Rudolf Anschober, rakouský ministr zdravotnictví, mj. čelil výhrůžkám smrtí, a od listopadu je pod policejní ochranou. Foto: Wikimedia

Rakouský ministr zdravotnictví Anschober odstoupil z funkce kvůli vyčerpání

Rakouský ministr zdravotnictví Rudolf Anschober se rozhodl odejít z funkce kvůli vyčerpání a zdravotním problémům. Politik ze strany Zelených včera v osobním prohlášení podle agentury APA uvedl, že země nyní potřebuje ministra zdravotnictví, který je stoprocentně fit. Novým ministrem zdravotnictví se v pondělí stane lékař a funkcionář lékařské komory Wolfgang Mückstein, oznámil dnes po poledni rakouský vicekancléř a předseda Zelených Werner Kogler.

Anschober řekl, že byl pracovně přetížený, a potvrdil, že už před měsícem jej postihla zástava krevního oběhu a další pak před týdnem. „Jsem přepracovaný a vysílený,“ řekl 60letý politik a dodal, že se rozhodl odstoupit.

„V nejtěžší zdravotnické krizi za desítky let potřebuje republika ministra zdravotnictví, který je stoprocentně fit,“ zdůvodnil Anschober svůj odchod. „Ani já se nechci zničit,“ dodal.

Řekl, že je to 15 měsíců, co se resortu ujal, ale má dojem, „jako by to bylo spíše 15 let“. Uvedl, že když se v pondělí díval na záběry z první schůzky ministrů zdravotnictví EU, jíž se zúčastnil, zjistil, že mnoho jejích účastníků už ve funkci není. „Například v Česku, u našich sousedů, se funkce během pandemie ujal čtvrtý ministr zdravotnictví,“ připomněl Anschober. „Ano, ani Evropská unie, ani žádný ze členských států nebyl na pandemii připravený. Tak to je, to si je nutné sebekriticky připustit,“ uvedl také.

Anschober řekl, že s tím, jak koronavirus a s ním spojená opatření rozdělil společnost, čelil výhrůžkám smrtí, od listopadu je pod policejní ochranou. Terčem výhrůžek byli i jeho blízcí. Přišlo mu, že jeho politické úsilí bojovat proti pandemii ohrožoval populismus a stranické tahanice, a proto se často cítil osamocený.

Do příštího pondělí má vedení resortu převzít vicekancléř a šéf Zelených Kogler a poté má být jmenován Anschoberův nástupce. Tím bude všeobecný lékař Wolfgang Mückstein, který dosud působil ve vedení centra primární péče v šestém vídeňském obvodě nebo jako referent pro nové organizační formy v rakouské lékařské komoře.

Anschober nalomeným hlasem řekl, že uplynulých 14 měsíců prakticky jenom pracoval a „zjevně se přepracoval“. Postupně mu prý ubývaly síly a v důsledku toho musel bojovat s oběhovými problémy, stoupajícím krevním tlakem, problémy s hladinou cukru v krvi a počínajícím šelestem v uších.

Anschober v letech 2003 až 2015 působil ve funkci hornorakouského radního pro životní prostřední a patřil tehdy k hlasitým kritikům českých jaderných elektráren. Už na konci roku 2012 se potýkal se syndromem vyhoření a vzal si na tři měsíce volno.

Zdravotní problémy se nevyhýbají ani českým politikům a klíčovým státním úředníkům. Před týdnem při jednání vlády zkolabovala hlavní hygienička Pavla Svrčinová, do práce se už vrátila. včera o „drobném kolapsu“ informoval vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Uvedl ale, že v péči lékařů není.

-čtk-