Česká republika by celkem měla mít vakcíny na covid až pro 16 milionů lidí, tedy víc, než má obyvatel, tvrdí ministr zdravotnictví Jan Blatný. Foto: Foto: koláž ZD, depositphotos, FN Brno

Nemocnice mohou obnovit neakutní péči, rizikové skóre kleslo

Nemocnice už mohou znovu provádět plánované neakutní operace, které musely v uplynulých týdnech odkládat kvůli rostoucímu počtu pacientů s koronavirem. I když epidemie mírně oslabuje, musí mít dál zálohy pro pacienty s nemocí covid-19, rozhodla včera vláda. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po zasedání kabinetu oznámil, že Česko má ve společné dohodě států EU objednanou vakcínu proti covidu-19 pro pět a půl milionu obyvatel za 1,8 miliardy korun. O vakcínu pro další miliony lidí jedná s dalšími výrobci.

 

Od včerejšího dne je Česko ve čtvrtém, druhém nejvyšším stupni rizika, protiepidemická opatření se mírně zmírnila. Skóre v protiepidemickém systému PES, podle kterého se mění omezení, kleslo k dnešku na 57 bodů, dostalo se tak poprvé do třetího stupně rizika. Při setrvání na této úrovni sedm dní je možné navrhnout další zmírnění opatření.

Česká republika by celkem měla mít vakcíny na covid až pro 16 milionů lidí, tedy víc, než má obyvatel, uvedl Blatný. Očkování by mělo být dobrovolné, hrazené z veřejného zdravotního pojištění a přednostně určené pro rizikové skupiny a zdravotníky a další pro stát důležitá povolání.

Za snížením skóre PES je snížení podílu pozitivních testů, což bylo způsobeno započtením antigenních testů potvrzených testy PCR v posledním týdnu, uvedl Blatný. Denní podíl pozitivních testů se podle dat ministerstva drží už týden zhruba mezi 21 a 25 procenty. Antigenní testy se pravidelně provádějí u klientů a zaměstnanců lůžkových sociálních zařízení. Pravidelné testování seniorů v domovech má skončit 4. prosince. Personál se má testovat do konce nouzového stavu, tedy do 12. prosince. Do té doby má trvat i zákaz návštěv v těchto sociálních zařízeních.

Ode dneška platí v Česku mírnější restrikce: může se scházet až šest lidí, zákaz vycházení začíná ve 23:00, tedy o dvě hodiny později než dosud. Nejpozději hodinu před půlnocí musí zavírat obchody s povoleným sortimentem a výdejní okénka restaurací. Svateb, pohřbů nebo bohoslužeb se může účastnit až 20 lidí. Knihovny dnes začaly nebo v nejbližších dnech začnou znovu půjčovat knihy, i když jen ty na dálku objednané a přes výdejní okénko. Mohou se sice konat teoretické i praktické závěrečné testy autoškol, jejich činnost ale dál komplikuje fakt, že cvičební jízdy i výuka jsou nadále zakázány. Na upřesnění podmínek před nadcházející sezonou čekají lyžařské areály, které budou muset regulovat fronty u lanovek a vleků. Již nyní je jasné, že letošní adventní a vánoční doba bude bez větších společenských a kulturních akcí.

Až při třetím stupni protiepidemického systému budou moci s omezeními otevřít prodejny, které nepatří mezi povolené výjimky. Skupina 63 senátorů napadla u Ústavního soudu vládní omezení pro maloobchod zavedená proti šíření koronaviru. Opatření by podle nich měla být zrušena, protože jsou diskriminační a znamenají likvidaci menších prodejen a podnikatelů.

Za neděli laboratoře prokázaly 1509 nových případů, to bylo nejméně od 28. září. K dnešnímu večeru přibylo dalších 1841 nakažených, o 163 méně než minulé pondělí za stejnou dobu. Pozvolna klesá i počet hospitalizovaných, v nemocnicích je nyní 5296 lidí s covidem, z toho přes 800 ve vážném stavu. Začátkem listopadu, když vrcholila druhá vlna, vyžadovalo nemocniční péči přes 8200 nakažených a zhruba 1200 mělo těžký průběh nemoci. I přes velký nápor zejména v menších regionálních nemocnicích obávaný kolaps českého zdravotnictví nenastal.

Šíření nákazy v posledních zhruba dvou týdnech oslabuje. Ještě na přelomu října a listopadu stoupaly denní přírůstky nakažených až k 15.000, v minulém týdnu nárůst jen jednou překročil 6000. Klesají i denní počty zemřelých, třetí den po sobě se drží pod stovkou, s covidem od začátku epidemie zemřelo 7334 lidí.

Během koronavirové epidemie vystřídala Česká republika zatím tři ministry zdravotnictví – Adam Vojtěch rezignoval koncem září, zhruba na měsíc ho nahradil Roman Prymula, kterého koncem října nahradil Blatný. Prymula bude nyní působit jako poradce premiéra Andreje Babiše (ANO) na úřadu vlády. „Pan Prymula by mně měl radit ve zdravotnictví,“ řekl dnes novinářům Babiš. Prymula skončil po zveřejnění fotografií, jak tehdejší ministr vychází z restaurace, která měla být z nařízení vlády zavřená.

-čtk-