Očkování zdravotníků ve Zlínském kraji. Foto: Zlínský kraj

Proti covidu-19 se očkovalo 37 procent zdravotníků

Proti covidu-19 se v Česku očkovalo 37 procent zdravotníků. Tvoří 57 procent všech očkovaných, 18 procent jsou klienti a obyvatelé lůžkových zařízení sociálních služeb a 13 procent senioři. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) včera novinářům řekl, že vakcínu dostalo 1,7 procenta populace, což je podle něj srovnatelné s Německem. Aplikovalo se více než 170.000 dávek, obě dostalo zhruba 9000 lidí.

Proti covidu-19 se v Česku očkovalo 37 procent zdravotníků. Tvoří 57 procent všech očkovaných, 18 procent jsou klienti a obyvatelé lůžkových zařízení sociálních služeb a 13 procent senioři. „Denní přírůstky jsou mezi 10.000 a 13.000 denně. Ten počet by jistě mohl být vyšší, ale je to dáno dodávkami vakcín. Jiné omezení tam není,“ řekl včera novinářům ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), podle něhož vakcínu dostalo 1,7 procenta populace, což je srovnatelné s Německem. Aplikovalo se více než 170.000 dávek, obě dostalo zhruba 9000 lidí.

Očkovaných seniorů nad 80 let je podle něho téměř 35.000 a jejich počet dále stoupá. Lidí ve věku 65 až 80 let se očkovalo asi 20.000. Zdravotníci jsou očkováni od 27. prosince, postupně se začalo také s očkováním v domovech pro seniory. Ostatní starší 80 let se mohli hlásit od pátku 15. ledna. „Během týdne se 44 procent seniorní populace zaregistrovalo a 20 procent z nich už má rezervovaný i termín,“ uvedl Blatný. Celkem je starších 80 let v ČR 441.000.

Asi 12 procent z očkovaných podle Blatného tvoří lidé mladší 65 let, většinou jsou to medici, studenti nebo další dobrovolníci, kteří pracují na odběrových místech, v nemocnicích nebo v zařízeních sociálních služeb. Potvrdil také, že ministr a hlavní hygienička mohou z pořadí pro očkování určeného rizikovostí skupin udělit výjimku. Sám dal jedinou ochranné službě prezidenta, uvedl.

Kraje přistoupily k rozdělení dodávek různě. Největší podíl zdravotníkům z nemocnic nebo záchranné služby putoval v Pardubickém kraji (61,2 procenta). Více než polovinu jim poskytli také ve Středočeském a Ústeckém kraji. Naopak nejméně jim směřovalo v Plzeňském kraji (23 procent), kde nejvíc ze všech regionů očkovali zdravotníky mimo nemocnice (45 procent). V Jihočeském kraji šlo téměř 40 procent dávek klientům a pracovníkům pobytových sociálních služeb, nejméně (1,3 procenta) pro ně bylo k dispozici v Pardubickém kraji. V Praze a Olomouckém kraji šla téměř čtvrtina dávek lidem starším 80 let, nejméně k nim směřovalo na Vysočině (0,7 procenta) a ve Středočeském kraji (1,7 procenta).

Počty očkovaných v jednotlivých skupinách po krajích – k 21. lednu 2021. Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Ministr odmítl informaci serveru iDNES.cz, že polovina zdravotníků se nechce nechat proti covidu-19 očkovat. „Z nemocnic máme od ředitelů potvrzený zájem kolem 70 a více procent,“ řekl Blatný. Objevují se podle něj informace o tom, že menší zájem je mezi pečovateli v domovech pro seniory. Ministr je k očkování vyzval, protože tak pomohou chránit nejen sebe, ale i seniory v těchto zařízeních.

Rychlost očkování podle Blatného nyní limitují dodávky vakcín. Kraje v posledních dnech kritizovaly, že dodávky nejsou rozdělené spravedlivě. Podle Blatného se ale vakcíny rozdělují, kde je třeba. „V Praze a v Brně je alokováno zhruba deset procent dodávek, se kterými se snažíme pravidelně kompenzovat nedostatečné dodávky. Určitě nebudeme schopni uspokojit všechny tyto poptávky a cílíme je jenom tam, kde je nedostatek tak zásadní, že by třeba neumožnil proočkovat zavčas druhou dávkou, a tím pádem by došlo k ohrožení efektivity toho očkování,“ dodal.

Pokud bude schválena vakcína od firmy AstraZeneca příští týden, bude dostupná za dva až tři týdny. Pokud se s dodávkami začne až v polovině února, budou i měsíční dodávky podle něj nižší.

Podle harmonogramu z vakcinační strategie počítá Česko v únoru s dodávkou 200.000 dávek od Astra Zeneca, do konce roku pak se třemi miliony. Spolu s vakcínou od Pfizer/BioNTech, kterou ale nemohou kvůli podmínkám skladování očkovat lékaři v běžných ordinacích, tvoří většinu letos naplánovaných dodávek.

„Garancí bezpečnosti je pro mě schválení Evropskou lékovou agenturou,“ řekl ministr v reakci na informaci o tom, že Maďarsko chce povolit očkování ruskou vakcínou Sputnik. Podle něj může být v ČR použita jakákoliv vakcína, která projde stejným schvalovacím procesem evropských úřadů jako všechny ostatní.

-čtk-