Informace o tom, kde a jak rychle se Německem šíří virus SARS-CoV-2, by měla nová aplikace vyvinutá Institutem Roberta Kocha.Foto: koláž ZD

Německý Institut Roberta Kocha představil aplikaci pro chytrou karanténu

Aplikace, kterou v úterý v Berlíně představil Institut Roberta Kocha, má poskytovat informace o tom, kde a jak rychle se Německem šíří virus SARS-CoV-2.

 

Corona-Datenspende, jak Institut Roberta Kocha (RKI – Robert Koch-Institut) aplikaci pojmenoval, je konečně na světě. Stáhnout si ji mohou jak vyznavači přístrojů s nakousnutým jablkem ve znaku, tak uživatelé zařízení, která „jedou“ na operačním systému Android. Aplikace funguje rovněž v kombinaci s chytrými fitness náramky nebo smartwatches. Podporují ji všechny standardní značky jako Apple Watch, Fitbit, Garmin, Polar nebo Withings. Corona-Datenspende je dostupná zdarma.

Důležité je, že vše funguje na dobrovolné bázi, včetně dat, která o sobě uživatelé poskytují. Data plynou k vědcům právě z Institutu Roberta Kocha, kteří díky tomu získávají přesnější představu, jak se nový typ koronaviru šíří napříč Německem. „Naše aplikace a webové stránky se zpočátku potýkaly s vysokou poptávkou, a tak neustále zlepšujeme jejich výkon,“ uvedl Institut Roberta Kocha na svých webových stránkách. V den představení aplikace si ji podle RKI stáhlo na padesát tisíc uživatelů.

Nesledujeme konkrétní osoby, ale vytváříme mapu šíření viru

Jak sám RKI uvádí, Corona-Datenspende není používána pro sledování kontaktních osob infikovaných, respektive kontakty osob, které si aplikaci do svého zařízení stáhly. Vědci navíc nepracují jen s daty, která nasbírají pomocí této aplikace, ale k získání požadovaného obrázku o šíření viru používají rovněž data získaná z jiných zdrojů. V zásadě z těch, která uživatelé o sobě již „prozradili“ dříve.

Při instalaci si uživatel zvolí jakýkoli pseudonym a do aplikace zadá základní data, která charakterizují jeho fyzický stav. Věk, hmotnost ani výšku však aplikace nepožaduje přesně, nýbrž nabízí pouze výběr z intervalů po pěti jednotkách (pět let, pět kilogramů, pět centimetrů a podobně). Nakonec uživatel vloží poštovní směrovací číslo, aby bylo možné identifikovat, ve kterém regionu žije.

Po propojení s chytrým náramkem či hodinkami aplikace automaticky stahuje další data, například o spánkovém chování, srdeční frekvenci nebo tělesné teplotě. Která data využívají různá zařízení, lze nalézt v této tabulce. Na základě těchto údajů pak vědci dokáží mapovat, kde se vyskytuje větší počet osob například se zvýšenou teplotou nebo problémy se spánkem. Z toho lze usuzovat na pravděpodobnost výskytu ohniska infekce v konkrétním okrese. Vzniká tedy jakási epidemiologická mapa.

Právě díky aplikaci Corona-Datenspende mohou vědci tyto cenné informace získat včas, respektive dávno předtím, než se nemoc covid-19 začne projevovat viditelnými nebo běžně zjistitelnými příznaky. „Pokud lze počet symptomatických pacientů zaznamenat v dostatečně velkém vzorku, mohlo by nám to pomoci vyvozovat závěry o výskytu infekce dříve, což následně výrazně zvýší účinnost přijatých opatření,“ vysvětlil Lothar H. Wieler, prezident Institutu Roberta Kocha.

Ideální počet uživatelů? Aspoň sto tisíc

Vědci z institutu vyjádřili naději, že si časem tuto aplikaci stáhne alespoň desetina z deseti milionů majitelů chytrých zařízení, která jsou schopna zejména fyziologická data ze svého nositele snímat. Jestliže si ji tedy dosud instalovalo zhruba padesát tisíc lidí, jde asi o polovinu ideálního cílového stavu. Nicméně podle vědců z RKI by i desetitisícový vzorek populace byl velmi užitečný.

Wieler zároveň upozornil, aby uživatelé aplikaci nechápali jako software, který dokáže nemoc covid-19 diagnostikovat. „Corona-Datenspende v žádném případě nenahrazuje testy, ani uživatele neupozorňuje, že by mohl být nemocní,“ uvedl pro deník Deutsches Ärzteblatt. Jde však o velmi důležitý doplněk k opatřením, která byla dosud v Německu přijata.

Německo patřilo od nástupu epidemie nového typu koronaviru k zemím, které jsou dávány za příklad, jak šíření takové nákazy zvládat. Jak už bylo několikrát zdůrazněno, německý úspěch stojí především na masivním testování populace. Zpočátku kapacita dosahovala přibližně 160 tisíc testů týdně, později se týdenní počet provedených testů na přítomnost viru SARS-CoV-2 vyšplhal až na půl milionu. I díky tomu je v Německu smrtnost choroby covid-19 stále na velmi nízké úrovni. K půlnoci z úterý (7. dubna) na středu (8. dubna) bylo v Německu potvrzeno 107,5 tisíce případů nákazy. Necelé dva tisíce lidi zemřely a přes 36 tisíc pacientů se z nemoci zotavilo. Smrtnost viru SARS-CoV-2 je tedy v Německu přibližně na 1,85 procenta. Ve Francii, která má srovnatelný počet potvrzených nakažených, ale na covid-19 zemřelo asi pětkrát více lidí než v Německu.

Petr Musil