Videokonferenci ministrů zdravotnictví řídila Vera Katalinić-Jankovićová, náměstkyně ministra zdravotnictví Chorvatska, které právě předsedá Radě EU. Foto: consilium.europa.eu

Státy EU chtějí vyrábět více léků na území unie

Země Evropské unie musí snížit svou závislost na dovozu léků zejména z asijských států a zajistit, aby jich měly v případě dalších pandemií dostatek. Během včerejší videokonference se na tom shodli unijní ministři zdravotnictví, podle nichž by EU měla v následujících měsících připravit společnou strategii týkající se léčiv. Eurokomisařka Stella Kyriakidesová zdůraznila, že k lékům musí mít přístup obyvatelé všech regionů evropského společenství.

Nemocnice v některých unijních zemích se v posledních týdnech potýkaly s nedostatkem léků na covid-19. Podle činitelů EU za to zčásti mohlo zablokování obchodu s Čínou či Indií, odkud evropské země dovážejí značnou část léčiv. Na vině bylo i omezení vývozu samotnými státy EU, které si tvořily vlastní zásoby.

Ministři se včera podle chorvatského předsednictví EU shodli, že současná pandemie nemoci covid-19 je pro zdravotnictví náročnou zkouškou, která odhalila nedostatky zvláště v zásobování léky či ochrannými prostředky.

„Musíme najít způsob, jak produkovat léky uvnitř EU a zajistit, aby občané i nemocnice měli přístup k zásadním léčivům za všech okolností,“ prohlásila po jednání eurokomisařka pro zdravotnictví.

Podle některých kritiků povede snaha o větší soběstačnost ke zdražení medikamentů, zástupci vlád členských zemí však s podobným rizikem počítají. Evropská komise by užší spolupráci na výrobě léků měla připravit v průběhu letošního roku.

„Na půdě EU již dlouhodobě prosazuji, že Evropa musí být co se týče léků více soběstačná. Proto velmi vítám, že v rámci EU začneme pracovat na nové lékové a průmyslové strategii,“ uvedl po jednání český ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Šéf Evropské lékové agentury (EMA) Guido Rasi během konference s ministry podotkl, že státy unie musí napříště lépe sdílet informace o tom, zda jim dochází určitý typ léku.

Evropská komise v dubnu zřídila fond rezerv zdravotnického vybavení pro nouzové situace, ze kterého minulý týden začala poskytovat členským zemím první dodávky roušek pro lékaře a zdravotníky.

-čtk-