Němci zatím mají o elektronický záznam o pacientovi malý zájem. Více než polovina obyvatel Německa se obává, zda by jejich data a soukromí byly v bezpečí, pokud by pro převod svých zdravotnických dat do elektronické podoby svolila. Foto: koláž ZD

O elektronickou kartu pacienta je v Německu zatím malý zájem. Lidé se bojí o svá data

Elektronický záznam o pacientovi byl v Německu spuštěn na Nový rok. Po týdnu je však o něj mezi našimi západními sousedy minimální zájem. Zatím pouze dva lidé ze sta uvedli, že si do svých zařízení stáhli potřebnou aplikaci pro tento prvek digitálního zdravotnictví. Skoro každý třetí to má ale v plánu.

 

Z průzkumu veřejného mínění, který pro deník Handelsblatt provedla německá agentura YouGov, vyplývá, že 23 procent Němců vůbec o elektronické kartě pacienta neslyšelo nebo ji nezná. 26 procent respondentů ji pak odmítá. Více než polovina Němců se obává, zda by jejich data a soukromí byly v bezpečí, pokud by pro převod svých zdravotnických dat do elektronické podoby svolila.

Agentura YouGov se ptala téměř 600 stovek občanů Spolkové republiky a zjistila, že zájem o elektronické karty pacienta je týden po jejím spuštění tristní. Zatím si potřebnou aplikaci stáhla pouhá dvě procenta dotázaných. Třicet procent Němců to ale plánuje.

Zatím jen tisícovky stažení

Přitom to nemusí nutně znamenat, že němečtí zdravotní pojištěnci jsou apriori proti využívání digitálních nástrojů ve zdravotnictví, jak vypovídá například zájem o aplikaci Corona Warn-App, která Němce upozorňuje na rizikové kontakty s lidmi potenciálně nakaženými koronavirem. Aplikace byla spuštěna v polovině loňského června a do konce roku si ji stáhlo přes 24 milionů Němců. To je asi třicet procent populace.

To v zásadě odpovídá podílu respondentů, kteří pro YouGov uvedli, že mají v plánu si stáhnout elektronickou kartu pacienta. Kartu musí zdravotní pojišťovny od nového roku ze zákona svým pojištěncům nabídnout. Jde o ústřední součást strategie digitalizace zdravotnického systému, který se podařilo prosadit spolkovému ministru zdravotnictví Jensi Spahnovi (CDU).

Potenciálně si ji může stáhnout až 25 milionů pojištěnců v celém Německu. Zdravotní pojišťovny zatím hlásí počet stažení, která jdou do nižších pětimístných cifer. Největší německá zdravotní pojišťovna Tehniker Krankenkasse uvedla, že zaznamenala 14 tisíc stažení, pojišťovna AOK čtyři tisíce a Barmer zatím necelých 1,5 tisíce stažení. Skutečný počet lidí, kteří si aplikaci instalovali, tedy výrazně pokulhává za zmíněnými dvěma procenty uvedenými v průzkumu agentury YouGov. Ta by totiž odpovídala půl milionu stažení.

Kyberútok na očkovací portál v Durynsku

Jak bylo zmíněno, více než polovina dotázaných se obává o bezpečnost svých dat. Zdravotní data jsou totiž cenným obchodním artiklem, a tak je nesmírně důležité, aby se nedostala do nepovolaných rukou. Že o ně zřejmě bude zájem, dokázal kybernetický útok na portál k registraci zájemců o očkování proti koronaviru, k němuž došlo v Durynsku bezprostředně po jeho spuštění. S odkazem na zemské ministerstvo zdravotnictví o tom informoval list Deutsches Ärzteblatt.

„Očkovací“ portál byl spuštěn 30. prosince a během krátké doby na něj bylo odesláno téměř 160 tisíc žádostí o registraci, což přetížilo server a portál přestal fungovat. Problém byl podle zemského ministerstva zdravotnictví v relativně krátké době vyřešen, několik stovek lidí se ale bude muset na očkování objednat znovu.

Portál totiž „spadl“ v průběhu jejich registrování, a tak lidé neobdrželi potvrzovací zprávu, že jejich rezervace byla zaevidována a uložena. Následně jim ale byl zaslán e-mail, v němž byli vyzváni, aby se k očkování zaregistrovali znovu.

Prosincový výpadek ale nebyl jediný. Deutsches Ärzteblatt zmiňuje další problém, ke kterému mělo dojít v důsledku vysoké poptávky. V uplynulém týdnu došlo rovněž k odstavení portálu v důsledku vysoké poptávky po očkování. Od pátku 8. ledna by ale už mělo vše fungovat plynule.

Petr Musil