Hledá se distributor pro všechny certifikované očkovací látky dostupné na českém trhu nejen v tuto chvíli, ale i v budoucnu. Foto: Evropská unie, 2020

Koordinací výběru centrálního distributora vakcín pro Česko byla pověřena RBP

Koordinací výběru centrálního distributora vakcín proti covidu-19 pro Českou republiku byla pověřena zdravotní pojišťovna RBP. Veřejná zakázka už byla vypsána, její objem je 150 milionů korun. Termín podání přihlášek je 7. červenec a potvrzení nového distributora vakcín se očekává v polovině prázdnin.

Koordinací výběru centrálního distributora vakcín proti covidu-19 pro Českou republiku byla pověřena zdravotní pojišťovna RBP. Veřejná zakázka už byla vypsána, její objem je 150 milionů korun. Termín podání přihlášek je 7. červenec a potvrzení nového distributora vakcín se očekává v polovině prázdnin, sdělila včera RBP v tiskové zprávě.

„Veřejná zakázka bude zadána v rámci takzvaného otevřeného řízení, RBP po dohodě všech českých zdravotních pojišťoven plní roli pověřeného zadavatele. To v praxi znamená, že činí veškeré úkony v řízení jménem všech českých zdravotních pojišťoven,“ uvedl výkonný ředitel RBP Antonín Klimša.

Pro každou vakcínu byl dosud distributor vybírán zvlášť. Nyní jde o distributora pro všechny certifikované očkovací látky dostupné na českém trhu nejen v tuto chvíli, ale i v budoucnu. Zakázku vypisují společně všechny zdravotní pojišťovny a ministerstvo zdravotnictví.

„V průběhu loňského roku docházelo k situacím, kdy byl distributor pro příslušnou očkovací látku vybírán s velmi malou časovou rezervou. Věříme, že stanovení centrálního distributora pro všechny vakcíny, které do ČR přicházejí a přicházet budou, je do budoucna výrazně výhodnějším krokem, který podpoří hladkou distribuci vakcín od výrobců až k jednotlivým vakcinačním místům,“ uvedl Klimša.

Povinností vybraného dodavatele bude zajistit v Česku jeden centrální sklad, do nějž budou výrobci či dovozci vakcíny dodávat. „Z tohoto centrálního skladu budou následně očkovací látky vybraným dodavatelem služby coby distributorem distribuovány stanoveným poskytovatelům zdravotních služeb, zejména vakcinačním centrům a praktickým lékařům dle jejich objednávek,“ uvedl Klimša.

V ČR jsou zatím čtyři druhy vakcín. Očkovací látku od firem Pfizer/BioNTech rozváží sám výrobce, od AstraZeneky vozí Alliance Healthcare a další dvě vakcíny od Moderny a Johnson & Johnson distribuuje firma Avenier ze skupiny Agel podnikatele Tomáše Chrenka. Pojišťovny jim platí od 70 do 201 korun bez DPH za rozvoz jednoho balení vakcíny, které je ale u každé očkovací látky jinak velké.

-čtk-