Ministr zdravotnictví Jan Blatný informoval, že ČR přejde do třetího stupně ve čtvrtek. Foto: Úřad vlády

Ve čtvrtek se uvolní protiepidemická opatření. Ministerstvo zdravotnictví začne vyvracet dezinformace

K mírnějším protiepidemickým opatřením přejde Česko od čtvrtka, rozhodli ministři na včerejším mimořádném jednání. Dodrží-li stanovená omezení, budou moci otevřít restaurace, všechny obchody i provozovny služeb a skončí noční omezení volného pohybu. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) není pravděpodobné, že by se Česko do konce roku dostalo do nižšího než třetího stupně. Ministerstvo zdravotnictví začne také od pondělí pravidelně informovat o nejčastějších dezinformacích kolem pandemie koronaviru.

Vláda včera na svém mimořádném jednání rozhodla o tom, že Česko přede od čtvrtka k mírnějším protiepidemickým opatřením. Index protiepidemického systému PES včera zůstal sedmý den v řadě na 57 bodech ze sta, což vládě umožnilo rozhodnout o přechodu ze současného čtvrtého na mírnější třetí stupeň epidemické pohotovosti. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) není pravděpodobné, že by se Česko do konce roku dostalo do nižšího než třetího stupně.

Navzdory zlepšení epidemické situace v posledních týdnech vláda podle Blatného znovu požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, který jinak skončí 12. prosince. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) včera v České televizi řekl, že kabinet bude žádat o prodloužení do konce roku.

Otevřou se obchody, restaurace, muzea

V důsledku rozhodnutí vlády se ve čtvrtek budou moci zákazníkům otevřít všechny dosud zavřené obchody a nákupní centra. Platné zůstane omezení plochy na zákazníka. Možné budou i venkovní trhy, uvedl ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Od čtvrtka se částečně otevřou také stravovací zařízení, která nyní mohou prodávat jídlo jen přes okénko. Jejich otevírací doba se omezí na dobu od 06:00 do 22:00 a podniky budou smět naplnit kapacitu na polovinu.

Po šesti týdnech se budou moci návštěvníkům otevřít i muzea a galerie, ale zatím jen do čtvrtiny své kapacity. Pro divadla a kina se s přechodem na třetí stupeň protiepidemického systému nic nemění, tam by diváci mohli přijít do hlediště až s přestupem země do druhého stupně.

Čtvrteční rozvolnění se netýká škol. Ty přejdou do třetího stupně od pondělí 7. prosince, potvrdilo včera ministerstvo školství. Na středních školách, konzervatořích a vyšších odborných školách bude platit střídavá prezenční výuka po týdnech. Do poslucháren se budou moci vrátit i studenti prvních ročníků vysokých škol, pokud jich ve skupině nebude přes 20.

Za přijatelný kompromis označil podobu uvolnění imunolog Václav Hořejší. „Myslím, že to je správně, v zásadě, protože to respektuje pravidla, která se stanovila v systému PES,“ řekl v televizi Prima. Naopak za předčasné považuje zmírnění protiepidemických opatření prezident České lékařské komory Milan Kubek, který varuje, že epidemie stále není v Česku pod kontrolou. „Pokud to rozvolnění uspěcháme, tak nám hrozí, že se epidemie znovu rozjede, a o to delší čas potom budeme zase všichni v karanténě,“ sdělil Českému rozhlasu-Radiožurnálu.

Rezort zdravotnictví bude vyvracet dezinformace 

Ministra Blatný dále po jednání vlády oznámil, že jeho rezort bude od pondělí pravidelně informovat o nejčastějších dezinformacích kolem pandemie koronaviru. Komplexní komunikační kampaň k vysvětlování opatření proti šíření koronaviru podle něj totiž začne až v příštím roce, protože nelze počítat s výsledkem výběrového řízení dříve než 1. ledna. Vláda na komunikační kampaň schválila 50 milionů korun na konci října.

„Od pondělí začne zatím náš tiskový odbor na internetových stránkách uvádět na pravou míru ty nejčastější dezinformace. Při tiskových konferencích v pátek pak vybereme vždy tu nejzásadnější a bude k ní komentář,“ uvedl Blatný.

U komplexní kampaně podle něj vše postupuje pomaleji, než by bylo celkově žádoucí. Je ale podle něj třeba dodržovat zákonné postupy. Po rozhodnutí vlády na konci října podle Blatného bylo vypsáno výběrové řízení na právní kancelář, která vypíše výběrové řízení na dodavatele kampaně. „Nyní se vypisuje to výběrové řízení na samotnou kampaň. Nejde počítat s výsledkem dříve než 1. ledna, a proto spouštíme i tuto kampaň,“ dodal ministr.

Komunikační kampaň by se měla týkat například plošného testování, nošení roušek, aplikace eRouška, boje s dezinformacemi, hledání dobrovolníků nebo darování krve a plazmy. Zaměřit by se měla i na mladé, dodržování rozestupů, kontaktů, hygieny, životosprávy nebo posílení imunity.

-čtk-