Podle některých odborníků by některé očkovací látky mohly projít závěrečnými testy již za několik týdnů. Foto: Pixabay

AstraZeneca a Johnson & Johnson obnovují testování vakcíny v USA

Společnost AstraZeneca včera oznámila, že v USA obnovila konečnou fázi testů své očkovací látky proti covidu-19. Na opětovné zahájení svých zkoušek se podle svého vyjádření chystá také firma Johnson & Johnson. Obě firmy zkoušky pozastavily kvůli neočekávané zdravotní komplikaci u jednoho z testovaných. Kandidát demokratů na prezidenta Spojených států Joe Biden pak prohlásil, že pokud by byl zvolen, nabízel by případnou vakcínu proti covidu-19 všem Američanům zdarma. Stejnou věc podle agentury AFP již dříve slíbil také prezident Donald Trump, jež usiluje o znovuzvolení.

 

Společnost AstraZeneca, která svůj preparát vyvíjí ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, zastavila zkoušky po celém světě před asi šesti týdny kvůli neočekávané reakci jednoho z účastníků testování v Británii. Zkoušky pak postupně obnovovala v řadě zemí, přičemž Spojené státy byly poslední, kde dosud stály.

Brzké obnovení testů v USA plánuje podle včerejšího vyjádření také společnost Johnson & Johnson, která je pozastavila minulý týden kvůli nejasné reakci jednoho z účastníků studie. Společnost uvedla, že zdravotní komplikace dotčeného podle zjištění nesouvisely s vakcínou.

Podle některých odborníků by některé očkovací látky mohly projít závěrečnými testy již za několik týdnů. Vývoj preparátu se přitom stal jedním z témat americké předvolební kampaně. „Až budeme mít jistou a účinnou vakcínu, měla by být zdarma pro všechny, ať už jste pojištění, či nikoliv,“ prohlásil Biden 11 dní před volbami.

Demokrat často útočí na Trumpa kvůli reakci jeho administrativy na pandemii covidu-19, která zasáhla USA velmi silně. Bývalý viceprezident dnes podle agentury AP svoje výpady vůči Trumpovi ještě vyhrotil, když naznačil, že prezident svým jednáním nejen nebránil rozmachu pandemie, ale že se na šíření viru aktivně podílel.

„Je to jako kdyby se rozhodl jít se za ten virus prát,“ řekl o prezidentovi demokratický kandidát. Trump totiž podle Bidena pořádal velké volební mítinky, na nichž organizátoři nevyžadovali po účastnících dodržování doporučeného odstupu od ostatních. Prezident podle něj také „pozval virus do Bílého domu“, když se neřídil základními doporučeními odborníků proti šíření nákazy. U Trumpa a desítek dalších činitelů Bílého domu se koronavirus prokázal začátkem října, prezident kvůli covidu-19 strávil několik dní v nemocnici.

-čtk-