Protože předloha nebude schválena včas a její účinnost se zřejmě posune, předpokládá se, že částka úpravami novely poklesne ještě víc, aby účel zůstal zachován. Foto: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Poslanci navrhli zásilkový prodej léků na předpis a částečnou legalizaci konopí, před schválením jsou i změny úhrad moderních léků

Před závěrečným schvalováním jsou ve Sněmovně dvě vládní novely – zákona o návykových látkách a o veřejném zdravotním pojištění. Do první úpravy, která se týká léčebného konopí, poslanci ještě navrhli možnost zásilkového prodeje léků na předpis, částečnou legalizaci konopí a odborný dohled nad injekčním užíváním drog. V té druhé chce Dolní komora upravit stanovování úhrad léků, postavení pacientských organizací či porodních asistentek nebo úhrady pro některá dobrovolná očkování.

Před závěrečným schvalováním jsou ve Sněmovně dvě vládní novely – zákona o návykových látkách a o veřejném zdravotním pojištění. Obě předlohy zamířily po včerejším druhém sněmovním čtení do závěrečného schvalování. To by se mělo uskutečnit nejdříve v květnu.

Poslanci chtějí zásilkový prodej léků na předpis

Do novely zákona o návykových látkách chtějí poslanci doplnit možnost zásilkového prodeje léků na předpis. Proti této možnosti se už dříve ostře postavila Česká lékárnická komora a včera i někteří poslanci, podle nichž může takový způsob výdeje léků představovat rizika. Spoluautor úpravy, bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), ji hájil. „Role lékárníka je akcentovaná,“ uvedl. Návrh podle Vojtěcha navíc obsahuje pojistky proti tomu, aby službu nemohly provozovat účelově založené e-shopy.

Pirát Tomáš Vymazal dále chce, aby si dospělí lidé mohli při splnění určitých podmínek vypěstovat a zpracovat až tři rostliny konopí, a to výhradně pro vlastní potřebu. Obdobný širší návrh Sněmovna koncem ledna zamítla už v úvodním kole. Vymazal stojí i za návrhem, který by umožnil vznik místností, v níž by si drogově závislí lidé mohli po dohledem zdravotníků aplikovat návykovou látku, kterou získali na černém trhu.

Vojtěch také navrhl, aby Státní ústav pro kontrolu léčiv mohl blokovat internetové stránky, na nichž se nabízejí nelegální a padělané léky.

Vládní předloha má zavést licence pro dodavatele s cílem, aby bylo konopí levnější a dostupnější. Lékaři je navíc budou moci předepisovat i elektronicky. Soukromé subjekty by podle předlohy mohly pěstovat rostliny konopí pro léčebné použití, vyrobit z nich léčivou látku a distribuovat ji za stejných podmínek jako jakoukoli jinou návykovou látku. Ministerstvo zdravotnictví si od změny slibuje zvýšení konkurence a pokles ceny léčivých přípravků s obsahem konopí. V současnosti stojí jeden gram léčivého konopí podle informací z lednového úvodního kola projednávání novely 170 korun až 250 korun.

Léčebné konopí se užívá třeba u chronických bolestí, na něž nezabírají jiné léky. Předepisují ho vybraní lékaři, například lidem s roztroušenou sklerózou, rakovinou či AIDS.

Změny pro pacientské organizace nebo porodní asistentky

Před závěrečným schvalováním je ve Sněmovně také vládní novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která mění úhrady drahých inovativních léků a přípravků na vzácná onemocnění. Upravuje též dohodovací řízení nebo práci revizních lékařů zdravotních pojišťoven.

Poslanci k ní včera předložili v druhém čtení na dvě desítky pozměňovacích návrhů. Dolní komora by mohla upravit například stanovování úhrad léků, postavení pacientských organizací či porodních asistentek a rozšířit také úhrady pro některá dobrovolná očkování. O podobě předlohy by poslanci mohli hlasovat v květnu.

Zdravotní sestry dostanou podle novely pravomoc předepisovat některé pomůcky a praktičtí lékaři nové léky. Předloha také třeba zvyšuje hraniční věk ženy pro hrazené umělé oplodnění o rok na 40 let. Dostupnější péči by mohla přinést pacientům s vážnými ortodontickými vadami, jako jsou rozštěpy a vrozené nebo systémové vady.

-čtk-, -red-