Ilustrační foto: Piqsels

Němečtí Zelení chtějí vyjmout pediatrickou péči ze systému DRG

Pediatrická péče by měla být vyjmuta ze systému DRG, navrhli němečtí Zelení. Spolková vláda ale žádný krok, který vy směřoval vyjmutí pediatrické péče z paušálních plateb souvisejících se systémem DRG, neplánuje. Vyplývá to z odpovědi kabinetu Angely Merkelové na dotaz poslanecké frakce Zelených zastoupené ve Spolkovém sněmu.

 

Frakce Zelených chtěla po spolkové vládě vědět, zda nestojí za zvážení, aby se oddělil systém úhrady péče o děti a dorost od systému odměňování, ve kterém se pohybuje zdravotní péče pro dospělé. Spolková vláda Zelené odkázala na každoroční úpravu DRG systému Institutem pro systém odměňování nemocnic (InEK – Institut für das Entgeltsystem im Krankenhaus).

„Výsledkem je, že odlišení odměny za lůžkové služby pro děti a dorost podle DRG s takzvaným dětským rozdělením pro rok 2020 nyní dosáhlo úrovně, která v podstatě odpovídá samostatnému systému odměňování za lůžkové služby pro děti a dorost,“ uvedla spolková vláda v odpovědi na interpelaci Zelených.

Zohlednění specifik dětské péče se vláda nebrání

Rozlišování dětské zdravotní péče zohledňuje skutečnost, že případy v dětství jsou obvykle spojeny s kratší délkou pobytu ve zdravotnickém zařízení, avšak denní náklady na léčbu bývají zpravidla vyšší. Jen pro letošní rok bylo zavedeno celkem 25 nových samostatných kategorií léčby dětských pacientů, které zohledňují zvýšené náklady na zdravotní péči u dětí, jak uvedl deník Deutsches Ärzteblatt.

„Při přípravě úprav InEK zahrnuje návrhy vyplývající z celkem rok trvajícího procesu podávání návrhů dalšího vývoje systému paušálních plateb založeném na jednotlivých případech. Postup při předkládání návrhů je otevřen všem zúčastněným stranám,“ pokračuje Deutsches Ärzteblatt. Tím je zajištěno, aby se do systému úhrad na další rok co nejvíce promítla skutečnost z aktuálního roku.

Spolková vláda je však podle svých slov otevřená posilování prvků paušální odměny prostřednictvím cíleného zvážení zvláštností v oblasti zdravotní péče týkající se určitých skupin pacientů. Již v minulosti na to upozornila Poradní komise pro hodnocení vývoje ve zdravotnictví a spolkový kabinet to považuje za zajímavý a zváženíhodný přístup.

Spolkové ministerstvo zdravotnictví již pracuje na tom, aby se do příslušného zákona dostal paragraf, podle kterého by dětské nemocnice mohly žádat o mimořádnou platbu ve výši až 400 tisíc eur (asi 10,5 milionu korun) ročně. To dosud nebylo možné. Pokud tato možnost projde, bude to pro kliniky poskytující zdravotní péči pro děti a dorost vítaným přilepšením.

Test vládní koalice?

Na druhé straně kabinet Angely Merkelové Zeleným vzkázal, že v nedostatečné nabídce lůžkové pediatrické péče nevidí problém. Odvolala se přitom na údaje Spolkového statistického úřadu, podle něhož se v Německu nachází asi 18,5 tisíce pediatrických lůžek na 354 oddělených s průměrnou obsazeností 66,4 procenta. Dalších 1740 lůžek se nachází v pediatrické chirurgii na 90 odděleních, kde se průměrná obsazenost pohybuje ještě níže, a to na 63,3 procenta. Naproti tomu v dětské a dorostenecké psychiatrické péči je obsazenost lůžek bezmála 92 procent.

Dotaz Zelených ale možná byl do určité míry motivován otestováním pevnosti vládní koalice CDU/CSU a SPD. Právě sociální demokraté se nedávno vyslovili pro vyjmutí pediatrické péče ze systému DRG. Předsednictvo strany navíc na konci července představilo poziční dokument o dětském a dorostovém lékařství, v němž hovoří o vytvoření samostatného finančního základu.

A zdá se, že tento nápad podporuje Spolková asociace dětských lékařů. „Zrušení paušální sazby za jeden případ léčby je důležitým krokem k prevenci úpadku dětských klinik a k zachování ústavní lékařské péče o děti a dospívající, a to zejména ve venkovských oblastech,“ uvedl podle listu Deutsches Ärzteblatt Thomas Fischbach, šéf pediatrické asociace.

Petr Musil