Takto vypadá emergentní dodávka 1152 testů od WHO. Foto: FB stránka Regionální kanceláře WHO pro ČR

Prymula označil pomoc WHO za komickou, přitom dnes poskytla Česku 1152 testů na koronavirus

Testování na přítomnost koronaviru, který způsobuje nemoc COVID-19, je zásadní podmínkou pro zvládnutí současné epidemie. Každá pomoc je vítána. „Naprosto komická informace přišla ze Světové zdravotnické organizace, která nám poslala testy, a když dorazily do České republiky, tak jich bylo 12, slovy 12,“ zdůraznil dnes na tiskové konferenci náměstek MZ Roman Prymula, který je šéfem Ústředního krizového štábu. Jenže, jak zjistil Zdravotnický deník, jeho informace je nepravdivá. WHO totiž dnes Česku dodalo celkem 1 152 testů.

 

„Dnes jsme doručili 12 testovacích sad, každá z nich obsahuje 96 testů. Jedná se o 10 sad diagnostických testů a 2 sady konfirmačních testů. Celkem jsme dodali sady obsahující 1 152 jednotlivých testů,“ sdělil Zdravotnickému deníku Srđan Matić, ředitel české kanceláře WHO.

V situaci, kdy dosud bylo provedeno celkem 6600 testů a jej jich stále nedostatek, je příspěvek WHO důležitý. Pomoc s testováním nabídla i Akademie věd, Univerzita Karlova (UK) a Masarykova univerzita v Brně. Koordinátorem má být biochemik a prorektor pro vědeckou činnost UK Jan Konvalinka, vše je ale nyní teprve ve stadiu příprav.

Informaci o dodávkách testů zveřejnilo WHO mj. i na sociálních sítích. Předseda Ústředního krizového štábu by měl mít přesně informace, zvláště, když na tiskové konferenci vlády  kritizuje pomoc klíčové mezinárodní zdravotnické organizace.

-cik-