Výběr lidí pro testování by mělo urychlit takzvané sebereportování, při kterém by pozitivně testovaný ušetřil práci hygienikům . Spuštěno by mělo být podle Vojtěcha od 21. září. Foto: Pixabay

Stát ulehčí práci hygienikům, Vojtěch nevylučuje další omezení

Do karantény bude muset nově méně lidí a nakažení budou sami sepisovat, s kým se potkali. Oznámil to včera ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Novinky mají ušetřit práci hygienikům, kteří dostanou také další posily. Kvůli rostoucímu počtu nakažených Vojtěch nevyloučil další cílená omezení, například pro shromažďování lidí. Nemocnice ale podle něj zvládnou násobně více pacientů s covidem-19 než nyní. Na obnovení činnosti Ústředního krizového štábu se na dnešním jednání vláda opět neshodla.

 

Krizový štáb tak zatím svolán nebude. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) ČTK sdělil, že na jednání vlády nenastala v této otázce žádná změna. Pro obnovení činnosti štábu, který fungoval na jaře na počátku koronavirové krize, se vyslovují sociální demokraté. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ale téma není vůbec na stole, roli štábu podle něj zastává rada vlády pro zdravotní rizika.

Nedělní přírůstek potvrzených případů koronaviru v Česku byl po pěti dnech nižší než tisíc. Nových 791 lidí s covidem-19 byla polovina sobotního rekordního počtu.  Včera přibylo 10038 nových případů.

Podle premiéra je nyní v nemocnicích 305 pacientů s koronavirem a intenzivní péči potřebuje 51 z nich. Vojtěch uvedl, že nemocnice zvládnou násobně víc pacientů s koronavirem než nyní, a to i vážných případů. V poslední době ale přibylo úmrtí lidí s covidem-19, nyní jich je celkem 465. Na dnešek z toho připadají dva mrtví, zbytek na předchozí dny. Za celý minulý týden počet zemřelých stoupl oproti předchozímu týdnu o polovinu na 24.

Vedle hospitalizovaných přibývá i lidí v nařízené karanténě. Podle údajů ministerstva práce do ní lékaři s e-neschopenkou od 1. do 13. září poslali přes 9600 lidí. Pravidla se ale mění. Do karantény nebudou muset podle Vojtěcha lidé, kteří se potkají s nakaženým s rouškou či respirátorem a sami také budou mít ochranu dýchacích cest. Karanténa nebude nutná ani pro lidi, kteří už nemoc prodělali v posledních 90 dnech.

Nákaza se projevuje ve školství. Počet částečně či zcela uzavřených škol kvůli výskytu covidu-19 se zvýšil z asi 20 na začátku září na přibližně 250, plyne z dat ministerstva zdravotnictví. Ministr školství Robert Plaga (ANO) chce pro učitele v oranžových regionech podle tzv. semaforu nákazy 620.000 respirátorů. O návrhu bude vláda jednat ve středu. Dnes kabinet odsouhlasil návrh, že roušky a respirátory dostane kromě seniorů nad 60 let i 170.000 lidí s plným invalidním důchodem a také 17.000 zdravotně postižených do 18 let, uvedla na twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Vojtěch vyzval občany, aby se nechodili na covid-19 testovat zbytečně. Samoplátců je mezi testovanými podle Babiše asi 40 procent. Zejména v Praze jsou tak testovací místa velmi vytížená. Zatím nejvíc bylo za den provedeno zhruba 19.000 testů, do poloviny října by mohla být kapacita až dvojnásobná. Výběr lidí pro testování by mělo urychlit takzvané sebereportování, při kterém by pozitivně testovaný ušetřil práci hygienikům tím, že by sám vyplnil webový formulář s informacemi o svých kontaktech. Spuštěno by mělo být podle Vojtěcha od 21. září.

Hygienici také mají dostat posily. Vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla na twitteru napsal, že hygienikům s telefonickým trasováním pomáhá 519 lidí, z toho 72 armádních hygieniků. Dalších 200 lidí bude proškoleno. Podle Vojtěcha by na podzim mohlo ulevit hygienikům i call centrum, které by provozovala soukromá firma. Bude ale muset být vypsána veřejná zakázka.

Slovensko od nadcházejícího pátku zařadí Česko kvůli šíření koronaviru mezi rizikové země, rozhodl slovenský ústřední krizový štáb. Uvedl to na sociální síti státní tajemník slovenského ministerstva zahraničí Martin Klus a později to potvrdil premiér Igor Matovič. Při cestě z Česka na Slovensko budou muset lidé až na výjimky předložit negativní test na koronavirus, nebo nastoupit do pětidenní karantény.

Český premiér Babiš k tomuto očekávanému kroku už dnes dříve uvedl, že to nepomůže ekonomickým vztahům. Češi v uplynulých letech tvořili nejpočetnější zahraniční klientelu v ubytovacích zařízeních na Slovensku. Podle české sněmovní opozice ukazuje krok Slovenska vážnost situace v ČR.

Česku kvůli pokračujícímu rychlému nárůstu případů koronaviru hrozí, že také Německo už ve středu zařadí vedle Prahy i další české regiony na seznam rizikových oblastí. Německé ministerstvo zahraničí ČTK v této souvislosti odkázalo na limit 50 nakažených na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní. Cestující do Německa z Prahy od středy minulého týdne musejí mít negativní test na covid-19.

-čtk-