Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na včerejším jednání v Senátu. Foto: Senát ČR

Vláda s očkováním vzbudila podle Senátu nereálná očekávání

Vláda podle Senátu vzbudila ve veřejnosti nereálná očekávání k zajištění očkování proti koronaviru. Kabinet poskytuje neúplné informace a měl by vysvětlit, jak jsou rozdělovány vakcíny krajů, shodl se včera Senát po zhruba čtyřhodinové debatě s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO).

„Senát konstatuje, že vláda vzbudila ve veřejnosti nereálná očekávání k zajištění očkování,“ konstatovala včera horní komora Parlamentu na návrh předsedy svého zdravotnického výboru Romana Krause (ODS). Kabinet by měl podle Senátu v metodickém pokynu pro očkovací kampaň jasně stanovit závaznost a konkretizovat, „kdo, kdy, kde je za jednotlivé kroky realizace metodického pokynu včetně plánu provedení odpovědný“.

Blatný k výzvě k objasnění distribuce do jednotlivých krajů uvedl, že vycházela z poptávky z jednotlivých regionů a souvisí s dodávkami vakcíny. „Nedostatek vakcíny nemáme kvůli tomu, že bychom byli neschopní, ale protože nám vakcíny nebyly dodány,“ uvedl ministr. Harmonogram dodávek se podle něj mění a je „nepředvídatelný“. „Je to věc, která jde mimo naše ovlivnění,“ řekl Blatný. Dodávky vakcín se podle něj mění i několikrát týdně.

Současná opatření proti koronaviru podle ministra potrvají nejméně do poloviny února. „Nedá se předpokládat, že k nějaké změně dojde dříve než za dva až tři týdny, když půjde všechno dobře,“ uvedl Blatný. Nebezpečí vidí ve změnách charakteristiky viru, aktuálně v jeho britské mutaci.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) uvedl, že na prosincovou žádost horní komory o informace k epidemii odpověděl jen Blatného úřad dvousetstránkovým materiálem, který měl zřejmě senátorům zacpat ústa. Bylo to ale podle Vystrčila lepší než postoj ministerstev financí, školství a průmyslu a obchodu, která nedodaly nic. Vystrčil uvedl, že 42 procent vakcín bylo dodáno do pražských a brněnských zařízení a že toto nerovnoměrné rozdělení není nijak odůvodněno.

Senátoři poukazovali na časté personální výměny na ministerstvu zdravotnictví, například na náhlou rezignaci národního koordinátora pro očkování. Podle Pavla Fischera (nezávislý) je s podivem, že tato funkce nebyla obsazena na plný úvazek. Senátoři upozorňovali rovněž na potíže s registrací k očkování včetně toho, že byla připravována teprve v prosinci.

-čtk-