Vláda plánuje nakoupit 3000 postelí od české firmy Linet a další tisícovku lůžek pro těžké případy. Firma je ale musí teprve vyrobit, dodat je může příští měsíc. Foto: Linet

Lůžek ubývá, armáda postaví v Letňanech polní nemocnici

Kvůli stále se zvyšujícímu počtu hospitalizovaných pacientů s covidem i nakažených zdravotníků se stát snaží zajistit záložní lůžka mimo nemocnice. Armáda má začít o víkendu budovat na výstavišti v pražských Letňanech polní nemocnici s kapacitou až 500 lůžek, další prostory by měly vznikat i jinde. Na mimořádnou situaci se připravují i nemocnice, ať už jde o lůžka nebo personál. Podle modelů bude kapacita českých nemocnic zaplněna na konci října, pokud se neposílí. V Česku ve středu přibylo 9544 prokázaných případů nemoci covid-19, včera pak 9721 –  nejvíc za jediný den od začátku epidemie. V nemocnicích je už skoro 3000 pacientů s koronavirem, skoro každý pátý z nich vyžaduje intenzivní péči. S prokázaným koronavirem dosud v Česku zemřelo 1218 lidí.

 

„Nemáme čas, prognóza není dobrá, čísla jsou katastrofální a skutečně to velice, velice spěchá,“ řekl včera ráno premiér Andrej Babiš (ANO). Správa státních hmotných rezerv může dodat 2500 lůžek, ale zřejmě to nemusí stačit. Premiér plánuje nakoupit 3000 postelí od české firmy Linet a další tisícovku lůžek pro těžké případy. Firma je ale musí teprve vyrobit, dodat je může příští měsíc.

Armáda je schopná polní nemocnici v Letňanech vybudovat do deseti dnů poté, co její přípravu v pátek nařídí vláda. Armáda poskytne stovku lůžek, zbývajících 400 dodá správa státních rezerv. Vojáci v letňanském areálu rozvinou polní nemocnici ve stávajících halách. Vybavení bude pocházet z armádní polní nemocnice, obsluhovat lůžka bude vojenský personál i zdravotníci z nemocnic, které mohou doplnit medici.

Pomoc nabízejí Česku i ostatní země, připraveno pomoci Česku je například sousední Bavorsko, která je ochotno přijmout pacienty s koronavirem ve vážném stavu. Hasiči požádali o pomoc s lůžky ze zahraničí, Česko vloží do evropského systému žádost o vybavení i personál, podle podle vicepremiéra a šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) připravuje výzvu o personální a materiální pomoc také do Severoatlantické aliance, vloží ji tam v sobotu. „Já jsem dnes hovořil i s americkým velvyslancem, že žádáme spojence o pomoc,“ řekl Hamáček včera televizi Prima. Česko nicméně podle Babiše udělá maximum pro to, aby si vystačilo samo.

Vedle stavby polní nemocnice v Letňanech se intenzivně hledají další záložní kapacity v hotelech, lázních a jiných objektech. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) mají být lůžka vyčleněna pro pacienty s covidem-19, urgentní medicínu a neodkladnou péči. Mluví o potřebě zdvojnásobení kapacit, to je přibližně 14.000, 15.000 lůžek, řekl Hamáček.

V nemocnicích personálně oslabených kvůli epidemii koronaviru by mělo pomáhat až 2400 mediků čtvrtých a pátých ročníků i budoucí farmaceuti či zubaři. Ambulantní specialisté požádali Prymulu o upřesnění, zda a za jakých podmínek případně počítá s jejich nástupem do nemocnic. Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek vyzval lékaře, kteří odešli pracovat do ciziny, aby přijeli pomoci svým kolegům do Česka.

Lůžek v nemocnicích bude podle statistik kvůli stoupajícímu počtu pacientů s covidem-19 potřeba o 5000 více, z nich 700 s plicními ventilátory. Nemocnice mají omezit zbytnou péči, co nejdříve pacienty propouštět a vyhradit další lůžka při zachování akutní péče. Z některých modelů vyplývá, že současné kapacity by mohly být bez posílení vyčerpány už na konci října. V Česku je k dispozici zhruba 31 procent z 23.201 lůžek s kyslíkem a 24 procent lůžek na anesteziologicko-resuscitačních odděleních a jednotkách intenzivní péče, vyplývá z aktuálních údajů. Kromě lidí s vážným průběhem covidu-19 tam ale běžně směřují i lidé po úrazech nebo s jinými vážnými komplikacemi.

Kvůli úbytku cestujících se začíná omezovat veřejná doprava, MHD bude v řadě měst jezdit podle prázdninových jízdních řádů, regionální dopravu dočasně omezí od víkendu také České dráhy. Od středy jsou zavřené všechny školy s výjimkou mateřských a speciálních, nekonají se žádné kulturní, společenské ani sportovní akce, řada lidí pracuje z domova, scházet se je možné jen do maximálně šesti osob. Prymula na twitteru vyzval lidi, aby zůstali doma. Jen drastické omezení sociálních kontaktů podle něj pomůže zabrzdit současný nápor epidemie.

-čtk-