Warren Buffett získal prostřednictvím Berkshire Hathaway podíly ve společnostech AbbVie, Bristol-Myers Squibb, Merck a Pfizer. Foto: koláž ZD

Warren Buffett zase nakupoval. Vsadil miliardy dolarů na velké farmaceutické firmy

Investiční impérium amerického miliardáře Warrena Buffetta Berkshire Hathaway rázně vstoupilo do farmaceutického sektoru. Ve čtveřici velkých výrobců léčiv získal majetkové podíly v celkové hodnotě bezmála šesti miliard dolarů. Buffett nakupoval ve třetím čtvrtletí a opět se ukázalo, že má skvělý investorský instinkt.

 

Warren Buffett získal prostřednictvím Berkshire Hathaway podíly ve společnostech AbbVie, Bristol-Myers Squibb, Merck a Pfizer. Vyplývá to z údajů americké Komise pro cenné papíry. Buffettovo impérium nakupovalo akcie v období od července do září a utratilo za ně 5,7 miliardy dolarů, tedy asi 126,5 miliardy korun.ro řadu investorů je jakékoli nákupní či prodejní rozhodnutí devadesátiletého boháče vždy jeden z indikátorů, který je nutné brát v potaz. A to kvůli Buffettovým dlouholetým zkušenostem z finančních trhů. Šestý nejbohatší člověk světa (podle miliardářského žebříčku agentury Bloomberg) totiž už v minulosti několikrát prokázal svůj geniální odhad, do jakých cenných papírů investovat.

Skvělá sázka na Pfizer

A podle farmaceutických firem, které se ocitly v jeho hledáčku, lze usuzovat, že vsadil na dobré koně i tentokrát. Jde především o americkou farmaceutickou společnost Pfizer, která nedávno oznámila, že vyvinula vakcínu proti koronaviru, která je účinná z 95 procent a její užití není doprovázeno žádnými závažnými vedlejšími účinky. Podobný výsledek oznámila také společnost Moderna, která ovšem mezi novými Buffettovými akvizicemi nefiguruje.

Pokud ale Buffett kupoval akcie Pfizeru v rozmezí zhruba od poloviny července do konce srpna, pak na nich zatím příliš nevydělal. Jejich tržní hodnota se totiž v současné době nachází na 36,70 dolaru, což je srovnatelné právě se zmíněným časovým úsekem. Pokud po nich naopak „skočil“ hned na začátku července, dodnes se mu investice zhodnotila o necelých šestnáct procent. V přepočtu na roční výnosnost je to pak bezmála padesát procent.

AbbVie mohla Buffettovi přinést v nejlepším případě jen asi poloviční zhodnocení (kolem osmi procent) stejně jako Bristol-Myers Quibb. Investice do Mercku si mohla uchovat nezměněnou hodnotu, v horším případě na ní několik procent prodělal. V rámci zmíněných čtyř farmaceutických společností tak vychází nejlépe investice do Pfizeru.

Buffett farmaceutem

A je pravděpodobné, že bude zhodnocovat i nadále. Pfizer a německá společnosti BioNTech, s níž vakcínu vyvíjela, totiž podala žádost o schválení vakcíny americkému Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA – Food and Drug Administration). Komisaři budou nyní předložené zprávy o několika tisících stránek studovat, což by jim mělo zabrat asi tři týdny.

Je proto možná škoda, že Buffett do společnosti Pfizer vložil nejmenší část ze svých nových investic směřovaných do farmaceutického sektoru. Berkshire Hathaway totiž nakoupila akcie Pfizeru jen za 136 milionů dolarů. Do AbbVie a Mercku pak vložila shodně po 1,9 miliardě a zbývajících zhruba 1,8 miliardy investovala do Bristol-Myers Squibb.

Pfizer, AbbVie, Merck ani Bristol-Myers Squibb ale nejsou první ani jediné farmaceutické společnosti, do nichž miliardář Buffett investoval. Již dříve pořídil akcie farmaceutických firem včetně Biogenu, Johnson & Johnson nebo Teva Pharmaceuticals. Zatímco akcie izraelské Tevy v dosavadním průběhu roku oslabily o více než sedm procent (i přes letní výkyv ceny směrem vzhůru), Johnson & Johnson svou cenu z počátku letošního roku mírně překonal (asi o dvě procenta).

Prodat aerolinky a čekat na příležitost

Warren Buffett a jeho skupina Berkshire Hathaway investuje do firem z různých odvětví a když na to přijde, nemá problém se významného balíku akcií v neperspektivních společnostech zbavit, nějakou dobu „sedět“ na hotovosti a čekat na vhodnou investiční příležitost. Podobně se Buffett zachoval ve druhém čtvrtletí letošního roku, kdy mohutně prodával akcie amerických leteckých společností tvrdě zasažených koronavirovou pandemií.

Největší investicí „věštce z Omahy“, jak se Buffettovi přezdívá, je balík akcií ve společnosti Apple. Přestože jich ve třetím čtvrtletí několik tisíc prodal, díky růstu jejich ceny se Buffetova investice v Applu zvýšila z původních 89,4 miliard na více než 109 miliard dolarů (asi 2,42 bilionu korun).

Petr Musil