Správní rada VZP včera schválila zdravotně pojistný plán či příspěvek z fondu prevence na psychoterapii. Foto: MK

Správní rada VZP schválila zdravotně pojistný plán pro příští rok s desetimiliardovým schodkem

Všeobecné zdravotní pojišťovně se v příštím roce budou velmi hodit rezervy vytvořené v uplynulých letech. Správní rada totiž včera schválila zdravotně pojistný plán pro rok 2021, který počítá se schodkem skoro deset miliard korun. Ten mají pokrýt vytvořené rezervy, vedle toho by vedení pojišťovny chtělo uspořit více než miliardu na provozu pojišťovny. Vedle hospodaření a plánu na příští rok včera rada odsouhlasila také novinku z fondu prevence, která reaguje na covidovou krizi – těm, kteří začínají pociťovat duševní problémy, přispěje pojišťovna na psychoterapii, a to až do výše sedmi tisíc korun za deset sezení.

Včerejší správní rada zasedala spolu s dozorčí radou, aby projednala zdravotně pojistný plán. Pro rok 2021 se přitom počítá s nárůstem nákladů na zdravotní služby o 9,5 procenta na 233 miliardy korun.

„Jak to bude s výběrem, je zatím věštěním z koule. Očekáváme schodek téměř deset miliard korun, což ale bude pokryto rezervami, které jsme vytvořili v dobách klidu. Díky proaktivnímu vedení pojišťovny je tu také plán na zásadní úspory nákladů v oblasti vlastního provozu zhruba ve výši jedné miliardy korun. Vedení má představu restrukturalizace a dalšího zefektivnění práce,“ uvádí předsedkyně správní rady Věra Adámková.

Diskuze o podobě plánu na správní i dozorčí radě či pracovních skupinách tradičně probíhají dva nebo tři měsíce před jeho finálním schválením. „Klíčovými tématy debaty bylo nastavení nákladů v době, kdy jsou velmi těžko predikovatelné, a správné odhadnutí příjmů, kdy opět platí, že doba je velmi náchylná k rozdílnému vývoji od predikcí. Výsledkem je zdravotně pojistný plán, který počítá s desetimiliardovým schodkem. Další podstatnou věcí byla diskuze nad provozními náklady, kdy počítáme, že více než jednu miliardu budeme schopni uvolnit ve prospěch zdravotních služeb,“ potvrzuje ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Už i na letošním hospodaření největší české zdravotní pojišťovny se pochopitelně výrazně podepsala covidová pandemie. V souhrnu bude odhadovaný schodek činit cca 8,2 miliardy korun, z toho ale 5,4 miliardy kalkuloval už zdravotně pojistný plán pro tento rok. Zbylých 2,8 miliardy pak činí dopady covidu.

„Na příjmové straně se výrazně promítlo navýšení platby za státní pojištěnce, pozitivní dopad byl asi 12,5 miliardy korun. Oproti tomu se na příjmové straně negativně promítlo odpuštění plateb pojistného pro podnikatele, pokles ekonomiky a současně prominutí penále plátcům v celkovém úhrnu asi 10,5 miliardy korun,“ přibližuje člen správní rady Miloslav Janulík s tím, že schodek pojišťovna pokryje z rezerv z předchozích let.

Konečný zůstatek na běžném účtu největší české zdravotní pojišťovny činí v tuto chvíli 22 miliard korun bez závazků po lhůtě splatnosti vůči poskytovatelům; rezervní fond je naplněn do zákonné výše 2,7 miliardy. Očekávaný výsledek hospodaření základního fondu od ledna do října činí 1,3 miliardy. Příjmy se vyšplhaly na 173,9 miliardy (82,7 procenta zdravotně pojistného plánu), výdajová část dosáhla 171,6 miliardy (80,1 procenta plánu); náklady na zdravotní služby jsou 165,8 miliardy (80 procent plánu). Více než 33 milionů na podporu duševního zdraví Správní rada se ale nevěnovala jen hospodaření. Novinkou, která by měla začít fungovat už příští týden, je nový příspěvek…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

-mk-