Podle německého ministra zdravotnictví Jense Spahna nebyla dosud nikdy v německé historii přijímána tak zásadní rozhodnutí v tak krátké době, za takových okolností a nejistoty. Foto: koláž ZD

Německý ministr zdravotnictví žádá nové zákony související s koronavirem

Spolková vláda Angely Merkelové předloží nové pandemické zákony. Přinese to změny pravidel pro fungování nemocnic, veřejné zdravotní služby nebo pro systém zdravotního pojištění. Kabinet chce změny projednat s jednotlivými parlamentními frakcemi.

Pokud budou normy navrhované Angelou Merkelovou přijaty, bude to mimo jiné znamenat povinnost německých úřadů hlásit počet zotavených pacientů z choroby Covid-19 nebo vést jakousi dokumentaci imunitního stavu. Ta bude analogická s dokumentací o stavu očkování. Na základě těchto údajů bude možné odvozovat, jaký je stav imunizace společnosti a podle toho zacházet s protiepidemickými opatřeními.

Další změnu představuje povinnost hradit testy na přítomnost koronaviru ve všech případech ze zákonného zdravotního pojištění. To by platilo i pro testování osob bez příznaků Covid-19, stejně jako pro testy nařízené zdravotnickou institucí, uvedl deník Deutsches Ärzteblatt.

Větší rezerva vakcíny proti sezónní chřipce

Stát chce rovněž motivovat lékaře k brzkému zajištění vakcíny proti sezónní chřipce. Ti by za to měli získat příplatek, čímž chce stát snížit riziko nároků na náhradu u zdravotních pojišťoven z důvodu neekonomického předpisu. Stát také hodlá navýšit rezervu sezónní vakcíny, kterou má v držení Institut Paula Ehrlicha, a to o dvacet procent.

Změny se rovněž dotknou lůžkové péče. Zdravotní pojišťovny nebudou moci v období od 1. dubna do 30. června kontrolovat, zda nemocnice splňovaly minimální požadavky na určité zdravotnické služby, které se týkají léčby pacientů s Covid-19. O jaké služby půjde, dodatečně určí Německý ústav pro lékařskou dokumentaci a informace (DIMDI – Deutsche Institut für Medizinische Dokumenta­tion und Information). Vláda tuto úpravu zdůvodňuje tím, že léčení pacientů s Covid-19 v období duben až červen pravděpodobně způsobila nebo ještě způsobí nadměrné zatížení nemocnic, a tak by zmíněné kontroly postrádaly smyslu.

Vláda rovněž pamatuje na zákon o úlevě nemocnicím v souvislosti s Covid-19, který byl přijat koncem března. Ten stanoví, že má proběhnout kontrola financování nemocnic v průběhu koronavirové pandemie. Nemocnice budou mít nově povinnost předávat příslušnou dokumentaci Ústavu pro systém odměňování v nemocnici. Pokud tak neučiní, bude jim hrozit pokuta ve výši nejméně 20 tisíc eur (asi 550 tisíc korun).

Jeden z návrhů vládních zdravotnických zákonů hovoří o nutnosti zavést pilotní projekty pro automatizované vydávání léků v nemocnicích. Nemocniční lékárny ve vybraných regionálních klinikách budou moci testovat nové formy výdeje léků prostřednictvím automatů bez konečné kontroly farmaceutickým personálem.

Spahn: Institut Roberta Kocha nám svět závidí

Spolkový kabinet hodlá navrhované změny projednat se všemi frakcemi zastoupenými ve Spolkovém sněmu. Tam rovněž ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) během středečního slyšení před poslanci žádal o pochopení pro „smršť“ opatření, jimiž se vláda rozhodla čelit pandemii nového typu koronaviru. Spahn zdůraznil, že dosud nikdy v historii Spolkové republiky nebyla přijímána tak zásadní rozhodnutí v tak krátké době, za takových okolností a nejistoty jako v těchto týdnech.

Podle ministra je nabíledni, že se zvyšujícím se povědomím o koronaviru a způsobu, jakým se šíří nebo jakým se lze proti němu bránit, bude vycházet najevo, že některá opatření mohla být přijata jinak, v jiné míře intenzity nebo mohla být poopravena jiným způsobem, než nakonec byla. „V době, jako je tato, je to poměrně normální jev,“ uvedl Spahn podle deníku Deutsches Ärzteblatt. Ministr zdravotnictví proto žádal poslance o pochopení.

Spahn rovněž hájil poměrně přísná omezení sociálního kontaktu. Je prý důležité najít správnou rovnováhu, kdy se ekonomika a zdraví ovlivňují co nejméně. Zároveň ale bylo nutné vyhnout se situacím, jaké mohl celý svět pozorovat například v Itálii nebo nyní v některých městech USA. „Nikdy jsem neviděl chřipku, která by v New Yorku vedla k hromadným hrobům,“ řekl Jens Spahn.

Šéf rezortu německého zdravotnictví rovněž důrazně odmítl kritiku, která se občas snáší na adresu Institutu Roberta Kocha. Spahn v něm naopak vidí instituci, která je v oblasti zdravotnictví jedna z nejuznávanějších na světě. „Možná to vezmeme na vědomí a budeme ji nadále rozšiřovat,“ řekl také Jens Spahn.

Petr Musil