli v kontaktu s nakaženými, a ti nakažení, kteří mají mírný průběh nemoci COVID-19 a nepotřebují být v péči lékaři. Nakažených je v ČR podle posledních údajů 120, jsou mezi nimi i cizinci.

-čtk-