Hygienické stanice dostanou peníze na odměny pro zaměstnance ve výši 30 tisíc korun hrubého na osobu. Foto: Pikist

Na odměny hygienických stanic a na jiné náklady půjde 200 milionů korun

Na odměny zaměstnancům hygienických stanic a zdravotních ústavů a další náklady dá stát přes 200 milionů korun. Ze státního rozpočtu půjde přes 180 milionů, dalších zhruba 25 milionů přidá ministerstvo zdravotnictví. Vychází to na 30.000 korun hrubého na osobu, řekl na včerejší tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

„Jedná se o částku 30.000 korun hrubého, a také refundaci zvýšených nákladů na platy zaměstnanců v souvislosti s proplácením přesčasů a podobně,“ řekl Blatný. „Víme všichni, že jsou to právě zaměstnanci hygienických stanic a ti, se kterými spolupracují, kteří zajišťují trasování a pomáhají koordinovat celé řízení epidemie. Bez nich by situace vůbec řiditelná nebyla,“ dodal ministr.

Přímo na odměny by podle materiálu pro jednání vlády, který má ČTK k dispozici, mělo jít ze státního rozpočtu 93,8 milionu korun pro krajské hygienické stanice a 51,8 milionu pro Státní zdravotní ústav a další zdravotní ústavy. Na pokrytí přesčasů zaměstnanců krajských hygien půjde 38,8 milionu korun.

Pro další zajištění fungování linky pro trasování ze strany hygienických stanic je podle dokumentu nezbytné zajistit 19,1 milionu, dalších 5,8 milionu by mělo jít na zajištění financování dohod krajských koordinátorů intenzivní péče. Tyto peníze bude možné převést z provozních prostředků jednotlivých krajských hygienických stanic, a to formou rozpočtového opatření.

Mimořádné odměny obdržely krajské hygienické stanice a zdravotní ústavy i loni, stát na ně dal 165 milionů korun. U krajských hygienických stanic to tehdy vycházelo na zhruba 50.000 korun na osobu.

-čtk-