Kompenzační vyhláška vyšla včera ve sbírce zákonů. Foto: Koláž ZD/Pixabay

Kompenzační vyhláška dodá do zdravotnictví asi 12,6 miliard korun navíc

Zdravotní pojišťovny dají do systému veřejného zdravotního pojištění asi 12,6 miliardy korun navíc na základě nové kompenzační vyhlášky. Ty vyšla včera ve sbírce zákonů. Největší část jde na kompenzace druhé vlny epidemie covidu-19, která začala loni na podzim. Asi miliarda bude kompenzovat ještě první vlnu.

Zdravotní pojišťovny dají do systému veřejného zdravotního pojištění asi 12,6 miliardy korun navíc na základě nové kompenzační vyhlášky. Největší část jde na kompenzace druhé vlny epidemie covidu-19, která začala loni na podzim. Asi miliarda bude kompenzovat ještě první vlnu, peníze dostanou například lázně, dialyzační střediska nebo domácí péče. Kompenzační vyhláška včera vyšla ve sbírce zákonů. Na webu na to upozornil Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR.

Pojišťovny sestavují vždy rozpočty na příští rok ve zdravotně-pojistných plánech. Už loni je kvůli pandemii měnila kompenzační vyhláška vydaná ministerstvem zdravotnictví. Letos znovu části oborů zdravotní péče kompenzuje náklady, které měly kvůli pandemii vyšší, dalším oborům naopak propady příjmů kvůli omezení proti běžnému provozu. Pojišťovnám vyhláškou také ministerstvo ukládá vyplatit odměny zdravotníkům.

„Zdravotničtí pracovníci, kteří pracují u poskytovatelů nelůžkové zdravotní péče a u poskytovatelů lékárenské péče, mají za své mimořádné nasazení obdržet odměny ve výši 75.000 korun za druhou vlnu pandemie covid-19. Zdravotničtí pracovníci pracující na zdravotnických záchranných službách obdrží mimořádné odměny až 120 000 korun,“ uvedly na webu zdravotnické odbory. Vyplacené mají být do konce května.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) v pondělí po jednání vlády uvedl, že zdravotníkům z nemocnic, jejichž odměny nejsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění ale z dotačního fondu ze státního rozpočtu, bude rozděleno 12,5 miliardy korun. Do poloviny dubna o ně mohly žádat nemocnice, požádalo přes 200 soukromých, městských či krajských zařízení a 44 příspěvkových organizací ministerstva.

Ještě za první vlnu epidemie kompenzují pojišťovny vyšší náklady nebo naopak nižší produkci u dialyzačních středisek či mobilní hospitace. „Nyní, po skončení roku 2020, se ukazuje, že v některých segmentech zdravotní péče byly propady objemu poskytnuté péče větší, než bylo anticipováno, což by bez dalších opatření u poskytovatelů způsobilo propad příjmů v rámci vyúčtování roku 2020,“ píše se v důvodové zprávě k vyhlášce.

Zdravotní pojišťovny v ČR vydaly loni kvůli epidemii covidu-19 za zdravotní péči 351,9 miliardy korun. Bylo to o 13 procent více než v roce 2019, vykázané péče ale bylo podle svazu přibližně stejně. Peníze navíc stálo zejména testování, ať už laboratorní PCR nebo preventivní antigenními testy, a péče o nakažené v nemocnicích, za které mají zdravotníci příplatky za práci v infekčním prostředí. Na zhruba devět miliard korun odhadly pojišťovny očkování proti covidu.

Od dubna navíc pojišťovny firmám vyplácejí také příspěvek 60 korun na samotesty zaměstnancům. To kritizuje Koalice soukromých lékařů, podle nich tyto peníze nemají být hrazené ze zdravotního pojištění, protože se zdravotní péčí nesouvisí a odčerpávají z ní peníze.

Letos počítá největší zdravotní pojišťovna Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) s dodatečnými náklady na řešení epidemie letos dalších asi 11 miliard korun. Největší výdaje zřejmě budou na testování ve firmách včetně samotestování, předběžně je VZP vyčíslila na 6,6 miliardy korun. Pojišťovna má asi šest milionů pojištěnců, zbývající obyvatelé jsou pojištění o šesti menších zdravotních pojišťoven.

-čtk-