Odběrové místo Ústřední vojenské nemocnice pro pacienty s podezřením na onemocnění covid-19. Foto: ÚVN

Testy zlevnily, řada nemocnic s nimi skončí, jihočeské nesleví

Většina nemocnic v krajích dělá od včerejšího dne testy na nový typ koronaviru pro samoplátce nejvýš za 1674 korun, dalších 82 korun si mohou účtovat za odběr. Podle nemocnic je cena příliš nízká a nezohledňuje náročnost testování. Nemocnice v Klatovech, Domažlicích, Kroměříži považují cenový strop za nízký, a s testováním proto končí. V Královéhradeckém kraji nemocnice zvažují omezení počtu odběrových míst. Jihočeské nemocnice ceny testů nezmění a účtují si za ně nadále 2600 korun. Za cenu stanovenou ministerstvem nejsou schopny službu nabízet. Řada nemocnic stanovenou cenu ale respektuje.

Ministerstvo zdravotnictví začalo regulovat maximální cenu testu na covid-19 pro samoplátce a správní úřady od včerejšího dne. Za test PCR z výtěru z nosohltanu, který potřebují pravidelně například pendleři jezdící za prací do zahraničí, lidé dosud platili většinou od 2500 do 2900 korun.

Jihočeské nemocnice včera v prohlášení uvedly, že ceny testů nezmění. Účtují si za ně 2600 korun. Tvrdí, že za cenu 1756 korun nejsou schopny službu nabízet. Podle holdingu Jihočeské nemocnice ministerská cena zahrnuje jen laboratorní práce, nikoli všechny náklady spojené s testem a jeho výsledkem. Ministerstvo se zatím k postupu jihočeských nemocnic nevyjádřilo. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) už dříve ale poznamenal, že pokud nemocnice nechají cenu vyšší, bude to bezdůvodné obohacení a může být trestáno. Samoplátci se v kraji mohou nechat testovat na několika místech.

Novou plošnou cenu pro testy samoplátců odmítají i jiné nemocnice. Nemocnice v pohraničních Klatovech a Domažlicích, které začaly testy zejména pro pendlery nabízet jako jedny z prvních v ČR, tento typ testování od soboty ukončí. Zájemce objednané na sobotu a další dny nemocnice postupně obvolávají a vyšetření ruší. Krajem zřizované nemocnice a jejich smluvní laboratoře se s náklady na provedení odběrů a testování vzorků nevejdou do maximální ceny. V Klatovech a Domažlicích dosud samoplátci platili 2800 korun.

S testy skončila také Kroměřížská nemocnice. Odběry ukončila včera. Náklady jsou pro ni vyšší než maximální částka. Samoplátci v nemocnici dosud platili za test 3200 korun. Zájem o testy rostl zejména v poslední době v souvislosti s uvolněním režimu na hranicích.

Maximální cenu za test kritizují i mnozí provozovatelé odběrových míst v Praze. Je podle nich příliš nízká a nezohledňuje náročnost testování. V Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze testují samoplátce za 1674 korun od včerejšího rána. Přitom původní cena testů byla 2190 korun a ještě v dubnu samoplátci za vyšetření zaplatili 2990 korun. Podle mluvčí nemocnice Jitky Zinke je stanovená maximální cena pro nemocnici na hraně ztrátovosti. Cenu za testy snížili i na odběrovém místě v Nemocnici na Bulovce. Původní cena byla o více než tisíc korun vyšší.

Omezení počtu odběrových míst zvažují nemocnice hradeckého kraje, uvažují také o omezení dalších služeb spojených s testováním. Odběrová místa jsou nyní v Trutnově, Náchodě, Rychnově nad Kněžnou, Jičíně a ve Dvoře Králové nad Labem. Vzorky pak testují laboratoře nemocnic v Náchodě a v Trutnově. Cena pro samoplátce do včerejška činila 2700 korun.

Pokračovat v testech budou například nemocnice v Libereckém kraji. Liberecká nemocnice ukončení testování zvažovala, neboť se jí to finančně nevyplatí. Náklady to nepokrývá ani nemocnici v Jablonci nad Nisou.

Do limitu požadovaného ministerstvem se vejde například Slezská nemocnice v Opavě. „Již od dnešního dne provádíme PCR testy pro samoplátce za cenu 1670 korun, a to díky tomu, že Slezská nemocnice v Opavě má vlastní laboratoř, která provádí vyšetření odebraných vzorků, kdy nejsme závislí na externích laboratořích a především na jejich cenové politice,“ řekl včera ČTK mluvčí nemocnice Karel Siebert.

V současné době má povolení testovat téměř stovka tuzemských laboratoří. Vedle nemocnic, zdravotních ústavů nebo akademických pracovišť jsou mezi nimi i desítky soukromých laboratoří. Kapacita je nyní asi 13.000 testů denně, laboratoře ve všedních dnech obvykle prověří kolem sedmi až osmi tisíc vzorků, o volných dnech asi polovinu.

Negativní test na koronavirus má být jednou z podmínek letního cestování do zahraničí. Některé země jej zřejmě budou požadovat před vjezdem, po návratu je povinný v Česku. Pro cestovní kanceláře je státem regulovaná cena nepřijatelně vysoká, prosazovaly pětisetkorunu.

-čtk-