Sídlo firmy Merck KGaA v německém Darmstadtu. Foto: Armin Kübelbeck, CC-BY-SA, Wikimedia Commons

Pokuta 7,5 milionu eur pro firmu Sigma-Aldrich za tajení informací během fúze s Merckem

Pokutu 7,5 milionu eur (zhruba 190 milionu korun) udělila Evropská komise firmě Sigma-Aldrich za to, že během antimonopolního šetření její akvizice farmaceutickou a chemickou společností Merck opakovaně poskytovala zavádějící a neúplné informace. Konkrétně před úředníky zatajila existenci inovativního projektu iCap. Ten přitom měl být součástí obchodního portfolia, jež firma musela kvůli unijnímu souhlasu s transakcí odprodat.

Pokutu 7,5 milionu eur (zhruba 190 milionu korun) udělila Evropská komise firmě Sigma-Aldrich za to, že během antimonopolního šetření její akvizice farmaceutickou a chemickou společností Merck KGaA opakovaně poskytovala zavádějící a neúplné informace. Evropská komise o tom včera informovala v tiskové zprávě.

„Přesné informace jsou pro Evropskou komisi nezbytné, aby mohla během antimonopolních šetření rozhodovat s plnou znalostí věci,“ uvedla místopředsedkyně Evropské komise zodpovědná za hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. „Pokuta pro společnost Sigma-Aldrich ukazuje, že firmy by neměly tajit či poskytovat nepřesné informace. Ty jsou pro správné vyhodnocení šetřených dohod naprosto zásadní. Zvláště v případě projektů z oblasti výzkumu a vývoje, které jsou v principu důvěrné. Relevantní informace mají pouze ti, jichž se přímo týkají,“ dodala.

Problém s rozpouštědly

Záměr koupit americkou biotechnologickou firmu Sigma-Aldrich v hodnotě 17 miliard dolarů, a rozšířit tak své působení na trhu v oblasti přírodních věd, oznámil německý gigant Merck Evropské komisi v dubnu 2015. Souhlas s transakcí získal o dva měsíce později s podmínkou, že Sigma-Aldrich se zbaví té části svého obchodního portfolia, která souvisela s výrobou některých laboratorních chemikálií používaných ve výzkumných laboratořích, konkrétně rozpouštědel a anorganických látek. Podle Komise totiž v té době obě firmy patřily mezi největší dodavatele těchto látek v Evropě. V daném sektoru trhu tak hrozila ztráta konkurenčního prostředí. Obě společnosti se proto dohodly na odprodeji části Sigmy-Aldrich…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Helena Sedláčková