Nejžádanější lokality pro práci v zahraničí v roce 2019 mezu studenty medicíny, vlevo Česko, vpravo Slovensko. Zdroj/foto: HealthCare Institute

Čtyři pětiny českých mediků chtějí po studiu pracovat v ČR

Necelých 18 procent českých studentů lékařských fakult v ČR by chtěla po skončení studia pracovat v zahraničí. Důvodem jsou zejména vyšší platy. Nejatraktivnější destinací pro mediky je Německo následované Rakouskem. Vyplývá to z výzkumu, který na přelomu loňského a letošního roku provedla organizace HealthCare Institute mezi posluchači posledních tří ročníků osmi lékařských fakult v Česku.

 

Čtyři pětiny mediků mají zájem pracovat jako nemocniční lékaři. Práci praktického lékaře preferuje 18 procent dotázaných, zjistil průzkum.

Zájem zůstat po ukončení studia v Česku projevilo 82,4 procenta mediků českého občanství. Studenti s jiným občanstvím by chtěli po dokončení školy zůstat v České republice přibližně v 50 procentech případů.

„Nejčetnějším důvodem pro rozhodnutí věnovat se lékařské profesi v zahraničí jsou jednoznačně tamní lepší platové podmínky,“ uvádí autoři průzkumu. Téměř třetina studentů, kteří chtějí vykonávat lékařskou profesi v zahraničí, pomýšlí po své první atestaci na plat přesahující 100.000 korun. Naproti tomu studenti, kteří plánují zůstat v ČR, očekávají nejčastěji plat po první atestaci v rozmezí od 40.000 do 60.000 korun. K dalším důvodům zvažovaného odchodu do zahraničí patří vyšší míra dozoru nad prácí lékaře a kvalitnější trénink ve specializační přípravě.

Nejatraktivnějším cílem pro české posluchače lékařských fakult jsou německojazyčné země. V případě odchodu do zahraničí by skoro 27 procent studentů preferovalo Německo, 18 procent Rakousko a přibližně 14 procent Švýcarsko.

Výsledky průzkumu podle rektora Univerzity Karlovy (UK) Tomáše Zimy dokazují, že české zdravotnictví je pro budoucí lékaře a lékařky stále perspektivnější. „Je ovšem třeba věnovat nemalé úsilí rovněž tomu, aby ti absolventi, kteří v České republice svou lékařskou kariéru započnou, ji zde chtěli vykonávat i v následujících letech,“ upozornil Zima.

Prezident Asociace studentů medicíny Lékařské fakulty UK v Hradci Králové Pavel Petraš vidí riziko i v poklesu zájmu o navazující studium. „Stálo by za zamyšlení, jakými způsoby zatraktivnit mezi absolventy tuto možnost a podpořit začínající doktorandy,“ vyzývá Petraš.

Průzkum provedla organizace HealthCare Institute mezi studenty osmi českých lékařských fakult. Odpovídalo v něm 1089 respondentů.

-čtk-