Alespoň jednu dávku vakcíny podle ministerstva zdravotnictví už dostalo kolem 160.000 školských zaměstnanců a zhruba 80.000 má i druhou dávku. Foto: publicdomainpictures

MŠMT: Učitelé nemusí rodiče informovat o svém očkování, jde o osobní údaj

Rodiče nemají právo na informaci, zda je učitel jejich dětí očkovaný na covid-19. Jde o osobní údaj, který pedagog nemusí sdělovat řediteli školy ani komukoli jinému. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Pokud se nákaza covidem-19 u učitele potvrdí, musí do karantény všichni žáci, se kterými měl v posledních dvou dnech prezenční výuku. V případě, že se potvrdí nákaza u dítěte, pedagog do karantény běžně nemusí.

Pracovníci ve školství se mohli prioritně registrovat k očkování proti covidu-19 od 28. února do 27. března. Alespoň jednu dávku vakcíny podle ministerstva zdravotnictví už dostalo kolem 160.000 školských zaměstnanců a zhruba 80.000 má i druhou dávku. Podle odhadu ministerstva školství pracuje v regionálním školství kolem 330.000 lidí. Očkovaní se nemusí testovat na covid-19, které je jinak ve školách povinné. Výjimkou jsou školky ve třech krajích s nejnižším výskytem nákazy.

„Informace o tom, zda je, anebo není učitel očkovaný na covid-19, je osobní údaj, který nemá učitel povinnost sdělovat ani svému zaměstnavateli (řediteli školy) ani komukoli jinému,“ řekla dnes Lednová. Postup při nakažení učitele ministerstvo popsalo v manuálu pro školy, který vydalo 7. dubna, sdělila. Podle něj musí v případě pozitivně testovaného pedagoga spolu s ním do karantény i všechny děti, které v posledních dvou dnech učil.

Pokud následně výsledek pozitivního antigenního testu potvrdí i PCR test, zašle škola příslušné krajské hygienické stanici seznam žáků v karanténě, kteří by pak měli jít rovněž na PCR test. V případě, že PCR test nákazu učitele nepotvrdí, mohou se všichni vrátit k výuce. Pokud má pozitivní test ve škole některé z dětí, vztahuje se standardně povinná izolace kontaktů z posledních dvou dnů výuky jen na jeho spolužáky, nikoli na zaměstnance školy. Rozhodnutí je na hygienicích.

Kvůli epidemii covidu-19 byly školy od 1. března uzavřené, většina jich měla výuku na dálku už řadu týdnů před tím. Od 12. dubna začala rotační výuka na prvním stupni základních škol a do školek se vrátili předškoláci a děti zdravotníků či dalších vybraných profesí. Od 19. dubna jsou na druhém stupni a ve středních školách možné skupinové konzultace pro nejvýše šest dětí. Od tohoto pondělí se obnovila praktická výuka ve středních školách a v posledních ročnících vysokých škol a ve třech krajích se plně otevřely školky. Příští pondělí by v některých krajích měla začít i rotační výuka na druhém stupni základních škol. Kterých krajů se to bude týkat, upřesní vláda dnes.

-čtk-