Očkováni zdravotníků v nemocnici polského ministerstva vnitra ve Varšavě. Foto: Úřad premiéra Polska, 2020

Polsko uvažuje o povinném očkování proti covidu pro některé skupiny

Polská vláda uvažuje o tom, že zavede povinnost očkování proti covidu-19 pro určité skupiny. Včera to oznámil místní ministr zdravotnictví Adam Niedzielski. Zdůraznil však, že konečné rozhodnutí ještě nepadlo. Informovala o tom polská média.

Polská vláda uvažuje o tom, že zavede povinnost očkování proti covidu-19 pro určité skupiny. Dnes to řekl místní ministr zdravotnictví Adam Niedzielski. Zdůraznil však, že konečné rozhodnutí ještě nepadlo. Informovala o tom polská média.

„Mluvíme o takovém scénáři, kdy by se případně povinnost očkování vztahovala na ty skupiny, kterým hrozí obzvláště těžké dopady onemocnění covid-19,“ řekl Niedzielski s tím, že jde hlavně o seniory. Další skupinou, která by mohla mít vakcinaci nařízenou, jsou zdravotníci.

Niedzielski připustil, že vakcinační kampaň v Polsku narazila na jistý strop, protože nyní je už těžké přesvědčovat k očkování lidi, kteří ho ještě nepodstoupili. Polsko podle něho už podniklo všechno pro to, aby lidi váhající ohledně vakcinace přišli na injekci.

V Polsku, které má 38 milionů obyvatel, je plně naočkovaných 12,7 milionu lidí.

Niedzielski upozornil, že není vyloučené, že ve druhé polovině srpna zemi zasáhne čtvrtá vlna pandemie covidu-19, protože situace v Polsku se zpožděním odráží vývoj na západě Evropy. Nyní se s nárůstem případů kvůli šíření varianty delta, která se poprvé objevila v Indii, potýká Británie a tato mutace se šíří i v Portugalsku. Německo odhaduje, že varianta delta je zodpovědná již za polovinu potvrzených případů nákazy.

Současná epidemická situace v Polsku je stabilní, za poslední den přibylo 123 případů koronavirové infekce, 26 nakažených zemřelo.

-čtk-