Prezident Peru Martín Vizcarra pohrozil soukromým nemocnicím, že je stát vyvlastní, pokud do 48 hodin nedospějí se státem k dohodě na přiměřených cenách za péči o pacienty s covidem-19. Foto: Wikimedia

Prezident Peru pohrozil nemocnicím vyvlastněním, nesníží-li ceny

Peruánský prezident Martín Vizcarra pohrozil soukromým nemocnicím, že je stát vyvlastní, pokud do 48 hodin nedospějí se státem k dohodě na přiměřených cenách za péči o pacienty s covidem-19. O středečním oznámení prezidenta Peru informovala agentura Europa Press. Místní deník La República uvedl, že soukromé nemocnice asi deset hodin po výhrůžce prezidenta přistoupily na kompromisní cenu.

 

Peru, které má 32 milionů obyvatel, je v nynější pandemii po Brazílii druhou nejpostiženější zemí Latinské Ameriky a šestou na světě. Od prvního odhaleného případu nákazy koronavirem začátkem března se v Peru potvrdilo dosud 264.689 nakažených, z toho přes 150.000 se už uzdravilo a na 8600 pacientů zemřelo. Nejhorší situace v Peru je v její metropoli Limě, kde se dosud potvrdilo téměř 150.000 nakažených, z toho 4000 lidí zemřelo.

Peru patří v Latinské Americe k zemím, které provádějí nejvíce testů na koronavirus, na rozdíl například od největší země regionu Brazílie, která testuje velmi málo.

V současnosti je v Peru hospitalizováno téměř 10.600 pacientů s covidem-19 a tamní nemocnice se potýkají s nedostatkem vybavení pro jednotky intenzivní péče. V květnu proto peruánská vláda požádala o pomoc Spojené státy, které jí tento týden poslaly 250 plicních ventilátorů. Příští týden by mělo dorazit 400 ventilátorů z Číny, napsal dnes deník La República.

Soukromé nemocnice v Peru si vysloužily širokou kritiku za ceny, které stanovují ze péči o pacienty s covidem-19. Národní dozorčí rada pro zdraví ceny označila za „přemrštěné“. Vláda proto s nimi delší dobu jednala a když se jí nedařilo dohodnout, dal jim prezident ve středu ultimátum.

Prezident Vizcarra před novináři ve středu zdůraznil, že soukromé vlastnictví je sice v této třicetimilionové zemi nedotknutelné, ústava ale umožňuje dát soukromý majetek „k dispozici lidu“ kvůli ohrožení národní bezpečnosti či veřejného zdraví. Ústava stanoví, že stát má za takový krok poskytnou odškodnění za případné ztráty.

V posledních týdnech se Peru potýká také s nedostatkem kyslíkových bomb, jejichž ceny vzrostly v zemi kvůli pandemii v průměru pětinásobně. Řada Peruánců stála v posledních týdnech dlouhé fronty na naplnění kyslíkových bomb, které používá pro nemocné příbuzné doma a někde je nosí i svým blízkým do nemocnic, uvedla agentura Europa Press.

-čtk-