Americký farmaceutický gigant Pfizer oznámil vstup do biofarmaceutické společnosti CStone, v níž má získat téměř desetiprocentní podíl. Covis Group přebírá AMAG a Johnson & Johson dokončil obří akvizici společnosti Momenta. Foto: www.ccPixs.com

Pfizer získá desetinu v CStone, Covis Group kupuje AMAG, Johnson & Johnson převzal Momentu

Série drobných i větších farmaceutických akvizic v uplynulém týdnu pokračovala. Americký farmaceutický gigant Pfizer oznámil vstup do biofarmaceutické společnosti CStone, v níž má získat téměř desetiprocentní podíl. Covis Group přebírá AMAG a Johnson & Johson dokončil obří akvizici společnosti Momenta.

 

Pfizer za necelých deset procent CStone Pharmaceuticals zaplatí 200 milionů dolarů (asi 4,6 miliardy korun). Pfizer peníze investuje skrze svou hongkongskou pobočku. Cílem je spolupráce mezi oběma firmami, která má vést k vývoji léku sugemalimab a jeho komercializaci na čínském trhu. Sugemalimab má podle obou společností potenciál stát se jednou z nejlepších při použití pro imunoterapie při léčbě onkologických onemocnění včetně rakoviny plic, žaludku nebo jícnu.

Pfizer dobývá čínský trh

Pfizer do CStone investuje dalších 280 milionů na vývoj zmíněného léku a zavázal se platit i licenční poplatky poté, co sugemalimab půjde na trh. Za to Pfizer získá exkluzivní práva pro komercializaci na čínském trhu. Součástí dohody je možnost rozvoje spolupráce i při vývoji dalších onkologických léků určených pro čínský trh.

„Spojením sil se společností Pfizer a využitím její komercializační infrastruktury zajistíme, aby pacienti v Číně měli rychlejší a rozsáhlejší přístup k účinným onkologickým lékům,“ uvedl Frank Jiang, generální ředitel společnosti CStone podle portálu Pharmaceutical Business Review. Od počínající kooperace si mnohé slibuje také Pfizer. „Naše spolupráce pomůže vyvinout potenciálně nejlepší druh léčby ve své třídě. CStone disponuje výjimečnými schopnostmi v rámci klinického vývoje. To pomůže uspokojit vysokou poptávku po onkologické léčbě, kterou v Číně vnímáme,“ řek Pierre Gauderault, šéf skupiny Pfizer China.

CStone Pharmaceuticals bude odpovědná za klinický vývoj a splnění regulatorních požadavků nově vyvíjeného léku. Podle CStone už sugemalimab prochází první fází klinických testů. Dosavadní studie ukázaly, že sugemalimab byl pacienty tolerován a lék prokázal určitou „antinádorovou aktivitu“. Vývoj je ale stále ještě v rané fázi a k uvedení na trh stále zbývá dlouhá cesta.

Covis převezme AMAG

Lucemburská společnost Covis Group oznámila dohodu na převzetí americké farmaceutické firmy AMAG. Hodnota transakce činí skoro 650 milionů dolarů (bezmála 15 miliard korun). Covis za jednu akcii AMAG zaplatí 13,75 dolaru, což představuje asi 46procentní prémii v porovnání s aktuální tržní cenou AMAG na burze.

Massachusettská společnost AMAG vyvíjí léky proti širokému spektru nemocí. Do jejího portfolia spadají také například léky Makena nebo Feraheme. Makena je progestin určený k minimalizaci rizika předčasného porodu. Feraheme se pak používá při léčbě anémie způsobené nedostatkem železa. Feraheme je podáván intravenózně pacientům, kteří nejsou schopni železo přijímat perorální formou nebo kteří trpí chronickým onemocněním ledvin.

Covis se zaměřuje na terapie pro léčbu život ohrožujících nebo chronických nemocí. Covis si od akvizice slibuje celkové posílení své pozice na globálním trhu. „Produkty AMAGu jsou strategickým doplňkem pro naše výrobkové portfolio. Díky této kombinaci se nám podaří zvýšit hodnotu společnosti, z čehož budou těžit nejen akcionáři, ale i zaměstnanci a pacienti,“ uvedl pro portál Pharmaceutical-Technology.com Michael Porter, výkonný ředitel Covis Group.

Johnson & Johnson dokončil nákup Momenty

Obří akvizici dokončila také nejhodnotnější farmaceutická společnost světa Johnson & Johnson. Za americkou biotechnologickou společnost Momenta Pharmaceuticals zaplatí 6,5 miliardy dolarů (asi 144 miliard korun). Johnson & Johnson si od akvizice slibuje expanzi v oblasti léčby autoimunitních onemocnění. „Momenta učinila obrovský pokrok ve vývoj léků proti vzácným chorobám,“ uvedl Mathai Mammen, šéf divize Janssen, která v rámci Johnson & Johnson odpovídá za výzkum a vývoj.

Podle viceprezidentky společnosti Johnson & Johnson Jennifer Taubertové se tak upevní výsadní postavení této farmaceutické firmy v oblasti autoimunitních onemocnění. „Jsme potěšeni příležitostí vylepšit péči pro pacienty s těmito chorobami a věříme, že kombinace našeho špičkového výzkumu a vývoje a talentovaných lidí, kteří pracují pro Momentu, k tomu významně přispěje,“ dodala.

Přestože společnost Johnson & Johnson by si nákup Momenty zřejmě mohla dovolit pokrýt z vlastních zdrojů, rozhodla se emitovat dluhopisy. Podle portálu Marketwatch.com tak učinila na základě svého ratingu, který dosahuje stupně AAA. Z hlediska dlužnické důvěryhodnosti je tak na stejné úrovni jako například Microsoft. Ovšem agentura Moody´s k hodnocení připojila komentář „s negativním výhledem“. Johnson & Johnson si půjčí celkem 7,5 miliardy dolarů (asi 166 miliard korun), které z naprosté většiny využije právě na financování akvizice Momenta Pharmaceuticals.

Petr Musil