Celý svět hledá vakcínu i účinný lék proti novému koronaviru a nemoci covid-19, kterou způsobuje. Kdo bude rychlejší - farmaceutické firmy, nebo akademická výzkumná centra? Foto: Flickr/Jernej Furman

Biotechnologický akciový boom: Gilead a Moderna hitem uplynulého týdne

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem se celosvětově blíží 2,5 milionu. Jen ve Spojených státech to zanedlouho bude 750 tisíc. Na covid-19 nebo s covidem-19 zemřelo už více než 160 tisíc lidí. Rostoucí počty nemocných i obětí způsobují, že ve světě sílí poptávka po účinných lécích a vakcínách. Naději dávají biotechnologické společnosti, nejnověji také vědecký tým z Oxfordu.

 

V posledních dnech se ve světě objevilo hned několik zpráv přinášejících informaci o tom, že lidstvo má na dosah účinnou zbraň proti pandemii viru SARS-CoV-2 nebo nemoci, kterou tento virus způsobuje. A všímají si toho také investoři, kteří v době všeobecného pádu akciových trhů pečlivě váží, do kterých titulů své prostředky umístí.

Hitem uplynulého týdne se stala kalifornská farmaceutická společnost Gilead Sciences. Její akcie jen během pátečního obchodování na Wall Street posílily bezmála o deset procent. Za celý týden byl pak přírůstek 13,5procentní. Důvodem rostoucí poptávky po akciích této firmy byly zprávy o prvních nadějných výsledcích klinických testů léku remdesivir, jímž vědci Chicagské univerzity zkouší léčit pacienty s chorobou covid-19.

Čeká se na výsledky dalších testů

Podle portálu STAT News většina testovaných pacientů vykázala rapidní zlepšení jak co do teploty, tak do respiračních obtíží. Tito pacienti navíc mohli být propuštěni z nemocnice za dobu kratší než jeden týden. „Nejlepší zprávou je, že jsme většinu pacientů už propustili do domácí péče, což je skvělé. Pouze u dvou se stav zhoršil,“ uvedla pro STAT News Kathleen Mullaneová, expertka na infekční choroby Chicagské univerzity, která na testy remdesiviru dohlíží.

Jde o třetí fázi klinických testů, tedy fázi, která obyčejně bezprostředně předchází podání žádosti o povolení uvést lék pro konkrétní terapii na trh. Samozřejmě v případě, že testy jsou úspěšné a prokazatelně nemoc léčí. Do testů Chicagské univerzity bylo zapojeno celkem 125 lidí, kteří onemocněli chorobou covid-19, u 113 z nich však byla přítomná ještě další choroba. Všem pacientům byla denně infuzí podávána adekvátní dávka remdesiviru.

Nicméně sami vědci upozorňují, že přestože jsou výsledky nadějné, nelze ještě s jistotou říci, že remdesivir proti covidu-19 účinkuje. Stejná klinická hodnocení probíhají ještě na jiných místech v USA, a tak není možné jednoznačně účinnost léku posoudit, dokud nebudou známy jejich výsledky. „Vše, co můžeme zatím říci, je, že se těšíme na data z dalších testů,“ uvedla společnost Gilead. Ta by měla být dostupná ještě během dubna, celkově by tak firma mohla posoudit výsledky prvních čtyř stovek testů.

„Je vždy obtížné dělat závěry,“ upozornila Mullaneová s tím, že se 125člennou skupinou pacientů nebyla k dispozici srovnávací skupina, které by bylo podáváno placebo. „Jistě ale víme, že poté, co jsme začali lék podávat, teplotní křivky u většiny pacientů postupně klesaly. Zaznamenali jsme také pacienty, kteří mohli být odpojeni od ventilátorů den poté, co jsme zahájili terapii,“ dodala vědkyně. Určitou skepsi vyjádřil bývalý komisař amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) Scott Gottlieb. „I v případě, že remdesivir zafungoval, nemyslím si, že jde o lék na covid-19. Může samozřejmě průběh zmírnit a zabránit nejhorším následkům nemoci,“ uvedl pro CNBC.com.

Vakcína na dosah? Moderna i Oxfordská univerzita hovoří ještě o tomto roku

Ale zpět k investorům. Ti v minulém týdnu rovněž ve velké míře sázeli na massachusettskou biotechnologickou firmu Moderna. Také její akcie zaznamenaly v uplynulém týdnu výrazné posílení, které se z velké části odehrálo během pátečního obchodování. Tržní hodnota společnosti jen v tento den vzrostla o více než sedmnáct procent. Za poslední měsíc činí její přírůstek pře osmdesát procent.

Nákupním impulsem se stala zpráva, že Moderna získala od americké vlády grant na vývoj vakcíny proti viru SARS-CoV-2 ve výši 483 milionů dolarů (asi 12 miliard korun). Moderna je zatím na začátku první fáze testů, v níž bude postupně zkoušet efektivitu účinné látky na devíti skupinách lidí rozdělených podle věkových kohort. Druhá fáze by měla být zahájena ještě v tomto čtvrtletí, a to poté, co budou známa data z fáze první.

Moderna se chystá v těchto dnech najmout až 150 nových členů vědeckého týmu, který bude na vývoji vakcíny proti koronaviru pracovat. „Nyní investujeme do rozšiřování výrobního procesu, abychom byli schopni dodávat skutečně velké množství vakcíny na trh. Pokud bude současný kandidát na vakcínu úspěšný, jsme přesvědčeni, že ještě tento rok můžeme zajistit dodávky až milionů dávek měsíčně. V příštím roce by to mohly být až desítky milionů,“ uvedl v tiskovém prohlášení Stéphane Bancel, výkonný ředitel a devítiprocentní akcionář Moderny.

Čáru přes rozpočet farmaceutickým firmám i jejich investorům ale může udělat vědecký tým z univerzity v Oxfordu. Britská BBC totiž uvedla, že univerzita by mohla být schopna do letošního září dodat až milion dávek vakcíny proti SARS-CoV-2. Projekt financuje vláda a už v tomto týdnu by se testování měli zúčastnit první pacienti. „Cílem je mít do září nejméně milion dávek, jakmile budeme mít ověřeno, že vakcína funguje. Je jasné, že ideálně do konce tohoto roku budeme potřebovat stovky milionů dávek, abychom mohli pandemii ukončit,“ řekl BBC Adrian Hill, šéf Jennerova institutu pro výzkum vakcín při Oxfordské univerzitě. Většina odborníků ovšem předpokládá, že účinná vakcína by mohla být k dispozici do dvanácti až osmnácti měsíců.

Petr Musil