Mají-li se pracovníci domovů pro seniory starat o nemocné s COVID-19 je nezbytné je vybavit potřebnými ochrannými pomůckami. Ilustrační foto: Pixabay

Ministerstvo zdravotnictví dodá 200 tisíc respirátorů domovům pro seniory

Ministerstvo zdravotnictví mělo už během uplynulé noci dodat domovům pro seniory 200.000 respirátorů. Ohlásil to na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Jeho úřad podle něj vypomůže ministerstvu vnitra s dodávkami ochranných prostředků, než vnitro dostane další dodávky pomůcek. Poskytovatelé sociálních služeb si stěžují na nedostatek respirátorů i roušek.

 

„Vypomůžeme vnitru s dodávkami ochranných pomůcek, než jim dorazí další várka,“ sdělil Vojtěch. Doplnil, že se na tomto kroku nyní dohodl s ministrem vnitra Janem Hamáčkem a ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (oba ČSSD).

Celkem 90 procent domovů pro seniory a dalších zařízení sociálních služeb nemá vůbec žádné respirátory nejvyšší třídy (FFP3). Každý dvanáctý poskytovatel péče pak nemá ani respirátory s nižší ochranou či roušky. Vyplývá to ze středečního průzkumu Asociace poskytovatelů sociálních služeb mezi 347 zařízeními z celé republiky, jehož výsledky má ČTK k dispozici. Valná většina zařízení uvedla, že jejich požadavky dosavadní dodávky pomůcek nepokryly.

Podle Maláčové je nutné personálu v domovech pro seniory ochranné pomůcky zajistit. Ministerstvo zdravotnictví už dříve uvedlo, že nejdřív musí ochranné pomůcky dostat zdravotníci, kteří si na jejich nedostatek také stěžují.

O zásobování dnes Maláčová diskutovala s Hamáčkem a hejtmany, kteří požadují, aby zásobování mělo na starosti jen vnitro, které se o ně nyní dělí s resortem zdravotnictví. Hejtmani také uvedli, že ochranné prostředky ze zásob odebírají i ministerstva dopravy a zemědělství. Premiér Andrej Babiš (ANO) ale ČTK sdělil, že nerozumí žádosti krajů o centralizaci nákupů a distribuce ochranných pomůcek pod vnitro. Uvedl, že zásobování krajů a jejich nemocnic už vnitro prostřednictvím hasičů realizuje.

-čtk-