Od čtvrtka budou moci hejtmani povolat například ambulantní specialisty, zaměstnance zařízení jednodenní péče i lůžkové péče tam, kde se zatím o covidové pacienty nestarají. Foto: koláž ZD/Depositphotos

Hejtmani budou moct do nemocnic povolat další lékaře a sestry

Od čtvrtka budou moct hejtmani a pražský primátor kvůli kritické situaci v nemocnicích pečujících o pacienty s covidem nařídit pracovní povinnost lékařům i nelékařským zdravotnickým pracovníkům s výjimkou těch lékařů, kteří registrují pacienty, tedy například praktiků a gynekologů. Na základě návrhu ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) o tom včera rozhodla vláda. Nemocnice mají představitele krajů informovat o svých potřebách, řekl novinářům ministr po mimořádném jednání kabinetu. Ambulantní specialisté ovšem varují, že se na práci u lůžka budou muset možná i týdny adaptovat.

Podle Blatného bude pomoc zdravotníků z ambulancí či zařízení jednodenní péče třeba po příští tři týdny, než počty nově nakažených začnou klesat, a další dva, kdy bude mít nynější vlna epidemie dozvuk v hospitalizacích. Ministr doplnil, že dál zvažuje i možnost povolání mediků. Vzhledem k jejich studijním povinnostem k tomu zatím nepřikročil.

Podle výčtu budou moct od čtvrtka hejtmani povolat například ambulantní specialisty, zaměstnance zařízení jednodenní péče i lůžkové péče tam, kde se zatím o covidové pacienty nestarají. Do povinnosti nezahrnul pracovníky v lázeňské péči. Lázeňský personál by to podle něj „jen těžko zvládal“.

„Situace v nemocnicích je kritická, je potřeba zapojit všechny rezervy, které máme,“ uvedl Blatný. Zařízením, ze kterých zdravotníci odejdou, budou podle Blatného výpadek kompenzovat zdravotní pojišťovny. Povinnost se nebude vztahovat na lékaře takzvaného prvního kontaktu, kteří budou zajišťovat primární péči, jde o praktiky, gynekology, porodníky či pediatry, a také na zaměstnance hospiců. „Tato zařízení jsou vyňata,“ uvedl ministr.

Blatný zopakoval, že neplánuje otevření záložních zařízení pro covidové pacienty. „Nemáme problém s budovami, lůžky, ale nemáme personál, který musí lůžka obsluhovat. Pod počtem lůžek si nepředstavte postel, ale ten tým lidí, který se stará o ty, kteří tam leží, jako zálohu máme zahraniční pomoc,“ řekl.

Ambulantní lékaři ovšem varují, že pokud budou muset do nemocnic nastoupit, museli by se na tuto práci možná i týdny adaptovat. Stát by měl nejdřív vysvětlit, proč do nemocnic nepovolá lékaře, kteří slouží v nemocničních ambulancích a kteří jsou zvyklí sloužit u lůžek, uvedl Zorjan Jojko, předseda Sdružení ambulantních specialistů.

Jojko uvedl, že v Česku je něco přes 40.000 lékařů, přičemž zhruba polovina pracuje v nemocnicích. To podle něj znamená, že na jednoho pacienta hospitalizovaného s nemocí covid-19 připadají asi tři lékaři. „Ministr Hamáček by asi měl vysvětlit, kolik jich potřebuje na jednoho pacienta, respektive proč nejdříve nepovolá lékaře z ambulancí nemocnic, kteří jsou zvyklí na lůžkách sloužit. Ty nechá v ambulancích, ale nás chce povolat,“ napsal ČTK Jojko.

Zopakoval také, že ambulantní specialisté jsou připraveni převzít péči o všechny pacienty, kteří docházejí do nemocničních ambulancí. „Nemocnicím odlehčíme a nikdo nebude riskovat tím, že nás bude nutit dělat práci, kterou neděláme denně, tj. museli bychom se na ni možná týdny adaptovat,“ dodal Jojko.

Pokud by šlo o povolání zdravotních sester z ordinací do nemocnic, Jojko řekl, že jsou ambulance, jako jsou například kardiologické, které se bez sestry neobejdou. Lékaři na sestry delegují část práce, bez nich by zvládli ošetřit zhruba jen třetinu pacientů.

V polovině února lékaři uváděli, že mezi ambulantními specialisty jsou asi dvě pětiny ve věku nad 60 let a mnozí zatím nebyli očkováni proti covidu-19. Pokud by lékaři z ambulancí měli nastoupit do nemocnic, musí to být podle nich dobrovolné a musí se respektovat jejich věk, zdravotní stav a kvalifikace. Stát by jim pak měl poskytnout kompenzace, které pokryjí ztráty z uzavření ambulancí. Musí se také najít řešení, kdo a jak se postará o jejich pacienty.

Kapacita některých nemocnic v Česku je naplněna. Podle Hamáčka není problém v počtu přístrojů či lůžek, ale v množství personálu. Podle Hamáčka by ambulantní personál mohl pomáhat mimo intenzivní péči.

V českých nemocnicích je s covidem-19 přes 8100 lidí, což je dosud nejvíc. Úterní čísla ukazují 8162 hospitalizovaných, pondělní po revizi dokonce 8234. Dosavadní rekord byl 8155 covidových pacientů ze začátku listopadu. Dál přibývá i těžkých případů, maximum se v úterý posunulo na 1661 pacientů. Je to o sto víc než v neděli a o šest víc než v pondělí. V úterý v Česku přibylo 16.642 případů covidu.

-čtk-