Aktuální kapacity hlásí nemocnice na dispečink intenzivní péče, který je součástí chytré karantény, dvakrát denně. Foto: FN Brno

Pražské nemocnice jsou připraveny pro covid vyhradit další lůžka

Pražské nemocnice jsou připraveny pro nemocné s covidem-19 vyhradit další lůžka. ČTK to sdělili mluvčí jednotlivých nemocnic. Bulovka má aktuálně kapacitu pro pacienty s covidem naplněnou na 80 procent, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) kapacitu JIP a ARO na 90 procent. Průměrně pražské nemocnice aktuálně pečují asi o dvě desítky nakažených. Aktuální kapacity nemocnice hlásí na dispečink intenzivní péče, který je součástí chytré karantény, dvakrát denně.

Primářka Kliniky infekčních, tropických a parazitárních nemocí Hana Roháčová dnes na dotaz ČTK řekla, že vyhrazená kapacita na její klinice a na plicní klinice je naplněná zhruba na 80 procent. Hospitalizovaných je 29 nakažených. „Ta kapacita je poměrně malá, ale je přizpůsobená aktuální situaci. Rezervní kapacity jsme schopni připravit prakticky z hodiny na hodinu a zvýšit ji dvojnásobně až trojnásobně,“ uvedla. Na jaře nemocnice plánovala při maximálním omezení ostatní péče až 200 lůžek.

Ve VFN je aktuálně 17 hospitalizovaných, pět z nich je ve vážném stavu a dva potřebují navíc mimotělní okysličování plic přístrojem ECMO. „V rámci Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny máme k dispozici 23 lůžek resuscitační péče. Z nich 19 má k dispozici umělou plicní ventilaci a šest ECMO,“ řekla ČTK mluvčí nemocnice Marie Heřmánková.

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady podle mluvčí Terezy Romanové aktuálně léčí 29 pacientů s covidem-19, 14 z nich potřebuje intenzivní péči a čtyři umělou plicní ventilaci.

O třicítku pacientů pečují lékaři v Thomayerově nemocnici v Praze. Od března jich podle mluvčího nemocnice Petra Sulka bylo více než 160. Bylo mezi nimi devět dětí a 105letý senior. „Vysoký počet pacientů je dán tím, že nemocnice má pod sebou největší spádovou oblast v Praze, která čítá bezmála 500.000 obyvatel z Prahy 4 a z části ze Středočeského kraje,“ uvedl.

Pět pacientů v těžkém stavu je podle Sulka na klinice ARO. Lidé ve středně těžkém stavu vyžadující oxygenoterapii se léčí na plicní klinice. Celkem 12 z nich je v současné době podávaný lék remdesivir.

Ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík na facebooku napsal, že při páteční videokonferenci ředitelů nemocnic měla většina nemocnic kolem dvaceti hospitalizovaných a pět ve vážném stavu. „Těchto 16 velkých nemocnic disponuje tisíci lůžky a všechny jsou připraveny brát covidové pacienty,“ uvedl Ludvík, který kandiduje do Senátu za ANO a ČSSD.

V červenci zástupci pražských nemocnic v anketě ČTK uvedly, že většinou mají do desítky pacientů s covidem-19. V současné době je v celém ČR hospitalizováno asi 500 lidí. Celkově potřebovalo nemocniční péči asi 2700 z více než 50.000 pozitivně testovaných. U většiny lidí má nákaza mírný průběh bez závažných příznaků a léčí se v domácí izolaci. Lékaři ale upozorňují, že i po vyléčení mají některé problémy dýcháním nebo funkcí plic.

-čtk-