"Pominula krizová fáze," říká k rozvolňování opatření ministr Vojtěch. Foto: Facebook/Adam Vojtěch

Vojtěch ukončí centrální nákupy a omezí povinnou rezervaci lůžek, lázně mohou přijímat pacienty do péče

Ministerstvo zdravotnictví ukončí k 30. dubnu centrální nákupy ochranných pomůcek potřebných kvůli epidemii koronaviru. Po jednání vlády to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zásoby má vytvořené na dva měsíce, což hodnotí jako dostatečné. „Pominula krizová fáze, která byla,“ uvedl Vojtěch. Ze zásob na dva měsíce bude podle něj úřad nadále zavážet nemocnice. Další novinkou je, že lázně mohou začít za určitých podmínek přijímat pacienty do léčebně-rehabilitační péče. Ministerstvo zdravotnictví to povolilo mimořádným opatřením. Lázně jsou uzavřené od poloviny března. Podmínky, za jakých mohou lázně klienty přijímat, zatím nebyly upřesněny, budou vydány v opatření.

 

Vzhledem k zlepšení epidemiologické situace budou moci podle Vojtěcha kraje ubrat z lůžek, které musely blokovat pro případ, že by domy seniorů nezvládaly péči o nemocné. Nově musí zajistit pro seniory s nemocí covid-19 pouze deset volných lůžek na 100.000 obyvatel namísto 60. Hejtmanům vadilo to, že opatření je plošné a nerespektuje podle nich reálné potřeby jednotlivých krajů.

„Vzhledem k tomu, že epidemiologická situace se změnila a víme i na základě podnětů krajů, že je pro ně poměrně složité držet vyrezervované tyto kapacity lůžek, tak snižujeme povinnost držet určitý počet lůžek na deset na 100.000 obyvatel,“ řekl ministr.

Ministerstvo zdravotnictví zásobuje pomůckami fakultní nemocnice. Ministerstvo vnitra pak páteřní síť nemocnic, záchrannou službu a přes kraje rozesílá roušky a respirátory dalším institucím včetně domovů seniorů. V souvislosti s úvahami o ukončení nouzového stavu hovořil o ukončení nákupů i ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Vláda nicméně plánuje o prodloužení nouzového stavu požádat, právě zásobování by se podle Hamáčka zrušením nouzového stavu zkomplikovalo.

Lázně také mohou začít za určitých podmínek přijímat pacienty do léčebně-rehabilitační péče. Podle představitelů lázní ani po ukončení mimořádných opatření nezačnou lázně fungovat ze dne na den. Na vládu, premiéra i ministerstva se opakovaně obrátila se žádostí o pomoc lázeňská města, provozovatelé lázní i Karlovarský kraj. Právě lázeňská města ale v polovině března podle ministerstva žádala, aby byla péče kvůli ochraně před nákazou novým typem koronaviru omezena. Stávající klienti mohou léčbu dokončit.

Vláda také od pátku ruší zákaz volného pohybu osob. Lidé se zároveň budou moci pohybovat ve volném prostoru ve skupinách deseti osob, a ne maximálně dvou, jak platilo dosud. Možné bude i cestování do zahraničí, což se týká i dovolených. Při návratu do vlasti se lidé budou muset prokázat negativním testem na koronavirus, nebo budou muset jít do dvoutýdenní karantény.

Podle Vojtěcha umožňuje uvolnění restrikcí dobrá epidemiologická situace ohledně rozšíření koronaviru. Rozšíření počtu osob, které se mohou pohybovat společně, na deset, označil za logický i vzhledem k tomu, že se od začátku tohoto týdne mohou konat svatby za účasti deseti osob.

Po zrušení zákazu volného pohybu osob bude možné opět cestovat do zahraničí, dosud to bylo až na výjimky zakázáno. Podle Vojtěcha přitom budou platit stejná pravidla jako pro pohyb po Česku. „Pokud se člověk vrací, tak buď musí být covid negativní prokázaným testem, nebo musí absolvovat čtrnáctidenní karanténu,“ uvedl Vojtěch.

Podle náměstka ministra Romana Prymuly se bude negativní test na koronavirus kontrolovat přímo na hranicích. Informace o lidech, kteří ho mít nebudou, získají hygienici, kteří následně budou moci kontrolovat dodržování karantény.

Cestování do zahraničí bylo stejně jako obecně volný pohyb osob zakázáno v půli března. Nemožnost opustit republiku vyvolávala kritiku, skupina senátorů se ho chystala napadnout u Ústavního soudu. Podle nich takové opatření odporovalo základním ústavním právům. Dnes senátoři uvedli, že mají dostatek podpisů pro podání stížnosti.

-čtk-